Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
drno - Posty:3
M-Audio Axiom 64PRO - problem z velocity
Witam, czy ktoś z forumowiczów spotkał się z problemem niewielkiej dynamiki i małej głośności podczas grania na ww. klawiaturze (nowe urządzenie)? Granie szczególnie na instrumentach w rodzaju pianin wymaga bardzo mocnego uderzania w klawisze, a i tak max wartość 127 velocity jest praktycznie niemożliwa do uzyskania. Krzywa velocity ustawiona jest na wartość normal. Dodam, że przy ustawieniu krzywej velocity na np. fixed 100 lub 127 klawiatura działa normalnie i zgodnie z ustawieniami (ale oczywiście do pianina takie ustawienie nie daje pożądanego fillingu).
Czy ktoś spotkał się z opisywanym problemem i byłby w stanie pomoć? Z góry dziękuję.
-
richtig - Posty:845
autor: richtig » wtorek 05 paź 2010, 05:32
Jeżeli gra Ci się za twardo to ustaw w opcjach czulszą reakcję na dynamikę (czyli pewnie Soft). Swoją drogą - szkoda wielka że w Axiomach nie ma możliwości większej ingerencji w krzywą dynamiki, mam dośc duże problemy z wyczuciem Clavii Nord Elektro 2 sterowanej ww klawiaturą
www.myspace.com/pchelki
-
...Jeżeli gra Ci się za twardo to ustaw w opcjach czulszą reakcję na dynamikę (czyli pewnie Soft). Swoją drogą - szkoda wielka że w Axiomach nie ma możliwości większej ingerencji w krzywą dynamiki, mam dośc duże problemy z wyczuciem Clavii Nord Elektro 2 sterowanej ww klawiaturą...
Niestety, poza zmiana krzywej dynamiki nie znalazłem inne możliwości zmiany velocity w Axiom pro. Tak jak pisałem oczywiście mogę ją podkręcić np ustawieniem fixed 100 ale daje to jedynie stały płaski dźwięk o głośności właśnie 100:(
Coraz bardziej skłaniam się do wady fabrycznej mojego sprzętu....Co myslicie?
-
Redakcja - Posty:1410
autor: Redakcja » wtorek 05 paź 2010, 10:03
...Co myslicie?...
Sprawdź wpierw jaką krzywą dynamiki ma ustawione piano. Oddawanie dynamiki jest zawsze wypadkową obu tych krzywych, a o czym wielu zapomina.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
......Co myslicie?...
Sprawdź wpierw jaką krzywą dynamiki ma ustawione piano. Oddawanie dynamiki jest zawsze wypadkową obu tych krzywych, a o czym wielu zapomina. ...
Praktycznie nie ma wpływu ustawienia programu (korzystam z Pianissimo Acoustiki). Podobny problem występuje przy korzystaniu z Reasona i wtyczek w Ableton Live.