I tu pojawia się pytanie najważniejsze ze wszystkich: czy jest jakaś literatura Waszym zdaniem godna polecenia i w miarę łopatologicznie tłumacząca zachowanie akustyczne materiałów tłumiących?
Też już było wielokrotnie: Everest...
"Alton Everesta - Podręcznik Akustyki". OK. Obiecuję ogarnąć go całego. Z tego co go przejrzałem będzie duuużo czytania:) W razie czego - mam nadzieję, że mogę pisać privy z pytaniami? Czy robić raczej ogólnodostępne wątki?
W ogóle to ciekawi mnie to, czy może warto by było wszystkie te publikacje MB w jakiegoś PDF'a? Jakiś poradnik taki dla przeciętnego zjadacza chlebiczku? Fakt faktem - postów jest mnóstwo po prostu, ale rozprzestrzenione po tylu tematach... Jeśli mnie poniosło, bo się rozmarzyłem - to sorry;).
Piramidki są beznadziejne wizualnie.
...
To pewnie rzecz gustu;). Ale zaczynam powoli rozumieć skąd całe to zamieszanie o piankę. Chodzi o prostą zdroworozsądkowość. Przynajmniej taką pozorną. Pianka piramidkowa wizualnie jakoś trafia do człowieka, wydaje się, że spełniać będzie swoje zadanie... Bo wiedza przeciętnego człowieka jest w tej sprawie niewielka, a mądre frazy na temat zjawisk fizycznych stają się "bełkotem specjalistów", który łatwiej zastąpić własnym "wiem swoje". Mówię oczywiście za siebie i za kolegów z piwnicy:).
I jest jeszcze druga strona medalu - wielokroć się człowiek nadziewa na "pana eksperta", który po prostu proponuje droższe rozwiązanie. Człowiek sobie myśli: "a nie da się taniej, albo prościej"? A pan ekspert na to: "ja wiem lepiej, bierz pan to". Wiesz do czego zmierzam?
A swoją drogą trzeba tez do pewnych rzeczy dojrzec poprzed doświadczenie. Czyli najpierw coś zepsuć zeby sie sparzyć. ...
Może i tak, ale na początek wolałbym nie lądować w szpitalu z oparzeniami trzeciego stopnia:).