E-mu ESI 4000 - skąd wziąć i jak załadować sample

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zakrza
E-mu ESI 4000 - skąd wziąć i jak załadować sample

Post autor: Zakrza » sobota 02 paź 2010, 15:12

Witam!
Na początku chciałbym się przywitać jestem nowym użytkownikiem na forum. Regularnie czytam magazyn branżowy.
A teraz do rzeczy. Mam taki problem. Kupiłem za grosze sprawny sampler EMU ESI 4000. posiadam do niego dysk twardy,i stacje CD-rom. Oraz kabel SCSI.
Moj problem polega na tym ze nie mam żadnych sampli. Nie wiem skąd je pobrać ,kupić. Nie mam również pojęcia jak magazynować takie sample na dysk twardy. kiedy podłączyłem kabel SCSI do samplera końcówka 50pin z drugiej strony do śledzia końcówka 25 pin - a taśma do dysku . To wgrałem sample jakieś które były na dysku. I sampler wydawał brzmienia.
Słyszałem ,że mając kartę PCI -SCSI można przez program w kompie ładować sample WAV czy to prawda. Proszę pomóżcie początkującemu wytłumaczyć podstawowe sprawy. Najważniejsze jak lądować sample.Jakiego formatu muszą być. Bo zwykle wav z płyty nie czyta. Bo stoję w miejscu a sprzęt się marnuje. Karty PCI niestety nie ma w zestawie. I tu też mam prośbe jaka zakupic żeby bylo można spróbować spiąć to z komputerem. Bardzo mi na tym zależy bo jeżeli można było by lądować wav to strasznie ułatwiło by to sprawę.Sampler posiada 32 mb ramu . Tyle udało mi sie samemu rozpoznać. Wszelkie wskazówki mile widziane.

Daje fotki poglądowe tego co posiadam:

Awatar użytkownika
Akton

Re: E-mu ESI 4000 - skąd wziąć i jak załadować sample

Post autor: Akton » sobota 02 paź 2010, 18:01

Witaj.

Skoro regularnie czytasz EiS, to w jakim celu kupiłeś ten sampler? :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Zakrza

Post autor: Zakrza » sobota 02 paź 2010, 20:07

... Witaj.

Skoro regularnie czytasz EiS, to w jakim celu kupiłeś ten sampler? :)...

chciałem go zsynchronizować po midi z moim Korgiem MX i dogrywać jakieś sample podczas grania Live :)

audiopeter

Post autor: audiopeter » niedziela 03 paź 2010, 09:18

...... Witaj.

Skoro regularnie czytasz EiS, to w jakim celu kupiłeś ten sampler? :)...

chciałem go zsynchronizować po midi z moim Korgiem MX i dogrywać jakieś sample podczas grania Live

:)... 

Witam 

ESI 4000 czyta wszystkie płyty z EIII jak również sample z Akai S 1000 ,co ciekawe czyta także sample z EMAXA ale te chyba będzie ci ciężko zdobyć .Jeżeli ma 32 mb ramu to warto go rozszeżyć do 64 bo tyle można do niego wsadzić ,warto też rozejżeć za rozszeżeniem TURBO dającym Ci 2 niezależne procesory FX co przyda ci się w graniu Live .Rozejżyj się też za CD Romem SCSI do ładowania brzmien do instrumentu( większośc sampli dostępna jest na CD) .Jeżeli lubisz bawić się możesz zacząć szm samplować do niego i zapisywać na HD .Jakbyś miał kłopoty śmiało pisz na PRIV -ile będę mógł pomogę 

ODPOWIEDZ