Na początku chciałbym się przywitać jestem nowym użytkownikiem na forum. Regularnie czytam magazyn branżowy.
A teraz do rzeczy. Mam taki problem. Kupiłem za grosze sprawny sampler EMU ESI 4000. posiadam do niego dysk twardy,i stacje CD-rom. Oraz kabel SCSI.
Moj problem polega na tym ze nie mam żadnych sampli. Nie wiem skąd je pobrać ,kupić. Nie mam również pojęcia jak magazynować takie sample na dysk twardy. kiedy podłączyłem kabel SCSI do samplera końcówka 50pin z drugiej strony do śledzia końcówka 25 pin - a taśma do dysku . To wgrałem sample jakieś które były na dysku. I sampler wydawał brzmienia.
Słyszałem ,że mając kartę PCI -SCSI można przez program w kompie ładować sample WAV czy to prawda. Proszę pomóżcie początkującemu wytłumaczyć podstawowe sprawy. Najważniejsze jak lądować sample.Jakiego formatu muszą być. Bo zwykle wav z płyty nie czyta. Bo stoję w miejscu a sprzęt się marnuje. Karty PCI niestety nie ma w zestawie. I tu też mam prośbe jaka zakupic żeby bylo można spróbować spiąć to z komputerem. Bardzo mi na tym zależy bo jeżeli można było by lądować wav to strasznie ułatwiło by to sprawę.Sampler posiada 32 mb ramu . Tyle udało mi sie samemu rozpoznać. Wszelkie wskazówki mile widziane.
Daje fotki poglądowe tego co posiadam: