Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
gti306 - Posty:22
Mikser 24-32 kanały
autor: gti306 » czwartek 23 wrz 2010, 23:31
Wrzucam jeszcze raz temat bo gdzieś przepadł.
Rozważam zmianę miksera ( Mackie 1642 vlz) na jednostkę 24 – 32 kanałową.
Obecnie chce przeznaczyć ok. 7tys.zł. początkowo myślałem o eurodesku 9000.
Na chwile obecną poważnie zastanawiam się nad Mackie’m Onyx 32.4 głównie ze względu na połączenie fiewier, a co za tym idzie używanie i zgrywanie wszystkiego na DAW na life rekordzie. Są tam też wbudowane kompresory – jednak ciężko mi coś powiedzieć bo ich nie słyszałęm. Jedno słabo że ma 4 mix busy a nie 8;?
Uwagi?propozycje?
-
autor: gti306 » piątek 24 wrz 2010, 11:07
...
Za podobne pieniadze mogłbym nabyć allen&heath zed 436 jednak pomijajac opisy sklepowe nic o nim nie wiem.
Co moge dostać jeszcze za podobne pieniądze?
-
MaciejB
autor: MaciejB » niedziela 26 wrz 2010, 02:01
Miksery Mackie to porażka. Z którym modelem bym się nie spotkał zawsze to samo: problemy z korekcja w zakresie środka pasma (wogóle bardzo dziwnie pracująca korekcja), szumy własne, wykonanie (przełączniki oraz potencjometry) są poprostu niewygodne w pracy.
W teście systemów LA podłączyliśmy kilka z nich do miksera firmy Mackie- grały tak jakby ogólnie miały problemy z fazą, co było testowane na kilku modelach tej firmy.
Polecam coś z A&H lub też Soundcraft'a (nie wszystkie serie niestety, seria M lub LX7)
Muzyk, realizator dźwięku, VJ
-
autor: gti306 » poniedziałek 27 wrz 2010, 00:59
...Miksery Mackie to porażka. Z którym modelem bym się nie spotkał zawsze to samo: problemy z korekcja w zakresie środka pasma (wogóle bardzo dziwnie pracująca korekcja), szumy własne, wykonanie (przełączniki oraz potencjometry) są poprostu niewygodne w pracy.W teście systemów LA podłączyliśmy kilka z nich do miksera firmy Mackie- grały tak jakby ogólnie miały problemy z fazą, co było testowane na kilku modelach tej firmy.
Polecam coś z A&H lub też Soundcraft'a (nie wszystkie serie niestety, seria M lub LX7)
...
No właśnie jedyna rzecz jaka mnie przekonuje do Onyxa to jego połączenie fierwier co wydaje mi się bardzo przydatną opcją.
Jak to raczej Soundcraft LX7 ii ?
A&H - wersje GL w 32 kanałach chyba ok 10 tys?
Które modele posiadają zintegrowane,przyzwoite kompresory (gl, lx7 raczej ich nima)? Głownie korzystam z ssl clona jednak dobrze mieć pod ręką coś co można na całym busie np. perkusji zastosować.
-
MaciejB
autor: MaciejB » wtorek 28 wrz 2010, 19:51
......Miksery Mackie to porażka. Z którym modelem bym się nie spotkał zawsze to samo: problemy z korekcja w zakresie środka pasma (wogóle bardzo dziwnie pracująca korekcja), szumy własne, wykonanie (przełączniki oraz potencjometry) są poprostu niewygodne w pracy.W teście systemów LA podłączyliśmy kilka z nich do miksera firmy Mackie- grały tak jakby ogólnie miały problemy z fazą, co było testowane na kilku modelach tej firmy.
...
No właśnie jedyna rzecz jaka mnie przekonuje do Onyxa to jego połączenie fierwier co wydaje mi się bardzo przydatną opcją.
Jak to raczej Soundcraft LX7 ii ?
A&H - wersje GL w 32 kanałach chyba ok 10 tys?
Które modele posiadają zintegrowane,przyzwoite kompresory (gl, lx7 raczej ich nima)? Głownie korzystam z ssl clona jednak dobrze mieć pod ręką coś co można na całym busie np. perkusji zastosować.
Są serie A&H ZED, Mix Wizard,
w Soundcraft'cie LX i seria M z tych niższych są poprostu dobrze wykonane jakościowo
ŻADEN mikser z tej pólki nie ma dobrych zintegrowanych kompresorów, to są fikcyjne kompresory na które ma nabrać się klient, one działają dramatycznie źle
Muzyk, realizator dźwięku, VJ
-
...
Są serie A&H ZED, Mix Wizard,
w Soundcraft'cie LX i seria M z tych niższych są poprostu dobrze wykonane jakościowo
ŻADEN mikser z tej pólki nie ma dobrych zintegrowanych kompresorów, to są fikcyjne kompresory na które ma nabrać się klient, one działają dramatycznie źle...
Mix Wizard za mało kanałów, zed 436 ciekawy - 4 busy, 32 kanaly, jak z latencją przez usb?Pod DAW zgram mix?
-
delorjan
autor: delorjan » czwartek 30 wrz 2010, 06:44
Ja bym mimo wszystko dołożył jeszcze troszkę i kupił coś z serii GL A&H :) Nie będziesz zawiedziony ;) Świetne wykonanie, brzmienie, ładna korekcja, ogólnie brzmią bardzo plastycznie (tak, brzmi troche jak audio voodoo :P) ZEDów niestety nie znam, możliwe, że też są godne polecenia.
Jedna rzecz, która mi się nasunęła czytając wątek: od dłuższego czasu pracuję na stołach cyfrowych, a więc bramki kompresory - do wyboru do koloru, na każdym kanale ile czego chce itd. I najczęściej łapie się, że przy np. 30 śladach zapięta jest może 1 bramka i 2 kompresory... I naprawdę rzadko jest potrzeba zapinania czegoś więcej imho :) podstawowe narzędzie jak dla mnie - dobra korekcja :) dotyczy zarówno zespołów amatorskich, jak i tych pierwszoligowych. No ale, co kto lubi :)
pozdrawiam
-
szkudlik
autor: szkudlik » czwartek 30 wrz 2010, 12:16
Jedna rzecz, która mi się nasunęła czytając wątek: od dłuższego czasu pracuję na stołach cyfrowych, a więc bramki kompresory - do wyboru do koloru, na każdym kanale ile czego chce itd. I najczęściej łapie się, że przy np. 30 śladach zapięta jest może 1 bramka i 2 kompresory...
No! Myślę!
Niestety pokusa wpinania wszystkiego wszędzie - potężna. Sam się parę razy złapałem że nagle "cóś tu nie gra" bo zapiąłem za dużo. A wtedy potrafi naprawdę zagrać fatalnie.
Jednak zaleta wbudowanych bajerów w kanał jest inna - przed koncertem nie wiesz nigdy na 100% który instrument będzie wymagał obróbki dynamicznej. Oczywiście wiadomo z doświadczenia niby co i jak, ale jak w trakcie jazdy nagle się okazuje źe cośtam się "rozbrykało" to można błyskawicznie zapiąć kompresje czy bramkę z neutralnymi ustawieniami a potem powoli zmniejszać thold czy powiększać ratio aż do właściwych efektów. Sprawa mało zauważalna dla publiki. Jakbyś chciał zrobić toto za pomocą zewnętrznego insertu to trzask przy podłączaniu + problemy z poziomami murowane.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
-
delorjan
autor: delorjan » czwartek 30 wrz 2010, 22:46
Oczywiście, zgadzam się w 100% :) mnie po prostu zastanowiła "gonitwa" za wbudowanymi w stoły analogowe procesorami dynamiki :)
-
autor: gti306 » czwartek 30 wrz 2010, 23:56
Analog pasuje mi bardziej - może z kwesti przyzwyczajenia i że więcej mam pod ręką.
O kompresji myślałem jedynie do łatwiejszego zgrania grup, większość i tak robię w VST.