Jakie podzespoły do Pro Tools 8?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
blanko
Re: Jakie podzespoły do Pro Tools 8?

Post autor: blanko » poniedziałek 23 sie 2010, 08:59

Co do Logica - ja nie moglem zrozumiec pokretnej filozofii tego programu nigdy. Nie przekonalem sie do niego w zadnej wersji jak do tej pory a swoje proby podejscia do niego zakonczylem na ktorejs wersji dla PC. Makowej nie ruszalem do tej pory

Może dlatego że nie ruszyłeś jeszcze Makowej wersji? ;)

Moje zainteresowanie PT wynika raczej z mozliwosci wartosci dodanych do DAW. Chocby samo istnienie melodyne essential w m-powered 8 jest dla mnie argumentem. ...

Napisz mi proszę co byłoby dla mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem jeśli chodzi o wybór DAW-u. Pracuję tylko na VSTi. Potrzebuję szybkiej maszyny to wiem, ale jaki DAW jest najbardziej odpowiedni do tego typu zadań? Czyżby jednak Logic miał przewagę nad PT M-Powered czy LE? Nie interesują mnie przeszkody typu: zmiana komputera na Apple... chodzi mi tak jak pisałem wyżej o intuicyjną, sprawną pracę i ma cieszyć oko :)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 23 sie 2010, 10:52

Napisz mi proszę co byłoby dla mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem jeśli chodzi o wybór DAW-u. Pracuję tylko na VSTi. Potrzebuję szybkiej maszyny to wiem, ale jaki DAW jest najbardziej odpowiedni do tego typu zadań? Czyżby jednak Logic miał przewagę nad PT M-Powered czy LE? Nie interesują mnie przeszkody typu: zmiana komputera na Apple... chodzi mi tak jak pisałem wyżej o intuicyjną, sprawną pracę i ma cieszyć oko :)

... 

Nie potrafie udzielic odpowiedzi na tak zadane pytanie. Mam zbyt male porownanie, jak Wiesz. Od lat pracuje na Cubase w PC i jestem przyzwyczajony do niego. W studiach, w ktorych sie udzielam kroluje Nuendo. To taka sama jak Cubase platforma tylko bardziej rozbudowana. Z dodatkiem sprzetowych kart dopalajacych Powercore i UAD zdaje sie to byc az nadto wyposazonym stanowiskiem do pracy w duzym studio.

W mojej pracowni calkiem wystarcza mi Cubase SL3. Praca jest szybka, obsluga jest latwa, jest zatrzesienie pluginow VST i VSTi pod PC i wybor ogromny. Wszystko dziala stabilnie na XP SP3, nic sie nigdy nie wiesza i nie wywala. Kupilem pare dodatkowych instrumentow, posciagalem troche pluginow freeware i mi to wystarcza. Ale to mnie to wystarcza a komuś nie musi. Dla mnie to bylo najrozsadniejsze i najbardziej sensowne rozwiazanie.

Jest na pewno jedna wada systemów typu PT lub Logic, jaka przychodzi mi do glowy. Zbyt maly wybor dodatkowych wtyczek za darmo lub niewielkie pieniadze. Za kazda pierdółkę trzeba bulic jak za zboze. Jesli apetyt na rozszerzanie mozliwosci zbyt szybko rosnie, to kasa ucieka z portfela w tempie oszalamiajacym. Moje potrzeby sa dosc ograniczone i okreslone, wiec wiedzac ze PT m-powered moglby mnie zadowolic, rozwazalem zmiane platformy. Po doczytaniu wiedzy w necie juz nie jestem do tego przekonany.

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » wtorek 24 sie 2010, 21:35

Jeśli nadal nie rozumiesz pojęcia latencji i tego jak to może utrudnić Ci życie, to polecam poczytać gdzieś jeszcze na ten temat, bo praca na PT szybko przestanie być przyjemna... ...

A jak to jest z PT HD? Tam nie ma problemu z latencją? Kupuję kartę i soft i wszystko śmiga bez czkawki tak? Jak to wygląda?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 24 sie 2010, 21:42

A jak to jest z PT HD? Tam nie ma problemu z latencją?

Nie ma, z dwoch powodow. Po pierwsze jest ADC czyli automatic delay compensation, a po drugie w czasie nagran mozesz korzystac z wtyczek TDM, ktore, poza oczywiscie wyjatkami, wprowadzaja opoznienie rzedu paru probek, a nie, jak VST/RTAS, conajmniej dwa razy bufor.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » wtorek 24 sie 2010, 21:50

Nie ma, z dwoch powodow. Po pierwsze jest ADC czyli automatic delay compensation, a po drugie w czasie nagran mozesz korzystac z wtyczek TDM, ktore, poza oczywiscie wyjatkami, wprowadzaja opoznienie rzedu paru probek, a nie, jak VST/RTAS, conajmniej dwa razy bufor.
...

ok, ale ja mam na myśli VST/RTAS. Czy HD też sobie z tym radzi czy tak jak reszta się męczy? :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 24 sie 2010, 22:25

ok, ale ja mam na myśli VST/RTAS. Czy HD też sobie z tym radzi czy tak jak reszta się męczy? :)

Radzi sobie z opoznieniami w sumie na kazdym kanale do 4096 probek, tak wiec wiekszosc wtyczek bez problemu, ale SIR v1.0 niestety nie...

ODPOWIEDZ