...
Witam wszyskich!
Mam trochę wstydliwe pytanie...Czy niedosłuch w niektórych pasmach częstotliwości i szumy uszne nie uniemożliwiają tworzenie muzyki? Mam konkretnie na myśli komponowanie i obróbkę dźwięku przy pomocy laptopa i ew, zewnętrznej karty muzycznej, głownie z zastosowaniem instrumentów wirtualnych...Odpowiedź na to pytanie warunkuje zadanie kolejnych. Po co bowiem mam kompletować sprzęt, jeśli kompozycja będzie np. pozbawiona wysokich częstotliwości lub wzbogacona w szum...A może jest na to jakaś rada?
Pozdrawiam,
TG...
Witaj,
wpisz sobie słowo "tinnitus" w wyszukiwarkę jakiegokolwiek forum muzycznego (kvr, gearslutz itd) to zobaczysz że to jest bardzo powszechne w branży. Ty się nie martw czy to przeszkadza w muzie, Ty się martw o Twój komfort życia ;) W pewnym momencie może się okazać że nie możesz zasnąć bez szumu w tle (radio, tv) który zakłócałby szum słyszalny w Twoich uszach.
Pocieszające jest też to, że do pewnego stopnia jest to uleczalne,ale wymaga bardzo długiej i kosztownej (pojęcie względne) terapii. Bez dobrego laryngologa nic nie wskórasz.
Alternatywna muzyka elektorniczna.