Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
lukashhh1
MID/SIDE - na etapie miksu czy masteringu?
autor: lukashhh1 » środa 22 wrz 2010, 13:50
Witajcie.
W jednym z ostatnich EiS był fajny artykuł poświęcony technice MID/SIDE.
Moje pytania brzmia:
Czy technikę MId/SIDE wykorzystuje sie na etapie miksu ( np zeby obrobić jakis pojedynczy slad stereo, celem poprawy jego przestrzenności czy spójności ) czy tylko na etapie masteringu pliku finalnego?
I pytanie 2: czy techniki MID-SIDE mozna tez użyć na kanale wysyłki np. żeby poszerzyć reverb lub zastosować side chain pogłosu ( np ograniczyc pogłos celem zrobienia przestrzeni dla wokalu ). czy takie zabiegi maja sens?
Pozdrawiam
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
-
Tadeo
-
Kontakt:
Witaj, oczywiście że można;)
Pamiętaj, że jedyne sztywne reguły których nie można pominąć to prawa fizyki a reszta to jak komu paseje ;)
Pozdrawiam!
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » środa 22 wrz 2010, 17:35
Czy technikę MId/SIDE wykorzystuje sie na etapie miksu ( np zeby obrobić jakis pojedynczy slad stereo, celem poprawy jego przestrzenności czy spójności ) czy tylko na etapie masteringu pliku finalnego?
I pytanie 2: czy techniki MID-SIDE mozna tez użyć na kanale wysyłki np. żeby poszerzyć reverb lub zastosować side chain pogłosu ( np ograniczyc pogłos celem zrobienia przestrzeni dla wokalu ). czy takie zabiegi maja sens?
Ja używam wtedy, kiedy wg mnie jest taka potrzeba.
p.s. techniki M/S wykorzystuje się także jeszcze przed miksem - na etapie nagrywania. Niektóre konsolety są do tego przystosowane.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!