...a prop saksofonu, któy zaliczany jest do instrumentów dętych drewnianych. Nie wiem czemu w definicji przytaczanej wyżej pominięto istotny dla klasyfikacji szczegół: otóż w saksofonie ( jak we wszytkich instrumentach dętych ) medium pobudzanym do drgań jest powietrze, ale w różnych instrumentach dętych powietrze jest pobudzane do drgań w różny sposób. W trąbce, tubach, waltorniach itp. metalowych powietrze pobudzane jest prost wargami muzyka, a we fletach są szczeliny a np. w klarnetach i saksofonach jest STROIK i cechą łączącą klarnet - intrument dęty drewniany z saksofonem jest włąśnie on: stroik wykonany Z DREWNA ( a w zasadzie chyba z jakiejś trzcinki )
tak to już jest - ale źródłem drgań jest właśnie ten stroik i on jest DREWNIANY...
no i warto jeszcze wspomnieć, że system klap saksofonu jest zbliżony do klarnetowego :) Ale to już szczegół...
Pozdro
Groover
Niech karta będzie kartą
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Re: Niech karta będzie kartą
Zdumiewająca wymiana myśli. Napisałem dźwiękowa, ponieważ sound rozumiem przede wszystkim jako dżwięk, brzmienie. Admin zjechał mnie że poruszam temat poruszany wielokrotnie, a na mój post nikt nie odpowiedział, a ja nie mam z kim pogadać na ten temat, by rozwiać moje wątpliwości.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Gram na gitarze elektroakustycznej. Mam domowe studio. Używam FW 410 i Sonara 2.1. Pracuje zawodowo w zupełnie innej branzy.