Jakie decki?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Szumi
Jakie decki?

Post autor: Szumi » piątek 14 lis 2003, 22:08

Chcialbym zajac sie didzejka. Mikser juz sobie upatrzylem (Reloop Effex Titan) ale nie wiem jakie decki. Jestem calkowicie poczatkujacy, sprzetu nawet nigdy na zywo nie widzialem. Czytalem o tym na forum www.umt.pl i tam ktos napisal ze lepiej kupic Technicsa i podlaczyc do kompa a potem uzbierac na drugiego niz kupic np. Reloopy. Czy z innymi gramofonami jest az tak zle?? Poradzcie mi co mam kupic

Pozdrawiam/Szumi

Awatar użytkownika
twist21

Re: Jakie decki?

Post autor: twist21 » sobota 15 lis 2003, 00:28

nie jestem djejem, ale rade dam ci dobrą - zanim wydasz min. 2 000 zł. na sprzęt, spróbuj jak to sie w ogóle robi. Poza tym liczy sie do czego potrzebujesz gramofonów - skrecze i hiphop, czy muzyka taneczna... Dawniej miałem takie same zainteresowania, ale zagrałem raz czy dwa na imprezach i na tym sie skończyło - to nie dla mnie. Z tobą może być podobnie, więc zanim coś kupisz to się doooobrze namyśl. z niczym się nie spiesz:-)

Pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » sobota 15 lis 2003, 20:13

Ludzie poradzcie cos...

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » sobota 15 lis 2003, 22:09

...Chcialbym zajac sie didzejka. Mikser juz sobie upatrzylem (Reloop Effex Titan) ale nie wiem jakie decki. Jestem calkowicie poczatkujacy, sprzetu nawet nigdy na zywo nie widzialem. Czytalem o tym na forum http://www.umt.pl i tam ktos napisal ze lepiej kupic Technicsa i podlaczyc do kompa a potem uzbierac na drugiego niz kupic np. Reloopy. Czy z innymi gramofonami jest az tak zle?? Poradzcie mi co mam kupic

Pozdrawiam/Szumi ...

Po pierwsze musisz sie określić jaką muze zamierzasz grać(!)(?) ponieważ jest to dosyć ważny element którym nalezy sie kierować przy wyborze sprzętu.

Jeśli zamierzasz grać hip-hop i chcesz uczyc sie skreczingu potrzebny ci będzie mocny sprzęt, a konkretnie decki tylko i wyłącznie z napędem bezpośrednim tzw. (direct drive).

Z kolei jeżeli zamierzacz grać muzyke klubową to do nauki możesz śmiało wykorzystać gramofony z napędem paskowym tzw. belt drive.

Napęd paskowy nie pozwala skreczować albo jest to w zasazie nie wskazane poniewaz pasek napędzający talerz szybko może sie zerwać.

W muzyce klubowej bardzo żadko sie skreczuje, decki służa tutaj raczej do odtwarzania vinyli i miksowania ich(czyt. synchronizacji beat'ów dwóch różnych kawałków).

Dlatego do miksowania muzyki z powodzeniem wystarczy ci zestaw 2-óch gramofonów z napedem paskowym np. Zestaw DJ in the Box Numarka(w zestawie znajdziesz dwa gramofony z napedem paskowym, mixer i chyba jakieś słuchaweczki)(cena to ok.1500zł).

Po drugie musisz okreslić budżet jakim dysponujesz na zakup sprzętu.

Jesli masz kase to odrazu kupuj decki z napędem bezpośrednim to ci sie poprostu opłaci w przyszłości, jesli za bardzo nie masz to na początek wystarczy ci belt drive.

Pozdrawaim\\XVOICE

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » sobota 15 lis 2003, 22:18

Aha oprócz kupna samych deck'ów i miksera to jednak nie wszystko. Pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego systemu i tutaj tez nalezy sie kierować przy wyborze rodzajem muzyki jaki preferujemy i zamierzamy grać.

- Hip-hop (skreczing) to raczej systemy krótkie.

- Muza klubowa to przewaznie systemy długie.

I to chyba wszystko.

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » niedziela 16 lis 2003, 00:24

...Aha oprócz kupna samych deck'ów i miksera to jednak nie wszystko. Pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego systemu i tutaj tez nalezy sie kierować przy wyborze rodzajem muzyki jaki preferujemy i zamierzamy grać.

I to chyba wszystko. ...

No wlasnie zapomnialem napisac jaka to bedzie muza... A wiec bedzie to Techno (glownie Schranz, Minimal) no i jak bedzie trzeba zagrac na urodzinkach u kolesia to muze klubowa bede gral. Nie bede gral hip - hopu i nie zamierzam jak na razie skreczowac.

Pozdrawiam/Szumi

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » niedziela 16 lis 2003, 06:11

Quote:
...Aha oprócz kupna samych deck'ów i miksera to jednak nie wszystko. Pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego systemu i tutaj tez nalezy sie kierować przy wyborze rodzajem muzyki jaki preferujemy i zamierzamy grać.

I to chyba wszystko. ...

x-voice trochę nie tak :

po pierwsze nie bierz decków z napędem paskowym !!!!!!!!!!!!

będziesz się wk....... jak 150.

czy do grania klubowego czy do grania battle (skrecze,beat jugling itp) - nieważne - odpowiedź jedna direct drive = napęd bezpośredni

nawet jeśli jest napęd bezpośredni a silnik jest kiepski to nie wpuścisz w beat numeru bo wszystko będzie ociężałe.zapomnij o paskowcach.

co do systemów to nie jest tak że krótkie do hip-hopu a długie do skreczy :

system o szlifie sferycznym do skreczu a system o szlifie eliptycznym mixowanie klubowe - nieważne czy system długi czy krótki.

z systemów mogę polecić ortofony i shury a także numarki.

wracając do gramców to w twoim przypadku nie wywalałbym kasy na technicsy,vestaxy czy numarka pro tt-2 lub ttx.reloopy lub numarki z powodzeniem wystarczą - i nie wierz w bzdury że technicsy są najlepsze - najlepsze są vestaxy i numarki pro tt-2 lub ttx.

mam do sprzedania 2 gramofony numarka model 1650 z napędem bezpośrednim + do tego systemy ortofon concorde pro-s - w sam raz dla ciebie - jeśli jesteś zainteresowany to moje gg to 2585475 lub pisz mail klikając w kopertę - pozdrawiam - djx -

Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » niedziela 16 lis 2003, 09:43

W sumie to przychylam sie do wypowedzi Djx'a. Tak z czystym sumieniem, zapomnij o paskowcach, kupuj decki z napędem bezpośrednim (jak jush wspominalem wcześniej to sie poprostu opłaci w przyszłości). Bo w sumie kiedy przyjdzie taki czas kiedy bedziesz chciał sprzedać decki z napedem direct drive zawsze znajdzie sie na jakiś kupiec. Nawet jak na początek, mozesz kupić uzywanego, tutaj zainteresuj sie takimi gramofonami jak: Reloop RP-2000 MK III oraz Numark TT-1650 oba są w podobnej cenie.

Jeśli zamierzasz grać techno, minimala czy schranz ważna rolę odgrywa tutaj też mikser. Chodzi o to by przede wszystkim dobrze wycinał nikskie częstotliwosci(mysle że wtajemniczeni wiedza o co biega ) Bardzo fajny jest mikserek Numarka DXM-01, jesli chodzi o tego Reloopa Effex Titan to mysle ze też bedie wporzo chociaż jeszcze go nie widziałem w akcji takze trudno mi cos o nim powiedzieć od strony praktycznej.

Aha jeśli chodzi o systemy to w sumie moze i nie ma to znaczenia czy krótki czy długi, ale wiekszość dj'i grających techno, minimala których spotkałem czy widzilem to posiadali systemy z tym "długim palcem".

Tutaj też moge polecić sytemy Numarka i Ortofona.

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » niedziela 16 lis 2003, 20:13

Quote:
Jeśli zamierzasz grać techno, minimala czy schranz ważna rolę odgrywa tutaj też mikser. Chodzi o to by przede wszystkim dobrze wycinał nikskie częstotliwosci(mysle że wtajemniczeni wiedza o co biega )

WIEDZĄ - WIEDZĄ -

CO DO SYSTEMÓW TO MASZ RACJĘ ŻE WIĘKSZOŚĆ CLUBOWCÓW GRA Z CONCORDÓW - a przy okazji również polecam numarka dxm-01 - pozdro.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

ODPOWIEDZ