Kto zamienił cały hardsynth na softsynth?
W sporze co lepsze jestem po stronie MB. Algorytm to algorytm i nie ma znaczenia czy realizuje go P4 , Atlon, czy procesor DSP w instrumencie (chyba że mierzymy czas). Dobre przetworniki można znaleźć na kartach audio. Reszta w rękach programistów. Może Akai, E-mu, Yamaha i Roland mają lepszych?
A co do przesiadki. Soft jest tak tani (w porównaniu z Hard), że można mieć i to, i to.
A co do przesiadki. Soft jest tak tani (w porównaniu z Hard), że można mieć i to, i to.
Arek - Radzyń Podlaski
- rapp2sebast
Re: Kto zamienił cały hardsynth na softsynth?
Spieracie się Panowie, czy lepszy hard czy soft. Może trzeba trochę inaczej postawić pytanie (może wtedy większy będzie pożytek dla czytelników tej dyskusji): Czy ktoś może zarekomendować te soft-syntezatory, które brzmią możliwie najlepiej? (Prówobałem kilku takich programów i wiem, że różnice wśród soft-synthów są znaczne. Najzabawniejsze jest to, że nie zawsze jakość brzmienia jest proporcjonalna do obciążenia CPU. Duże znaczenie może mieć również host VST, pod którym odpala się soft-syntezator - oraz ustawienia tego hosta - VSTi pracują wewnętrznie na liczbach float (tak wynika ze specyfikacji VST SDK) - rozdzielczość i częstotliwość próbkowania, sposób miksowania i dalsza obróbka sygnału (dithering) zależy w dużej mierze od hosta i jego ustawień!!!)
Jestem zawodowym programistą. Moje hobby to kompozycja i nagrywanie dźwięku w środowisku komputerowym oraz elektroniczne instrumenty klawiszowe.
"dzisiejsze instrumenty są prawie w 100% programowe. To przecież nic innego jak wyposażony w klawiaturę muzyczną mikrokomputer realizujący określony algorytm syntezy"
------------------
Już dawno podobny wniosek chodził mi po głowie, ale obawiałem się, że coś "źle myślę". Teraz już nie będę miał dylematów w określaniu co jest "sprzętowe" a co " programowe".
pozdrowienia
------------------
Już dawno podobny wniosek chodził mi po głowie, ale obawiałem się, że coś "źle myślę". Teraz już nie będę miał dylematów w określaniu co jest "sprzętowe" a co " programowe".
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
A może Redakcja zrobi ranking np Samplery : HALion, Gigasampler, Akai Z8 Emulator, Syntezatory: Acces virus C, Novation Supernova II, Waldorf Micro Q itd. Aby kazdy mógł w każdej kategorii kliknąć swój typ. Redakcja by wymieniła te najbardziej powszechne instrumenty ale mozna zrobić dodatkowe okienki na inne których nie ma wymienionych i można by było dodać kolejny instrument (nie wszystko co najpopularniejsze jest najlepsze) procz instrumentów zrobić ranking na inny sprzęt np korektory mixery, karty audio (przetworniki), workstation i inne. Wiem ze to duzo roboty dla admina , ale myśle, ze gra warta byłaby świeczki- tylko pomyślcie ile by było mniej nudnych postów na forum np. który instrument wybrać :) pozdrawiam - Robert

A może jakiś test odsłuchowy, podobny do tego z artykułu w EiS o konwersji analogowo-cyfrowej. Np. po jednej stronie barykady Akai Z8 i inne wypasy, a po drugiej komp z najlepszym softem, wszystko podłączone po cyfrze do jakiegoś Lucida i świetnego odsłuchu....???
P.S. Dlaczego w tego typu dyskusjach porównuje się do softu tylko ten baaaaardzo drogi hardware? Czyżby tylko sprzęt za ogromne pieniądze był w stanie rywalizować z softem? Jeśli tak, to soft chyba już teraz wygrał.
Miłośnik jednego i drugiego.
Pozdrawiam.
Miłośnik jednego i drugiego.
Pozdrawiam.
witam
musze sie wtrącic ze swoimi spostrzezeniami...wnioski wyciągam tylko z bezposredniego obcowania z danym sprzetem.
okolo 2-3 lat probowalismy swych sil z muzyką elektroniczną tylko na PC...wnioski są takie ze przemiezylismy drogę od zintegrowanej dzwiekowki do delty 1010,poprzez audigy,maye,live 24:)...plus ostatnio emu 1616 na laptopie..celowo pisze o przetwornikach a nie o programach bo tych ostatnich ze wzg na brzmienie troszke tez przemaglowalem...i.......niestety zmuszony zostalem do dalszych eksperymentow juz tym razem hard i to z najnizszej polki....mikrokorg,cs1x,sc2x,roland jx-8p,korg poly 800,korg electribe....to jest w sumie najnizsza polka hard ware....wniosek pc niestety nie ma zadnych szans z dobrze nagranym i zmiksowanym dzwiekiem prosto z syntezatora sprzetowego...pierwsza zasadnicza sprawa jest taka ze pecet mimo teoretycznie nieograniczonej polifonni:) po prostu sie dławi wystarczy trozszke bardziej zlozona struktura dzwiekowa....zreszta wystarczy wcisnąc jakis brass na 3 klawisze przy 4 dzwiekowym mikrokorgu by to uslyszec i zrozumiec.koniec kropka
Inna sprawa ze na etapie miksu i zaawansowanego masteringu bez problemu da sie z produkcji czysto softowej zrobic bajke ale...nie o to chodzi...chodzi o to by wcisnąc jeden klawisz np w starym rolandzie i usąsc z wrazenia..polecam:) pozdrawiam +serdecznie
musze sie wtrącic ze swoimi spostrzezeniami...wnioski wyciągam tylko z bezposredniego obcowania z danym sprzetem.
okolo 2-3 lat probowalismy swych sil z muzyką elektroniczną tylko na PC...wnioski są takie ze przemiezylismy drogę od zintegrowanej dzwiekowki do delty 1010,poprzez audigy,maye,live 24:)...plus ostatnio emu 1616 na laptopie..celowo pisze o przetwornikach a nie o programach bo tych ostatnich ze wzg na brzmienie troszke tez przemaglowalem...i.......niestety zmuszony zostalem do dalszych eksperymentow juz tym razem hard i to z najnizszej polki....mikrokorg,cs1x,sc2x,roland jx-8p,korg poly 800,korg electribe....to jest w sumie najnizsza polka hard ware....wniosek pc niestety nie ma zadnych szans z dobrze nagranym i zmiksowanym dzwiekiem prosto z syntezatora sprzetowego...pierwsza zasadnicza sprawa jest taka ze pecet mimo teoretycznie nieograniczonej polifonni:) po prostu sie dławi wystarczy trozszke bardziej zlozona struktura dzwiekowa....zreszta wystarczy wcisnąc jakis brass na 3 klawisze przy 4 dzwiekowym mikrokorgu by to uslyszec i zrozumiec.koniec kropka
Inna sprawa ze na etapie miksu i zaawansowanego masteringu bez problemu da sie z produkcji czysto softowej zrobic bajke ale...nie o to chodzi...chodzi o to by wcisnąc jeden klawisz np w starym rolandzie i usąsc z wrazenia..polecam:) pozdrawiam +serdecznie

robie muze w wolnych chwilach
w sumie troche kucha ..bo nie doczytalem z ktorego roku jest ten post

robie muze w wolnych chwilach
pierwsza zasadnicza sprawa jest taka ze pecet mimo teoretycznie nieograniczonej polifonni:) po prostu sie dławi wystarczy trozszke bardziej zlozona struktura dzwiekowa....
Nie mogę się z tym zgodzić, mój pecet nie ma żadnego problemu z najbardziej skomplikowanymi strukturami dźwiękowymi.
Nie mogę się z tym zgodzić, mój pecet nie ma żadnego problemu z najbardziej skomplikowanymi strukturami dźwiękowymi.

...w sumie troche kucha ..bo nie doczytalem z ktorego roku jest ten post
...
Ale ten czas leci co...
Po czterech latach później - jak się sprawy hard/soft mają ?

Ale ten czas leci co...

Po czterech latach później - jak się sprawy hard/soft mają ?