...
poza miksem ich rola ma polegać także na odsłuchu podczas nagrań basu... 
Nagrywanie basu na pieciocalowych monitorkach?
... 
Sonodyne 100 mają akurat woofer 6,5". Poza tym istnieją monitory z wooferem 5" mające szersze pasmo niż niektóre ~6" ;)
...
poza miksem ich rola ma polegać także na odsłuchu podczas nagrań basu... 
Nagrywanie basu na pieciocalowych monitorkach?
... 
Sonodyne 100 mają akurat woofer 6,5". Poza tym istnieją monitory z wooferem 5" mające szersze pasmo niż niektóre ~6" ;)
... 
Właśnie o to chodzi, że 5-6 cali nie powinny zasuwać basem masującym brzuch. Jest na rynku trochę paczek gdzie się tego trzymają. I tak powinno być. Nie oczekuje od 5-u i 6-u cali, żeby grały od 40 Hz-ów, bo będzie to i tak sztuczne.
...
...  
Właśnie o to chodzi, że 5-6 cali nie powinny zasuwać basem masującym brzuch. Jest na rynku trochę paczek gdzie się tego trzymają. I tak powinno być. Nie oczekuje od 5-u i 6-u cali, żeby grały od 40 Hz-ów, bo będzie to i tak sztuczne.
... 
To nie jest takie proste. Tzn. statystycznie się sprawdza ... ale bywa że pomimo szerszego pasma na powiedzmy jednym 6" niż na innym 6" precyzja na tym pierwszym jest lepsza ... tyle że zwykle ma to odbicie w cenie.
dyskusja jest ciekawa...
pierwszą decyzję jaką podjąłem to taka, że w tym miesiącu nie kupię monitorów :) bo jak widzę Wasze powyższe wypowiedzi, to po pierwsze nie ma sensu kupować czegokolwiek bez suba i jest to strata pieniędzy, oraz druga sprawa, że nie znałem wcześniej Sonodyne SM 100AK, a chciałbym bardzo tego posłuchać, jednak wszystkie ceny są na telefon lub mail, więc pewnie sprowadzają ten produkt w momencie kiedy chcesz kupić.
Na początku skłaniałem się do Yamaha HS80M (z subem brzmią bardzo fajnie), potem gdzieś wyczytałem że takie monitory są zwyczajnie za duże do pokoju 10 m.kw i wpadłem na pomysł tych małych Adamów A5x (z opcją suba za jakiś czas), no ale nie słyszę tu zbytniego ich wychwalania pod niebiosa, wprost przeciwnie nikt z Was nie napisał, że większe monitory w małym pokoju to niewypał.
Więc jeżeli można "duże", to jednak ruszę 4 litery gdzieś w stronę cywilizacji posłuchać A7x, bo że Sonodyne ktoś będzie miał w sklepie to chyba mała szansa, cóż, czekam na kilka odpowiedzi na moje zapytania.
pzdr,
Mark
...Sluchalem HS80m, A5 i A7, sluchalem tez APS Aeon. Wiem, ze Aeon to polka wyzej niz IO, ale moge powiedziec, ze najprzyjemniej sie sluchalo - bardzo dokladnie ale bez meczacego jazgotu. 
 ... 
Słuchałeś AEON tekstylne czy metalowe ?
...
dyskusja jest ciekawa...  
pierwszą decyzję jaką podjąłem to taka, że w tym miesiącu nie kupię monitorów :) bo jak widzę Wasze powyższe wypowiedzi, to po pierwsze nie ma sensu kupować czegokolwiek bez suba i jest to strata pieniędzy
Nie, to nie jest strata pieniędzy, bo masz jednak kontrolę nad wyższym dołem, środkiem i górą
, oraz druga sprawa, że nie znałem wcześniej Sonodyne SM 100AK, a chciałbym bardzo tego posłuchać, jednak wszystkie ceny są na telefon lub mail, więc pewnie sprowadzają ten produkt w momencie kiedy chcesz kupić.
Możesz się skontaktować z dystrybutorem i zadać ptanie. (Lub skontaktować się ze sklepem, który ma to w ofercie.) Normalnie wypożyczają do testów. Te paczki dopiero co pojawiły się w Polsce. A jeśli jesteś z Warszawy lub okolic zapraszam do siebie do odsłuchów.
 Pozdrawiam!
...
dyskusja jest ciekawa...  
pierwszą decyzję jaką podjąłem to taka, że w tym miesiącu nie kupię monitorów :) bo jak widzę Wasze powyższe wypowiedzi, to po pierwsze nie ma sensu kupować czegokolwiek bez suba i jest to strata pieniędzy, oraz druga sprawa, że nie znałem wcześniej Sonodyne SM 100AK, a chciałbym bardzo tego posłuchać, jednak wszystkie ceny są na telefon lub mail, więc pewnie sprowadzają ten produkt w momencie kiedy chcesz kupić. 
Na początku skłaniałem się do Yamaha HS80M (z subem brzmią bardzo fajnie), potem gdzieś wyczytałem że takie monitory są zwyczajnie za duże do pokoju 10 m.kw i wpadłem na pomysł tych małych Adamów A5x (z opcją suba za jakiś czas), no ale nie słyszę tu zbytniego ich wychwalania pod niebiosa, wprost przeciwnie nikt z Was nie napisał, że większe monitory w małym pokoju to niewypał. 
Więc jeżeli można "duże", to jednak ruszę 4 litery gdzieś w stronę cywilizacji posłuchać A7x, bo że Sonodyne ktoś będzie miał w sklepie to chyba mała szansa, cóż, czekam na kilka odpowiedzi na moje zapytania. 

pzdr, 
Mark... 
Racja, posłuchać samemu to podstawa. A dokładniej to chce powiedzieć, że posluchaj sobie A7X - radza sobie znakomicie bez suba. Po małych korektach (moim zdaniem) inne modele w tym przedziale cenowym, nie maja polotu.