Tani DAW - szczególne funkcje

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:
Re: Tani DAW - szczególne funkcje

Post autor: dr_After » poniedziałek 04 paź 2010, 21:15

To co proponuję, to gotowy "preset" utworu. Np. coś brzmi nie tak - porównujemy z projektem demo, patrzymy na ustawienia automatyki, miksera, efektów...i wyciągamy wnioski.

JAKIE wnioski? Może takie, że ktoś dysponował basem zagranym przez Patituciego, perksują nagraną w Abbey Road Studios i gitarami puszczonymi przez najlepsze piece na świecie? I co nam da, jesli na naszych biednych sladach ustawimy tak samo glosnosc i automatykę, skoro będzie się to mialo NIJAK do rzeczywistosci? Nawet głosnosc będzie inna - bo glosnosc to wrazenie subiektywne. Nie mówiąc, że pewnie będzie współgrało ze sobą jak kupa, bo przecież nasz bas i nasza perkusja moga mieć zupełnie inną zawartość harmonicznych niż te miksowane w projekcie "demo". A może ktoś w tym projekcie demo też przerzucił slady przez ociepklacz, przez analogowy sumator, przez jakis distressor albo konsolę? Jak to zasymulować?

A poza tym - miksowanie to sztuka subiektywna. Skąd wiesz, ze projekt demo to najlepsze, co można było osiągnąć w miksowaniu danego numeru? Tego nie wie nawet sam producent. Jednym zdaniem: taki projekt ma ZEROWE przełozenie na to, co można zrobić samemu. Co najwyżej - dla potrzeb nauki - możesz zaopatrzyć się w jakiś grubasny podręcznik o miksowaniu z płytą DVD z przykładowymi projektami - wtedy przynajmniej będzie to miało walor edukacyjny. Jednak same "gołe" projekty takiego waloru nie mają dla człowieka początkującego - bo najpierw musi się on nauczyć słyszeć, aby móc je w ogóle zanalizować.

Jedyne, co - oprócz lektury- może pomóc w nauce to ślady do miksowania plus książka opisująca proces miksu. Np. to:

http://www.amazon.com/Mixing-Audio-Concepts-Practices-Tools/dp/0240520688

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 04 paź 2010, 22:35

Znowu o miksowaniu megabajty słów i znowu o samym procesie powstawaniu utworu niewiele. Zanim do balansowania ścieżek dojdzie musi przyjść pomysł, rozbicie owego na składniki instrumentalne, zrealizowanie tychże - czy przez zagranie, czy wklepanie, czy jedno i drugie, w międzyczasie dobór barw i zespolenie ze sobą, dobór efektów, wielokrotne korekcje. I gdzieś na końcu stoi słynny już miks, który powinien zabrać niewielki procent całej pracy nad utworem.

Chcesz głównie siedzieć w midi i to jest jakaś idea, sam tak głównie robię (jak mam czas). Ale radzę, nie wchodź w klocki-hocki, bo to ślepy zaułek. Składaj wszystko od zera, oczywiście wychodząc od presetów, ale na zasadzie ''bo ktoś już trochę te suwaki poukładał''.
Sam wróciłem do starego dobrego cakewalka + cantabile jako panel vst. Okazało się, że zwykła pianola plus zdarzenia midi są znacznie bardziej kreatywne od loopopodobnych autuomagicznych funkcji, które tylko ogłupiają i sprawiają kłopoty.
Podobnie z instrumentarium - wiadomo, naśladowcy akustyków to muszą być raczej sensowne, niedarmowe romplery, ale do całej reszty wystarczy dosłownie kilka darmowych vst (i im mniej, tym lepiej, gdyż podstawa sukcesu to dobre opanowanie syntezy.
Z mej strony polecam Daedalus (klasyczny klasyk z możliwościami i fajnym interfejsem), alternatywnie Alfa3, TS Substance (prosta FMka do opanowania), jakiś prosty sampler do fraz, do garów Drumatik jako syntezator i Fusion jako kopalnię sampli.
Do tego paczka wygodnych efektów kjaerhusaudio, epicverb jako główny pogłos i można się bawić.
Zresztą zestawy akustyczne (instrumenty czy naprawdę dobre baterie perkusyjne) pojawiają się promocyjnie za free.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

tg

Post autor: tg » wtorek 05 paź 2010, 00:22

@DJOZD

...Wtedy poznajesz wszelkie zależności pomiędzy elementami w miksie i aranzu kiedy sam je od podstaw zbudujesz i bedziesz miał pełną świadomość każdego jego elementu...Poprostu zaczni od początku. postaw bębny, bas, harmonie i dodatki. Zobacz jak to wszytsko powstaje od zera....

I dlatego właśnie przydałby się tutorial, jak np. zrobić np. Ecstasy ATB krok po kroku, przy pomocy darmowych lub wbudowanych wtyczek, a gotowy projekt posłużyłby jako wzorzec. Wtedy np. mógłbym zainstalować demo Reapera lub Abletona i porównać, gdzie lepiej i szybciej wychodzi. Oczywiście od początku. Potem zacząłbym robić własne projekty.

...Moze przestań juz czytac, tylko zabierz sie za praktyke i słuchaj dobrych rad. Akurat to forum zrzesza parę naprawde doswiadczonych osob. Dopoki nie przejdziesz z teorii o praktyki, nie bedziesz wiedział o czym mowimy...
Niestety, jak wyżej napisałem, zbieram na sprzęt i mogę teraz tylko czytaćWink i wymieniać opinie.

@dr_After

...Co najwyżej - dla potrzeb nauki - możesz zaopatrzyć się w jakiś grubasny podręcznik o miksowaniu z płytą DVD z przykładowymi projektami - wtedy przynajmniej będzie to miało walor edukacyjny. Jednak same "gołe" projekty takiego waloru nie mają dla człowieka początkującego - bo najpierw musi się on nauczyć słyszeć, aby móc je w ogóle zanalizować.

Jedyne, co - oprócz lektury- może pomóc w nauce to ślady do miksowania plus książka opisująca proces miksu. Np. to:

http://www.amazon.com/Mixing-Audio-Concepts-Practices-Tools/dp/0240520688...

Dziękuję za namiar, ale jak wspomniałem interesuje mnie nie tylko miks, ale głównie sam proces komponowania, najlepiej w postaci tutorialu z gotowymi projektami i opisem, jak je złożyć krok po kroku.

@JankoMuzykant

...Z mej strony polecam Daedalus (klasyczny klasyk z możliwościami i fajnym interfejsem), alternatywnie Alfa3, TS Substance (prosta FMka do opanowania), jakiś prosty sampler do fraz, do garów Drumatik jako syntezator i Fusion jako kopalnię sampli. Do tego paczka wygodnych efektów kjaerhusaudio, epicverb jako główny pogłos i można się bawić.
Zresztą zestawy akustyczne (instrumenty czy naprawdę dobre baterie perkusyjne) pojawiają się promocyjnie za free...

Dziękuję za sugestie, myślę że przydadzą się też innym obserwatorom i uczestnikom tego forum ... 

Podsumowując, skoro tak zgodnie twierdzicie, żeby robić od początku, to oczywiście dostosuję się do tej rady. Jednak dobry tutorial, jak zrobić superprodukcję w danym DAWie , wzbogacony o przykłady, byłby nieoceniony...

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 05 paź 2010, 05:08

Przeraża mnie jednak pewna myśl. Jeśli po dłuższym czasie pracy na jakimś okrojonym DAWie zaczną wychodzić ciekawe projekty, które będą wymagały obróbki w innym programie, będę nie tylko musiał uczyć się jego obsługi, ale i przepisywać od nowa projekty, brrr....

Cokolwiek będziesz próbował uzyskać, zrobisz to na każdym współczesnym DAW w ten lub inny sposób. W najgorszym wypadku pewne rzeczy będzie się robić mniej wygodnie. Z resztą i tak musisz poznać kilka DAW żeby wybrać ten który ci odpowiada.

Dziękuję za namiar, ale jak wspomniałem interesuje mnie nie tylko miks, ale głównie sam proces komponowania

Na początek Youtube:

How to create a trance production!!! (for beginners)Tutorial - CMG

Boy in a band - między innymi tutoriale jak zrobić utwory w różnych gatunkach

To tyle ode mnie - wyłączam się z dyskusji.

Pozdrawiam

Janusz

p. s.
Nie pisz, że masz za słaby sprzęt albo, że freeware są za bardzo okrojone - to są wymówki nie argumenty.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 05 paź 2010, 10:27

Zresztą, nie samymi hitami muzyka zyje.  ... 

Djozd, swietnie powiedziane, warto dodac do zlotych mysli tego forum, jesli takowe gdzies sie sklada ;)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 05 paź 2010, 10:32

Podsumowując, skoro tak zgodnie twierdzicie, żeby robić od początku, to oczywiście dostosuję się do tej rady. Jednak dobry tutorial, jak zrobić superprodukcję w danym DAWie , wzbogacony o przykłady, byłby nieoceniony...

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz...

Tomaszu...niewierny ;)

superprodukcje w danym dawie,

to sie naprawde nie da...przede wszystkim powstaje ona w ..glowie,

a daw...coz dla wiekszosci a napewno dla mnie jest to tylko magnetofon z mozliwoscia montazu, kwestie bardziej muzyczne pozyskuje sie z ...zewnatrz ;)

tg

Post autor: tg » wtorek 05 paź 2010, 23:41

@Janusz_M
...
Na początek Youtube:
How to create a trance production!!! (for beginners)Tutorial - CMG
Boy in a band - między innymi tutoriale jak zrobić utwory w różnych gatunkach
To tyle ode mnie - wyłączam się z dyskusji.
Pozdrawiam
Janusz
...

Bardzo dziękuję za fajne linki i udział w dyskusjiSmile

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz

TheD

Post autor: TheD » środa 06 paź 2010, 21:32

Witam,

dotychczas tylko czytałem, ten temat akurat mnie zaciekawił, więc postanowiłem napisać coś od siebie.

Zauważyłem że nikt nie wspomniał w dyskusji programu Reason. Wiem, nie jest to typowy DAW (nawet twórcy pisali żeby nie używać tego określenia) ale dla osoby która zaczyna, wydaje mi się wyborem bardzo dobrym. Nie obsługuje on żadnych wtyczek, natomiast ilość instumentów/efektów zawartych w programie pozwala na bardzo wiele. W pewnym sensie jest to też "plus" ponieważ zapewnia dość dobrą stabilność pracy (inne DAWy lubią się czasem wywalić, szczególnie przy ładowaniu dużych ilości VST). "Ograniczona" ilość instrumentów (cudzysłów zastosowałem celowo ponieważ jest ich sporo i mają ogromne możliwości - dużo wody w Wiśle upłynie zanim opanujesz je chociaż na poziomie podstawowym) może być też korzystna - ograniczysz się do nauki komponowania/aranżowania zamiast ściągać kolejne setki darmowych vst.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, interesuje Cię muzyka elektroniczna więc raczej nie będziesz (przynajmniej z początku) miał potrzeby dogrywania całych ścieżek audio (do tego potrzebny jest osobny program - Record), natomiast korzystać z sampli można bezproblemowo.

Demo Reasona jest do ściągnięcia i przetestowania z www.propellerheads.se, niestety ma ono denerwujące ograniczenie - wyłącza się po 30 minutach pracy i oczywiście nie pozwala na zapis tego co stworzysz. Wystarczy ono jednak żeby się zorientować o co biegai. Gdybyś był zainteresowany, napisz a podeślę Ci trochę linków demonstrujących możliwośći Reasona.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ