Witam! W najbliższym czasie zamierzam kupić komputer przeznaczony głównie do nagrywania muzyki (hobbystycznie). Planuję też kupić kartę dźwiękową ESI Juli@. Jako że nie znam się za dobrze na oprogramowaniu muzycznym, bo miałem z nim małą styczność, to chciałbym zadać kilka pytań (przeglądałem już różne fora, ale wolałbym rozpatrzeć mój konkretny przypadek).
Do karty dołączane są programy Mackie Tracktion i Cubase Le. Chciałbym się poradzić, czy te programy mają wszystko, co potrzebne, żeby nagrywać na rozsądnym poziomie i wygodnie.
1. O pierwszym nie wiem za dużo (nawet na stronie Mackie nie za wiele znalazłem), a napisane jest, że to pełna wersja programu.
2. Co do Cubase Le, to przeglądałem, jakie funkcje ma okrojone, ale trudno mi ocenić ich przydatność po nazwach, bo z tych programów nie korzystałem.
Czy więc np. dużo się różni od przykładowego Cubase Essential, który w wersji edukacyjnej kosztuje jakieś 330 złotych i czy warto go w takim razie kupować? No i czy Cubase Le będzie działać na systemie 64-bitowym?
3. Przy okazji, może to głupie pytanie, ale czy ESI Juli@ ma możliwość podłączenia klawiszy za pomocą kabla midi? W specyfikacji przeczytałem, że tak, ale na zdjęciu nie widziałem, gdzie się to da zrobić.
4. Poza tym, chciałbym też kupić jakiś instrument programowy. Mam na to ok. 1000 złotych (na sam instrument). Aktualnie mam Korga TR, z którego dalej zamierzam też korzystać.
Co do brzmień, które by mi się przydały, to właściwie im szersze spektrum, tym lepiej. Gram głównie prog rock, ale też elementy jazzu, metalu, muzyki elektronicznej. Zależy mi więc na brzmieniach syntetycznych, smyczkach, gitarach, perkusjach, w miarę możliwości dętych i pianach (wiem, że w tej cenie nie będę miał wszystkiego na dobrym poziomie, ale stąd proszę o porady, aby podjąć sensowną decyzję - i ewentualnie wyszczególnienie, co jest dobre w polecanych instrumentach).
Z tego, co sam znalazłem, to jest IK Total Bundle (czyli Sample Tank 2.5xl, moog, sonic synth 2, miroslav philharmonik i coś tam jeszcze jednego) za 1080 złotych albo Kontakt 4 w wersji edukacyjnej (czyli chyba to samo co normalna, tylko ze zniżką studencką) za 980 złotych. Wiem, że niektórzy polecają Quantum Leap Goliath, ale to jest 1500 złotych, więc trochę za dużo, chyba że mnie przekonacie, żeby poczekać i pozbierać.
Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam!