Akai MPC 1000 jako sterownik MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Armando
Akai MPC 1000 jako sterownik MIDI

Post autor: Armando » poniedziałek 23 sie 2010, 13:09

Witam,

Mam pytanie czy sampler AKAI MPC1000 można używać jako typowego kontrolera midi jak np. AKAI MPD? Chodzi mi głównie o wykorzystanie padów z MPC do wyzwalania dźwięków w Ableton Live. Wiem że MPC można skonfigurować w ten sposób, że jego sekwencer będzie sterował zewnętrznymi urządzeniami ale mi chodzi tylko o odbieranie przez komputer komunikatów z padów MPC. Może dla niektórych wydać sie dziwne że chcę używać maszynkę na której można zrobić wszystko jako sterownika do komputera, ale chodzi mi tylko o rozszerzenie jego funkcjonalności, tak żeby nie kupować dodatkowego kontrolera.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Re: Akai MPC 1000 jako sterownik MIDI

Post autor: Mefistofelez » wtorek 24 sie 2010, 18:53

oczywiście że można. 

Potrzebuję dźwięku by oddychać

Armando

Post autor: Armando » środa 25 sie 2010, 09:31

oczywiście że można. ... 

Wiesz może jak mam to skonfigurować bo próbuję na 100 różnych sposobów i nic z tego... MPC mam podłączone przez kabel MIDI do karty EMU0404 USB, w momencie kiedy uderzam w pady w karcie nie zapala się dioda sygnalizująca odbieranie komunikatów i analogicznie sygnał nie dochodzi do Abletona. Porty midi out w MPC mam uaktywnione.

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » środa 25 sie 2010, 14:43

...
oczywiście że można. ... 

Wiesz może jak mam to skonfigurować bo próbuję na 100 różnych sposobów i nic z tego... MPC mam podłączone przez kabel MIDI do karty EMU0404 USB, w momencie kiedy uderzam w pady w karcie nie zapala się dioda sygnalizująca odbieranie komunikatów i analogicznie sygnał nie dochodzi do Abletona. Porty midi out w MPC mam uaktywnione.

...

ja w mpc 2000xl ustawiam na głównym ekranie  DRUM1:1A-Device01 .... domyślnie DRUM jest ustawione na OFF, przy czym pady kontrolują wybrany program z samplera. Wystarczy to ustawić i będzie śmigać

Potrzebuję dźwięku by oddychać

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 25 sie 2010, 15:56

...Wystarczy to ustawić i będzie śmigać...

Łoj, osobiście w instrukcji Akai 1000 nie doczytałem, że potrafi owy wysyłać programowane przez użytkownika komunikaty MIDI ze swych padów.

Pewnie przez to, że człek na starość robi się coraz mniej bystry
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
dada

Post autor: dada » środa 25 sie 2010, 23:02

Mam pytanie czy sampler AKAI MPC1000 można używać jako typowego kontrolera midi jak np. AKAI MPD? 

Hej, mówisz, że na karcie się nie świeci, a czy ustawiłeś w abletonie w  /preferences/ karte e-mu, rodzaj drivera itp? tzn. w zakładce midi i audio? Jeżeli tak to na pasku instrumentu w widoku pionowym :) pod zakładką /Midi from/ jest zakładka /Monitor/, zazancz IN. Powinno teraz zadziałać, jeśli masz kanały midi ustawione, albo jest /all channels/. No i gdzieś na mpc w głównym widoku powinno pokazywać który kanał jest na danej ścieżce. Jak nie działa to odłącz na chwile e-mu z portu, włącz i zobacz czy karta jest ustawiona w preferences. Jak tam jest wszystko ok, i nie działa to zostaje kabel midi i ustawienia midi w mpc. Można ustawić tak wiele ścieżek osobno. 1000 w połaczeniu z abletonem może wysyłać i odbierać nuty, midi-clock, MTC, komunikaty transportu,  PC, pitchbend i wysyłać CC. **Testowane przez Zwierzęta.

Armando

Post autor: Armando » czwartek 26 sie 2010, 09:20

W końcu udało mi się zmusić MPCetkę do współpracy z Abletonem Oczywiście było to banalnie proste Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 26 sie 2010, 10:10

...W końcu udało mi się zmusić MPCetkę do współpracy z Abletonem Oczywiście było to banalnie proste ...

Jakiś szczęśliwy dzionek nam nastał w temacie rozwiązywania problemów .
Zdradzisz co naprawiłeś, że zadziałało?
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Armando

Post autor: Armando » piątek 27 sie 2010, 09:52

Wystarczy uaktywnić jedno z wyjść midi w MPC i w ekranie głównym zmienić MIDI OFF na ON. Ot cała filozofia:)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 28 sie 2010, 21:18

...Wystarczy uaktywnić jedno z wyjść midi w MPC i w ekranie głównym zmienić MIDI OFF na ON. Ot cała filozofia:) ...

Wszak już w drugim swym poście napisałeś: "Porty midi out w MPC mam uaktywnione" przez co posłałeś w kosmos najcięższe umysły na tym forum. Cieszysz się?

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ