Kto zamienił cały hardsynth na softsynth?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Orbit
Re: Kto zamienił cały hardsynth na softsynth?

Post autor: Orbit » sobota 15 lis 2003, 22:30

nic z tego nie rozumiem. co ma wciskanie kabla do jakości brzmienia?

procesor jest urządzeniem deterministycznym - liczy to, co mu nakazuje algorytm i już.

no tak, ale nie do konca,....e Algorytm , i co dalej, ... w przypadku AKAi , własnie m.in. przetwornik D/A ma wpływ na szlachetnosc barwy , Ja cały czas twierdze , czego nie chcesz zrozumiec, Ze SOFTY jak najbardziej, ale w obecnym czasie mało jest takich ktore doscigaja BRZMIENIEM Hardware-owe , dobrym przykladem jest NOVATION K-STATION , proponuje posłuchac obydwu , chociaz brzmi podobnie jednak to nie jest to , a to juz nie jest tylko moje zdanie

-----------------------------

A teraz prosty Test ....... Za ta sama cene 1000 zł cena przykladowa mozesz kupic AKAI Z 8 na ktorym mam okazje pracowac a sercem tegoz samplera jest Procesor Intel , lub Halion Sampler programowy ... Ktory wybierzesz .

przykładowo NI FM7 kosztuje obecnie tyle co używana Yamaha DX-7. Przewaga tego pierwszego w możliwościach i jakości dźwięku jest kolosalna. Jest RÓWNIEŻ znacznie lepszy pod względem interfejsu użytkownika.

...

Smie twierdzic ze twoje porownanie, jest Chała ... porownujesz Instrument ktory ma 20 lat z Softem ktory nie dawno powstał. Nie biorac pod uwage Interfejsu dzwiekowego na ktorym mozesz testowac, FM7 .i mozliwosci komputerow,

dwie odrebne generacje Instrumentow , w swoim czasie DX 7 był nowatorski i przełomowym Klawiszem, czego nie mozna powiedziec o FM7 , Gra bo gra , pracuje na nim takze, i oczywscie mozliwosci sa ogromne , lecz brzmienie ... typowie dla tego rodzaju programow .

A ja cały czas mowie o BRZMIENIU ....... nie dziwkach jakie sa wydawane przez te instrumenty .. pisze o jakosci ,Ostre , wykrecone , ktore przy probach Mixowania poprostu Giną gdzies ....czesto wymagaja gałkowania oczywscie usłysze ze to zalezy od Karty dziwkowej , lub Aranzacji , nic z tych rzeczy .

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 15 lis 2003, 22:55

...

Uwazam podobnie jak Orbit , to juz gra , ale nie tak dobrze , oczywiscie sa wyjatki , ale w takim porównaniu wybieram AKAi , pomimo uniedogodnien zwiazanych z brakiem myszki :)

Prgram to wygoda i napewno przyszłosc , jednak wiekszosc obecnie dostepnych instrumemntow programowych brzmi srednio ...

Ula, zdobyłaś moje serce jakiś czas temu tekstem o Vintage :) Ale tym razem walnęłaś kulą w płot.

Czym różni się AKAI od softu samplera, np. HALiona? Przecież w AKAI ABSOLUTNIE WSZYSTKIE FUNKCJE SYNTEZY są realizowane przez oprogramowanie - i obwiednie, i filtry, i pogłosy i w ogóle wszystko. Zwłaszcza w przypadku samplerów stwierdzenie, że coś brzmi gorzej od sprzętowego samplera to... zwykłe naciągactwo. Jak słuchasz TYCH SAMYCH PRÓBEK, a jakość karty dźwiękowej w kompie jest wysoka, to nie bardzo wiem, gdzie mogą istnieć różnice.

Co do Emulatora - jedyną rzeczą, jakiej mi brakuje, to jego filtry, których na razie nikt nie powtórzył w sofcie.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 15 lis 2003, 22:59

Smie twierdzic ze twoje porownanie, jest Chała ...

## a ja zgadzam się z MB - to idealne porównanie :)

porownujesz Instrument ktory ma 20 lat z Softem ktory nie dawno powstał. Nie biorac pod uwage Interfejsu dzwiekowego na ktorym mozesz testowac, FM7 .i mozliwosci komputerow,

dwie odrebne generacje Instrumentow , w swoim czasie DX 7 był nowatorski i przełomowym Klawiszem, czego nie mozna powiedziec o FM7 , Gra bo gra , pracuje na nim takze, i oczywscie mozliwosci sa ogromne , lecz brzmienie ... typowie dla tego rodzaju programow .

A ja cały czas mowie o BRZMIENIU ....... nie dziwkach

## ROTFL

jakie sa wydawane przez te instrumenty .. pisze o jakosci ,Ostre , wykrecone , ktore przy probach Mixowania poprostu Giną gdzies ....czesto wymagaja gałkowania oczywscie usłysze ze to zalezy od Karty dziwkowej , lub Aranzacji , nic z tych rzeczy .

## to może powinieneś przemontować sobie jakieś stare przetworniki, np. z DX7 z demobilu? Będziesz miał takie samo, zaszumione brzmienie :)

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 15 lis 2003, 23:01

no tak, ale nie do konca,....e Algorytm , i co dalej, ... w przypadku AKAi , własnie m.in. przetwornik D/A ma wpływ na szlachetnosc barwy

ale o co chodzi? skąd w ogóle pomysł, że przetworniki są w jakikolwiek sposób związane z algorytmem, który generuje dla nich strumień próbek? Jeśli masz przeciętnej jakości kartę, to nic dziwnego, że przetworniki w AKAI bardziej Ci odpowiadają, ale przecież soft-syntezatory można słuchać przez High-Endowe przetworniki Lucid albo Apogee, które jedzą AKAI na śniadanie. A co jeśli ktoś w ogóle nie nagrywa przez przetworniki, tylko zrzuca wszystko po cyfrze?

, Ja cały czas twierdze , czego nie chcesz zrozumiec, Ze SOFTY jak najbardziej, ale w obecnym czasie mało jest takich ktore doscigaja BRZMIENIEM Hardware-owe , dobrym przykladem jest NOVATION K-STATION , proponuje posłuchac obydwu , chociaz brzmi podobnie jednak to nie jest to , a to juz nie jest tylko moje zdanie

Wyobraź sobie, że miałem okazję posłuchać obu, dzięki Groovemanowi. Jedno i drugie brzmi identycznie, niestety jak dla mnie - beznadziejnie źle. Ten budżetowy produkt Novation trąci cyfrą i plastikiem i jest przykładem, że kiepskie oszczędnościowe algorytmy DSP nie obronią się ani w wersji hard ani soft.

przykładowo NI FM7 kosztuje obecnie tyle co używana Yamaha DX-7. Przewaga tego pierwszego w możliwościach i jakości dźwięku jest kolosalna. Jest RÓWNIEŻ znacznie lepszy pod względem interfejsu użytkownika.

...

Smie twierdzic ze twoje porownanie, jest Chała ... porownujesz Instrument ktory ma 20 lat z Softem ktory nie dawno powstał. Nie biorac pod uwage Interfejsu dzwiekowego na ktorym mozesz testowac, FM7 .i mozliwosci komputerow, dwie odrebne generacje Instrumentow , w swoim czasie DX 7 był nowatorski i przełomowym Klawiszem, czego nie mozna powiedziec o FM7 , Gra bo gra , pracuje na nim takze, i oczywscie mozliwosci sa ogromne , lecz brzmienie ... typowie dla tego rodzaju programow.

co takiego??? brzmienie FM7 kładzie na łopatki "vintage" dx-7, które jest niby kultowym instrumentem, a więc jego wiek jeszcze mu dodaje wartości a nie ją umniejsza, jak insynuujesz. sprecyzuj proszę, co rozumiesz przez "tego rodzaju programy", bo ja jakoś nie mogę znaleźć niczego innego, co brzmi tak, jak fm7.

A ja cały czas mowie o BRZMIENIU ....... nie dziwkach jakie sa wydawane przez te instrumenty .. pisze o jakosci ,Ostre , wykrecone , ktore przy probach Mixowania poprostu Giną gdzies ....czesto wymagaja gałkowania oczywscie usłysze ze to zalezy od Karty dziwkowej , lub Aranzacji , nic z tych rzeczy .

no właśnie ja też mówię o brzmieniu instrumentów. tylko, że w przeciwieństwie do Twojej subiektywnej oceny moja subiektywna jest dokładnie przeciwna. Instrumenty ze stajni NI brzmią dla mnie fantastycznie i świeżo. Być może dlatego, że słucham ich przez całkiem przyzwoitą kartę, a nie SoundBlastera.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 15 lis 2003, 23:14

co takiego??? brzmienie FM7 kładzie na łopatki "vintage" dx-7, które jest niby kultowym instrumentem, a więc jego wiek jeszcze mu dodaje wartości a nie ją umniejsza, jak insynuujesz. sprecyzuj proszę, co rozumiesz przez "tego rodzaju programy", bo ja jakoś nie mogę znaleźć niczego innego, co brzmi tak, jak fm7.

###

to mało wiesz

FMHeaven

no właśnie ja też mówię o brzmieniu instrumentów. tylko, że w przeciwieństwie do Twojej subiektywnej oceny moja subiektywna jest dokładnie przeciwna. Instrumenty ze stajni NI brzmią dla mnie fantastycznie i świeżo. Być może dlatego, że słucham ich przez całkiem przyzwoitą kartę, a nie SoundBlastera....

## Hmmmm - a co ja mam powiedzieć?

:)

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 15 lis 2003, 23:18

no właśnie ja też mówię o brzmieniu instrumentów. tylko, że w przeciwieństwie do Twojej subiektywnej oceny moja subiektywna jest dokładnie przeciwna. Instrumenty ze stajni NI brzmią dla mnie fantastycznie i świeżo. Być może dlatego, że słucham ich przez całkiem przyzwoitą kartę, a nie SoundBlastera....

Mozna sie spierac, ........... ide spac, bo to bez sesu jest ........ twierdze ze SOFT nie jest jeszcze na etapie Dobrych klawiszy . i takie jest moje zdanie, przekonywanie porpostu mija sie z celem,

Moge sie mylic , chyba posiadasz Delta 1010 ? nie nie uzywam Soun Blastera , ktorego zastosowanie jest tylko i wyącznie do gier i tam sie najlepiej sprawdza . Prcuje na Motu 2408 Mk3 rozbudowana o dodatkowe 24 I/O wiec nie mowmy o jakosci karty bo dostaje zajadow . Twierdze Ze softowe instrumenty sa o niebo tansze i w duzej mierze to decyduje o ich popularnosci . Lecz o barwe mozna sie spierac ... ja twierdze ze jeszcze nie to ..... ty ze Jednak... i niech lepiej tak zostanie, ide spac, Dobranoc :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 15 lis 2003, 23:21

to mało wiesz

FMHeaven

Pisałem o FMHeaven na stronie PRMB, jak tylko pojawiła się pierwsza wersja, gdy nikt jeszcze nie słyszał o FM7. Znam dokładnie historię jego rozwoju i jego możliwości. To jest bardzo bardzo ubogi krewny FM7- nie ma filtrów, możliwości zaangażowania zewnętrznego sygnału w proces syntezy, nie ma tak swobodnie kształtowanych obwiedni jak FM7, nie ma procesora efektów, ani nawet nie jest stereofoniczny. Te programy dzieli przepaść zarówno pod względem możliwości jak i brzmienia.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 15 lis 2003, 23:35

...to mało wiesz

FMHeaven

Pisałem o FMHeaven na stronie PRMB, jak tylko pojawiła się pierwsza wersja, gdy nikt jeszcze nie słyszał o FM7. Znam dokładnie historię jego rozwoju i jego możliwości. To jest bardzo bardzo ubogi krewny FM7- nie ma filtrów, możliwości zaangażowania zewnętrznego sygnału w proces syntezy, nie ma tak swobodnie kształtowanych obwiedni jak FM7, nie ma procesora efektów, ani nawet nie jest stereofoniczny. Te programy dzieli przepaść zarówno pod względem możliwości jak i brzmienia....

no dobrze, dobrze...

z podkulonym ogonem umykam :)

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » niedziela 16 lis 2003, 20:32

Quote:
czy ktos popelnil powyższą zamiane?...

moim zdanie najlepsza jest fuzja i hard i soft - przynajmniej ja tak robię i nie narzekam.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » poniedziałek 17 lis 2003, 00:21

OSOBISCIE UŻYWAM KOMPUTERA JAKO SEQWENCERA I JAKO SAMPLERA.I W TEJ ROLI SPISUJE SIE ZAWODOWO.

JESLI NATOMIAST CHODZI O SOFT CZY HARD TO WIADOMO ZE JEDNO I DRUGIE MA SWOJE PLUSY I MINUSY. ALE MYSLE ZE I TAK LICZY SIE KONCOWY EFEKT NIEZALEZNIE OD MASY HARDWERU CZY SOFTU. SLUCHACZ NIE BEDZIE ZADAWAL PYTANIA NA CZYM BYLO TO ROBIONE ,CZY TAMTO. ALE BEDZIE PRZEDEWSZYSTKIM SLUCHAL

MUZYKI

ODPOWIEDZ