Karta dźwiękowa PCI Express do 700 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Felipes
Karta dźwiękowa PCI Express do 700 zł

Post autor: Felipes » sobota 11 wrz 2010, 15:18

Witam!

Kilka dni temu zakupiłem interfejs FOCUSRITE SAFFIRE 6 USB [http://www.djshop.pl/i4724,focusrite,focusrite-saffire-6-usb.html]. Na kartę USB zdecydowałem się ponieważ wejście PCI było zasłonięte przez grafikę. Dzisiaj odkryłem jednak (a właściwie odkrył mój kolega) że mam także wejście PCI Express z którego mógłbym swobodnie korzystać. Po porównaniu przepustowości wejść USB 1.1 oraz PCIe długo się nie zastanawiałem i stwierdziełm że kartę trzeba oddać i wymienić na coś pod PCIE.

Pracuję głównie w Reasonie, pod kartę chcę podpiąć Interfejs MIDI CME UF5 i monitorki HS 50M, w przyszłości jakiś mikrofon i słuchawki. Kolega który siedzi dosyć mocno w temacie poleca mi ESI MAYA 44 Express (http://www.djshop.pl/i4403,esi,esi-maya-44express.html). 

Co o tym wszystkim sądzicie i czy macie może jakieś lepsze propozycje karty pod PCIE. Dodam że zależy mi na czasie ponieważ jest jakiś określony czas na oddanie towaru, chyba z tydzień.

Pzdr.

Felipes

Re: Karta dźwiękowa PCI Express do 700 zł

Post autor: Felipes » sobota 11 wrz 2010, 15:23

Acha i zapomniałem dodać że posiadam to najmniejsze z wejść PCIE oznaczone "1x".

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » niedziela 12 wrz 2010, 10:19

...
Acha i zapomniałem dodać że posiadam to najmniejsze z wejść PCIE oznaczone "1x"....

Witaj, Kolego.

Miałem owa kartę, brzmienie fajne dosyc, zaleta jest zsilanie phantom dla pojemników :)

jednak z moja płyta nie współpracowała za dobrze, poza tym latencja tez nie jest za niska ( poszukaj testu na łamach EiS w internecie - jest tam dosyć dokładnie opisana owa karta ).

Osobiście proponuję wypróbowac rozwiązanie na FW, np Edirol FA-101 -  stabilny jak skała interfejs z mnóstwem wejśc i wyjść 10 + 10. tyklko troszkę drożej, ale warto.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Felipes

Post autor: Felipes » niedziela 12 wrz 2010, 12:15

Niestety ale na taki sprzęt to już mnie nie stać :D. Właściwie to w tym przedziale cenowym pod PCIe nie ma zbyt dużego wyboru, z godnych uwagi znalazłem tylko MAYA 44 oraz e-MU 1212M [http://dj-sklep.pl/p/pl/1583/e-mu+1212m+pcie.html]. Czy na moim miejscu wymienialibyście Saffire 6 USB na coś pod PCIe? Karta spokojnie daje radę z latencją Input - 10ms oraz Output - 13ms. Może nie są to jakieś wyjątkowo niskie wyniki ale jak na kartę USB nie jest chyba źle.

Felipes

Post autor: Felipes » środa 15 wrz 2010, 10:36

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc, nie zostało mi dużo czasu na oddanie interfejsu. O opinię zwracam się zwłaszcza do właścicieli kart MAYA I E-MU ale nie tylko :D. Czy lepiej zostać przy obecnej karcie, czy wymienić ją na którąś z wyżej wymienionych i jeśli tak to na którą. 

Radomir

Post autor: Radomir » środa 15 wrz 2010, 12:49

...co o tym wszystkim sądzicie...

To co zwykle...Zastanawiasz się niepotrzebnie nad zmianami całkiem dobrego sprzętu a przypuszczalnie nie jesteś w stanie wykorzystac jego potencjału.
Co planujesz nagrywać skoro martwisz się o przepustowość?

Felipes

Post autor: Felipes » środa 15 wrz 2010, 18:08

Obecnie na pewno nie wykorzystam możliwości mojego sprzętu w 100% ale wszystko przede mną. Głównie chcę pracować na instrumentach vst i obsługiwać programy typu DAW za pomocą klawiatury MIDI. W przyszłości chcę nagrywać wokale ale akurat do tego moja obecna karta chyba się nadaje całkiem nieźle przez swoje przedwzmacniacze mikrofonowe.

Nad wymianą zastanawiam się ponieważ dużo osób straszyło mnie żeby nie brać karty USB, chociaż tu akurat zdania są podzielone, ponoć ostatnio sterowniki do kart usb są coraz lepsze i karty te doganiają wydajnościowo te pod PCI. Sam już nie wiem co o tym myśleć dlatego pytam się o radę.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 16 wrz 2010, 08:38

jakby kolega siedział w temacie to by ci nie polecił maya44...ta karta to badziewie w kazdej wersji(a ten phantom to też kibel - ile to już kart się spaliło przez niego...)

pozostaje ci emu1212m - bardzo dobra karta...albo jak sie uda to coś uzywanego(bywaja na allegro emu1616 z karta matką na pci express albo karta na pci express z mozliwościa włozebnia karty pcmcia)

a nie masz slotu pci?sprawdx w kompie - do tej kwoty da sie trafić wielokanałowe emu z preampami

Felipes

Post autor: Felipes » czwartek 16 wrz 2010, 11:34

a nie masz slotu pci?sprawdx w kompie - do tej kwoty da sie trafić wielokanałowe emu z preampami... 

Mam PCI ale niestety moja płyta główna jest tak nie przemyślanie skonstruowana że slot PCI zasłania mi wiatrak od karty graficznej.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 16 wrz 2010, 11:47

...
 a nie masz slotu pci?sprawdx w kompie - do tej kwoty da sie trafić wielokanałowe emu z preampami... 

Mam PCI ale niestety moja płyta główna jest tak nie przemyślanie skonstruowana że slot PCI zasłania mi wiatrak od karty graficznej....

A co jest nie tak z tym Focusrite`em? Wcale to nie jest złe za te pieniądze. Jeśli chodzi o kartę na PCI to jeszcze masz M-Audio i to masz nawet dwie bardzo stabilne karty do ugryzienia w tej cenie. Audiophile 2496 i 192. Jednak bym potestował tego Focusrite`a, szczególnie że Reasona ciągnie dobrze nawet Realtec z zainstalowanym ASIO4All. (Co prawda testowałem to na lapku z prockiem Celeron 1,6GHz i 1GB Ram i z Reasonem 3.)

ODPOWIEDZ