Roland Fantom XR - jak wczytać z karty CF brzmienie razem z samplami?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
danarasz
Roland Fantom XR - jak wczytać z karty CF brzmienie razem z samplami?

Post autor: danarasz » wtorek 21 wrz 2010, 10:12

Mam na karcie CF ok 1GB sampli. Z nich są zrobione zestawy brzmień (Patch). Jeśli wybieram z karty jakieś brzmienie, to nie ładują się razem z nim sample przypisane do niego. Muszę je ładować oddzielnie. Nie zawsze wiem, które to akurat są. Wczytanie wszystkich sampli nie wchodzi w rachubę, bo Fantom ma 256 MB pamięci, ponadto trwa to niemiłosiernie długo. Czy coś źle robię, jak te brzmienia wczytywać? Miałem wcześniej doświadczenie z AKAI i tam nie było takich problemów. Proszę kolegów o pomoc. 

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Re: Roland Fantom XR - jak wczytać z karty CF brzmienie razem z samplami?

Post autor: Kubańczyk » środa 22 wrz 2010, 11:36

Proponuję skontaktuj się ze wsparciem Rolanda w Polsce Laughing

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

danarasz

Post autor: danarasz » środa 22 wrz 2010, 21:02

...
Proponuję skontaktuj się ze wsparciem Rolanda w Polsce Laughing
...

Myślałem, że szybszą odpowiedź dostanę na forum od użytkownika Fantoma. Bo mój problem stawia pod znakiem zapytania użyteczność Fantoma XR jako samplera na scenie. Chyba że to jakieś uszkodzenie. Wczytywanie ok 120MB sampli z karty CF żeby trwało ok 5 min? 

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » środa 22 wrz 2010, 23:58

...Mam na karcie CF ok 1GB sampli. Z nich są zrobione zestawy brzmień (Patch). Jeśli wybieram z karty jakieś brzmienie, to nie ładują się razem z nim sample przypisane do niego. Muszę je ładować oddzielnie. Nie zawsze wiem, które to akurat są. Wczytanie wszystkich sampli nie wchodzi w rachubę, bo Fantom ma 256 MB pamięci, ponadto trwa to niemiłosiernie długo. Czy coś źle robię, jak te brzmienia wczytywać? Miałem wcześniej doświadczenie z AKAI i tam nie było takich problemów. Proszę kolegów o pomoc. ...

Wydaje mi sie że musisz to zrobić za pomocą tego:Fantom Yase

,albo źle zrozumiałem, masz tam zbiór różnych sampli które używasz jako składowe barwy przez siebie robionej?
i potem są "dziury"?
Miałem wcześniej Fantoma s88 ,i też były z tym problemy,teraz mam fantoma g7 i też nie jest wcale lepiej,w każdym razie baaaardzo długo schodzi z ładowaniem,w G7 jest coś takiego że zapisuje sie zestawy sampli i takie tam,np.jako Project coś tam (nazwa) i w zależności co Ci trzeba to wywołujesz dany Project i Load...ale na Live -ZAPOMNIJ:(
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

danarasz

Post autor: danarasz » czwartek 23 wrz 2010, 07:47

.
,albo źle zrozumiałem, masz tam zbiór różnych sampli które używasz jako składowe barwy przez siebie robionej?
i potem są "dziury"?
Miałem wcześniej Fantoma s88 ,i też były z tym problemy,teraz mam fantoma g7 i też nie jest wcale lepiej,w każdym razie baaaardzo długo schodzi z ładowaniem,w G7 jest coś takiego że zapisuje sie zestawy sampli i takie tam,np.jako Project coś tam (nazwa) i w zależności co Ci trzeba to wywołujesz dany Project i Load...ale na Live -ZAPOMNIJ:(...

Tak właśnie, sample są składowymi różnych barw. Gdyby można było wczytać konkretną barwę razem z samplami, problem nie byłby tak duży. Ale tu co jest tak pokręcone, że do każdej barwy trzeba ręcznie dogrywać sample (albo wszystkie z karty), a jak ja mam zapamiętać i potem wybrać te sample z tysiąca np? Na zagranicznym forum ktoś napisał, że wczytywanie całej pamięci zajmuje mu godzinę. W Akai S5000 przynajmniej sam system wie co do której barwy należy i można wybrać, czy wczytujemy tylko dane barwy, czy razem z samplami. Gdyby te czasy wczytywania były lepsze, to nie byłoby problemu. Trudno uwierzyć, że Roland  robi takie rzeczy, ale gdyby to napisali w instrukcji, na pewno nie kupiłbym tego sprzętu (ma inne zalety, ale dla mnie to było ważne), ale skrzętnie takie dane wszędzie pomijają. 

ODPOWIEDZ