Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Sergey_Nevone
Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Post autor: Sergey_Nevone » poniedziałek 27 wrz 2010, 09:18

A co do długości klawiszy, to najlepiej porównaj te ze swoimi do tych do które zostały podane przez Redakcje, w starych M-Audio nie są one takie małe, myślę że w nowych prawdopodobnie będą takie same. Tak swoją drogą, ciekaw jestem czy M-Audio stosuje te same klawisze do wszystkich swoich klawiatur? np. w Oxygenach są to te same co w Axiomach?

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 10:40

... Ciekawe czy w Axiomie jest to też jakoś rozwiązane...

Odnośnie pokręteł już w starszym Axiomie mamy do czynienia z następującymi trzema tematami:

- tryb Mute

- tryb Null Mode

- Krzywe akceleracji

Przycisk Mute (wyciszenie)

Wciśnięcie przycisku Mute spowoduje, że komunikaty danych MIDI generowane przez Axiom nie będą przesyłane na wyjście. Czyli możemy ustawić sobie wstępnie pozycję wszystkich kontrolerów, aby ponownym naciśnięciem przycisku Mute wysłać je do komputera/instrumentu.

Przycisk Null włącza tryb Null Mode, w którym regulatory są tymczasowo dezaktywowane podczas wczytywania ustawień zapisanych w Presecie. W tym trybie wysyłanie danych MIDI jest zablokowane do momentu, aż regulator osiągnie ostatnio zapamiętaną wartość dla ustawień zapisanych w pamięci. Przy włączonym trybie Null Mode gdy wczytywany jest preset, każda zmiana położenia regulatora powoduje przeprowadzenie porównania jego aktualnej wartości z wartością, którą miał ten regulator gdy ostatnio ten preset był wykorzystywany. Jeśli wartości te są różne, to na ekranie LCD pojawia się numeryczna różnica tych wartości (ujemna lub dodatnia). Ustawienie regulatora w takim położeniu, aby na ekranie LCD wyświetlona została wartość "0" spowoduje, że dane MIDI dla tego regulatora znów zaczną być wysyłane do urządzenia zewnętrznego. Oczywiście pokrętła można zaprogramować tak, by wysyłały komunikaty o zwiększeniu lub zmniejszeniu, zamiast konkretnej aktualnej wartość regulatora. W Axiom zaimplementowanych zostało kilka sposobów zwiększania/zmniejszania wartości kontrolerów.

Krzywe akceleracji (C1/C2/C3) definiują relację pomiędzy szybkością obrotu pokręteł a wartościami zwiększania/zmniejszania danych wysyłanych do kontrolera. Jeśli zrezygnujemy z akceleracji (C0) wartości wysyłane będą zawsze zwiększane lub zmniejszane niezależnie od szybkości obracania pokrętłem. To bardzo przydatne, jeśli chcemy pracować z dużą precyzją.

...Druga sprawa to wspomniana przez was długość klawisza...

Axiom II ma klawiaturę o tych samych wymiarach co wersja pierwsza. Różnicę stanowi jej bardziej precyzyjna praca. Klawisze stawiają obecnie wyraźniejszy opór początkowy, prawdopodobnie są mocniej doważone i już się nie "kleją".

Wygląda na to, iż firma M-Audio mocno wzięła sobie do serca uwagi użytkowników pierwszej wersji, bo oprócz (centralnego obecnie) wyświetlacza mamy też wygodniejsze suwaki, encodery już bez denerwującego niektórych zaskoku, profesjonalne kółka Pitch (o ok. dwukrotnie większym kącie pracy) i Modulation oraz przekonstruowane pady, obecnie o zwiększonej powierzchni ich prawidłowej pracy. Starsze potrafiły mieć czasem problem z czułością jeśli nie uderzyliśmy w pada w miarę centralnie.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » poniedziałek 27 wrz 2010, 12:04

No proszę, mamy pierwsze szczegółowe opisy.
A czy szanowna redakcja mogłaby napisać o jakości wykonania całości, takie swoje osobiste wrażenia?

A także czy Direct Link to jest to samo co Hyper Control, czy jest to może jakieś okrojenie z wersji PRO

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 27 wrz 2010, 12:42

...A czy szanowna redakcja mogłaby napisać o jakości wykonania całości, takie swoje osobiste wrażenia?..

Axiom II wygląda tak, jak lubię, czyli jest ciemny (osobiście źle znoszę modę "srebrzystą" na estradzie, przez którą można dostać oczopląsu gdy przyświecą światłami). Jest nieco głębszy (o jakieś 2 cm), a jego płyta czołowa jest ustawiona pod kątem (wersja wcześniejsza była całkowicie płaska). Zmieniono nawet gniazda dla kontrolerów nożnych (z tyłu obudowy) z plastikowych na metalowe. Jednym słowem Axiom wygląda obecnie naprawdę zawodowo, ciężko się do czegoś przyczepić. Gdyby M-Audio wypuściła jego wersję 76-klawiszową byłbym spełniony na maksa

...czy Direct Link to jest to samo co Hyper Control, czy jest to może jakieś okrojenie z wersji PRO...

To nie to samo, Hyper Control jest systemem bardziej zaawansowanym, zaś Direct Link jest jego pochodną. Sporo o tym dyskutowaliśmy w redakcji i wyszło nam na to, że to właśnie Direct Link jest jednak tym, o co głównie chodziło użytkownikom.
[addsig]

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 29 wrz 2010, 19:30

Panie Wojciechu - bardzo Panu dziękuję za tą recenzję. Mam tylko kilka pytań.

1. Czy klawisze są na tyle długie, że naciskając je bliżej środka instrumentu nie trzeba użyć dużej siły?

Mimo, że klawisze przypominają te w fortepianie to ich trakcja pozwala na granie technikami organowymi (czy nie pokaleczymy się grając hammondowy gliss)?

2. Czy jest szansa aby funkcja Direct link działała z programem VSThost (hermannseib)

Mam nadzieję, że wspomniana funkcja Null Mode będzie mi działać w tym hoście i w pluginie synth1. 

3. Jaka jest długość klawiatury 61 klawiszowej - na stronie producenta jest chyba błąd - podają 90 cm.

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 29 wrz 2010, 19:46

1. Czy klawisze są na tyle długie, że naciskając je bliżej środka instrumentu nie trzeba użyć dużej siły?
Mimo, że klawisze przypominają te w fortepianie to ich trakcja pozwala na granie technikami organowymi (czy nie pokaleczymy się grając hammondowy gliss)?

Nie stwierdziłem u siebie żadnego qq na paluchach wielokrotnie próbując owy gliss.

2. Czy jest szansa aby funkcja Direct link działała z programem VSThost (hermannseib)

Tego nie wiem (jeszcze). Tyle, że nawet jak nie zadziała to zawsze można wprowadzić dane od strony sterownika,  a które zrozumieją wszystkie DAW-y z obsługą MIDI.

...Mam nadzieję, że wspomniana funkcja Null Mode będzie mi działać w tym hoście i w pluginie synth1...

A czemu nie? 

3. Jaka jest długość klawiatury 61 klawiszowej - na stronie producenta jest chyba błąd - podają 90 cm....

Rany Boskie
Ale OK, jutro wezmę miarkę, tudzież przymiar laserowy i podam zgodnie z ich wskazaniami.

[addsig]

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » czwartek 30 wrz 2010, 14:13

Jeżeli to nie problem to bardzo bym prosił. Chodzi o to że mam futerał i zastanawiam się czy 5 oktaw się tam zmieści. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » czwartek 30 wrz 2010, 20:21

I ja również dziękuję za szczegółowy opis i osobiste odczucia! (Teraz zauważyłem dopiero że znalazła się ona już kilka dni wcześniej tutaj - coś przeoczyłem)

Odnoście wymiaru klawiszy w wersji 61 to mają one: 96.6cm x 7.3cm x 29.6cm, czyli bodajże o 9mm krótsze od poprzedniego Axioma 61

Pozdrawiam

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » czwartek 30 wrz 2010, 22:16

Dzięki Sergey za wymiary!

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » poniedziałek 04 paź 2010, 16:54

Sam mam dylemat bo chcę kupic cos co sie nie rozleci
i co tu wybrac z posrod 3 chyba najwazniejszych modeli 61 klawiszowych.
Mam do wyboru:

M-Audio Axiom 61 PRO
AKAI MPK61
Novation - 61SL MkII

Doradzcie co kupic bo nie mam zielonego pojecia
a nie mam jak potestowac na zywo.
Zalezy mi na kontrolerze z jak najlepszą klawiaturą 61 klawiszy,
pozostale kontrolery, galki , pady to juz nie tak bardzo wazne.
Najwazniejsze jest wykonanie klawiszy zeby sie nie rozleciały.
A kto wie moze i sie pobawie krecąc gałkami i sterując
jakims ciekawym synthem vst pod cubase 5.
Nie chce duzego kolosa 88 klawiszy bo juz mialem motifa xs 8
i zabieral mi pol studia.

ODPOWIEDZ