Minęło trochę czasu, zrobiłem jak pisałem, tzn. kupiłem komputer + kartę ESI Juli@, kupiłem Reaper i póki co wypróbowałem darmowe wersje instrumentów: Komplete Players, Sample Tank Free (pojawił się w międzyczasie), Independence Free (wypróbowałem też pełną wersję w serwisie Try Sounds), Drumcore Free, wypróbowałem też demo Wusik Station. Z pełnych wersji darmowych instrumentów (wypróbowałem kilkadziesiąt) najbardziej przypadły mi do gustu VST1 i zestaw Elektrostudio, jeszcze chyba Supersynth V8 (jeśli dobrze pamiętam nazwę, bo piszę z pamięci) był naprawdę fajny.
Poczytałem co nieco o nagrywaniu itp., itd., zostało mi jeszcze do opanowania z podstaw parę rzeczy (zapewne banalnych, ale jeszcze nie znalazłem, jak się je robi, nie czytałem też jeszcze poradnika do Reapera), jak choćby jak przypisać efekt tylko do części ścieżki midi, a nie do całej ścieżki albo jak przy korzystaniu z wtyczki vsti na jednej ścieżce fragmenty nagrania nagrać np. z delayem pochodzącym z tejże wtyczki, a inne fragmenty bez tego delaya (pomijając sytuacje, gdy można ten parametr regulować gałką - chodzi o przełączanie konkretnych ustawień - np. zmodyfikowany reverb room na zmodyfikowany reverb concert hall).
Tak czy inaczej, zamierzam teraz kupić instrument, a budżet wzrósł mi szczęśliwym trafem w międzyczasie do 2 tys. zł. Nie mam też jednak monitorów studyjnych (mam głośniki, które są lepsze od zwykłych Creativów, no ale wiadomo, że wciąż komputerowe). Koszt najtańszych sensownych monitorów, po poszukiwaniach i przeczytaniu testów chyba wszystkich modeli, które były tańsze, to 1100 zł za parkę. Zastanawiam się więc, czy kupić Komplete 7 i darować sobie póki co monitory, czy skorzystać z aktualnej promocji i kupić Kontakt 4 za połowę ceny (ok. 800 zł i w przyszłości w razie czego upgrade do Komplete) i do tego monitory np. Mackie MR5 lub Yamaha HS50 albo ew. Goliath w wersji EDU (jestem studentem :), Goliath + Ilok to by było niecałe 1000 zł) + monitory. Do IK Total Bundle chyba zniechęcił mnie Sample Tank, więc raczej go nie rozważam.
W każdym razie, dzięki za dotychczasową pomoc, wasze porady i wskazania gdzie szukać na początek, się przydały.