Massenburg EQ

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kobe
Massenburg EQ

Post autor: Kobe » sobota 15 lis 2003, 20:36

Witam

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym polega fenomen korektora Massenburga? Na moje oko (bo na ucho nie słyszałem, chyba,że w jakichś światowych produkcjach, ale o tym nie wiedziałem) więc na moje oko to rządzenie (lub wtyczka) prezentuje się jak normalny Parametric EQ, ale czytałem gdzieś opinie, że korektory można by podzielić na: graficzne, parametryczne i "messenburgi", albo wręcz "messenburgi" i całą resztę. Więc coś w tym musi byc, nie?

Z góry dzięki za wszelkie opinie i wyjaśnienia.

DogHead

Re: Massenburg EQ

Post autor: DogHead » sobota 15 lis 2003, 21:55

Nigdy sie z takim podzialem nie spotkalem a jesli naprawde istnieje to jest chyba podyktowany bardziej wzgledami marketingowymi niz technicznymi. Massenburg nie musi sie specjalnie separowac od terminu "korektora parametryczny", bowiem on te nazwe wymyslil w 1972 r i przyjela sie powszechnie. Nad korektorem parametrycznym pracowal pod koniec lat 60-tych i na poczatku 70-tych ubieglego stulecia i wyniki swoich prac oglosil na konwencji AES. Jest na pewno autorem nazwy a czy jest jedynym wynalazca tego urzadzenia - co do tego zdania sa podzielone bo jest udokumentowane, ze oprocz niego pracowalo nad nim niezaleznie jeszcze trzech innych facetow. Bez watpienia jednak Massenburg jest z nich najslawniejszy. Oprocz tego opracowal tez automatyke stolow mikserskich z ruchomymi tlumikami (stosowana np w latach 80-tych w mikserach Amek). Z Masenburgiem byl tylko jeden feler; jako wynalazca i producent (muzyczny) - absolutna czolowka swiatowa... ale jako producent (sprzetu) - czeste nawalki. Bron boze jakosciowe... po prostu potrafil rzucic wszystko i "wyparowac" na jakis czas zeby pracowac nad jakims nowym projektem technicznym badz muzycznym a klienci czekali...

Od pewnego czasu ten problem juz nie wystepuje bo Massenburg przestal zajmowac sie produkcja swoich urzadzen i oddal to w rece Manley Laboratories, a te z zobowiazan wobec klientow wywiazuja sie o niebo lepiej od niego.

ODPOWIEDZ