Jakie podzespoły do Pro Tools 8?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
blanko
Re: Jakie podzespoły do Pro Tools 8?

Post autor: blanko » sobota 21 sie 2010, 16:39

TUTAJ znajdziesz wtyczkę RTAS, która za 49$, wpięta w insert na każdym śladzie, będzie dbać o synchronizację z pozostałymi śladami w PT LE lub m-powered bez względu na ilość wpiętych wtyczek.

Z tą wtyczunią używanie "małego" PT zaczyna mieć sens, pod warunkiem, że ten pluginek nie konsumuje zbyt dużo procka... ...

Wychodzi na to że  Logic jest najbardziej rozsądnym programem :) Trzeba to poważnie rożważyć...

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 21 sie 2010, 21:26

Wychodzi na to że  Logic jest najbardziej rozsądnym programem :) Trzeba to poważnie rożważyć...
...

Jeśli szukasz DAW bez WAD - obawiam się, ze nie znajdziesz.

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » sobota 21 sie 2010, 23:18

DAW bez WAD

niezłe na slogan reklamowy

chyba zainwestuję w ata mellowmuse

światem rządzi pieniądz - przecież ProTools powinien miec to w swoim pakiecie

ale kto kupiłby HD jeśli LE miałoby kompenasację latencji?

tak samo jak vst - jest programik fxpansion który sobie z tym radzi ale jednak nie ma tej opcji w ProTools - a wydaje się to takie proste

polityka to pieniądz

albo Logic - dlaczego nie wersji na Windows?

niewątpliwie pieniądz o tym decyduje

DAW bez WAD

to teoretycznie możliwe ale dla wielu największą wadą DAW (profesjonalnych) jest to, że trzeba za nie zapłacić - inne niedogodności da się przeżyć

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 22 sie 2010, 11:21

...
DAW bez WAD

niezłe na slogan reklamowy

chyba zainwestuję w ata mellowmuse

światem rządzi pieniądz - przecież ProTools powinien miec to w swoim pakiecie

ale kto kupiłby HD jeśli LE miałoby kompenasację latencji?

tak samo jak vst - jest programik fxpansion który sobie z tym radzi ale jednak nie ma tej opcji w ProTools - a wydaje się to takie proste

polityka to pieniądz

DAW bez WAD

to teoretycznie możliwe ale dla wielu największą wadą DAW (profesjonalnych) jest to, że trzeba za nie zapłacić - inne niedogodności da się przeżyć...

Witam!

Dzieki za opinię na temat sloganu reklamowego. Jak by co, wpis na tym forum jest dowodem na to ze pomysl na slogan jest moj . Dorzuce jeszcze pare prywatnych refleksji, pisanych moim siermieznym jezykiem...

Mysle, ze HD ma swojego klienta jak kazdy towar i posiadanie lub nie posiadanie kompensacji latencji przez male PT nie ma tu znaczenia. Ludzie nadal wydaja duze pieniadze na sesje w drogich studiach nagraniowych, nadal inwestuja w powstawanie nowych profesjonalnych studiow itd. I to sie raczej nie zmieni. Co do opcji w PT, ktorych brakuje - VST do RTAS czy tez kompensacja opoznien - jest to krotkowzroczna strategia jakiegos misia lub misiow w fimie, na ktora nikt nie daje sie nabierac. Oni po prostu mysla, ze to wplynie pozytywnie na sprzedaz duzego PT . Nie rozumieja, ze pieniadz zarabia sie bedac frontem do uzytkownika a nie du.. (patrz reaper oraz reszta konkurencji) i takie praktyki, jak unikanie wprowadzania opcji koniecznych z punktu widzenia uzytkownika (ADC) to torpedowanie sprzedazy produktu.

W wypadku Logica sytuacja jest troche inna, on juz byl na Windows, ale zostal kupiony przez Apple i przeniesiony do OS X, a nie jest w interesie Apple wspieranie uzytkownikow Windows. Wyjatkiem sa Itunes i Quicktime, ktore pomagaja w sprzedazy (czy wrecz umozliwiaja korzystanie na Windows z) ipoda i iphone. I tu pobudki sa oczywiste - pieniadz i swiadoma polityka firmy.

Reasumujac: lepiej dac zarobic FXPansion na VST2RTAS oraz MellowMuse na ATA niz podniesc konkurencyjnosc swojego DAW - to jest amerykanskie myslenie misiow w AVID.

Z drugiej strony, czesto spotykam sie z rownie krotkowzrocznymi opiniami moich rodakow na temat drogich produktow. "Nikt tego nie kupi" "po co komu duzy PT jak jest maly i kazdemu wystarczy" itp. Wielu kolegow mysli, ze caly swiat zajal sie robieniem hiphopu i elektroniki i wspolczesnego popu w domowych pieleszach i na tym opiera sie caly swiatowy rynek muzyczny. W przeciwnienstwie do nas, chlopcy w lepiej rozwinietych krajach wydaja czesto relatywnie duzo kasy na sprzet i soft do nagran bo to jest ich HOBBY! Po prostu lubia sie pobawic w nagrania. A jak sie juz pobawia i cos z tego zaczyna wychodzic to zakladaja firme i inwestuja w lepsze zabawki (patrz np PT HD) albo ida do wypasionego studia dokonczyc to, nad czym zaczeli prace w domu. Dlaczego? Bo w duzym studio jest wypasiony realizator, czesto dobrze wyedukowany, z wiedza i z pomyslem. On pomoze skonczyc pomyslnie prace nad materialem uzywajac wypasionych klockow w drogim studio, bo wie jak ich kreatywnie uzywac.

Ot, kazdy kij ma dwa konce..... Nie kazdy muzyk musi stac sie realizatorem nagran i nie kazdy dlubiacy cos w domu jmoze stac sie muzykiem - czasem jest tylko hobbysta , ktory nie gra nawet na zadnym instrumencie. Kazdy towar ma swojego klienta ale itak trzeba miec argumenty aby klienta przekonywac do zakupu, bo rynek jest mocno nasycony.

[addsig]

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » niedziela 22 sie 2010, 16:10

Masz rację.

Wprowadzenie automatycznej kompenasacji latencji i mozliwości czyatnia wtyczek VST nie zmniejszyłoby raczej sprzedaży HD (ten system trafia raczej do zdecydowanego i swiadomego klienta) ale napewno zwiększyłoby sprzedaż systemów LE (i MP).

A ProTools LE z kompenasacja latencji + Complete Production Toolkit + C|24 to zestaw z dużymi mozliwościami np. miksowanie dźwięku surround a to już konkurencja byłaby dla HD. Przynajmniej ja tak to widzę.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 22 sie 2010, 16:54

A ProTools LE z kompenasacja latencji + Complete Production Toolkit + C|24 to zestaw z dużymi mozliwościami np. miksowanie dźwięku surround a to już konkurencja byłaby dla HD. Przynajmniej ja tak to widzę.... 

To już jest spory wydatek. Inna sprawa że np na Cubase 5 tez można robić dźwięk sorround a nie kosztuje nie wiadomo ile pieniedzy i jest konkurencyjnym rozwiązaniem. Trzeba by się wgłębić w cenniki a tego to już mi się robić nie chce. Niech się Avid zajmuje marketingiem swoich produktów i polityką cenową . Jedno co mi przychodzi do głowy - nie rozumiem nic a nic z tego blokowania funkcji w tańszych wersjach PT w przypadku funkcji niezbędnych. Dla mnie EOT.

[addsig]

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » niedziela 22 sie 2010, 23:28

Jedno co mi przychodzi do głowy - nie rozumiem nic a nic z tego blokowania funkcji w tańszych wersjach PT w przypadku funkcji niezbędnych. Dla mnie EOT. ... 

ja też nie rozumiem...  to idioci, którzy to wymyślili... prawda jest taka, że tracą klientów bo za cholerę nie kupie HD bo niby po co mi? a LE już chciałem i już by zarobili... Podejrzewam, że takich ludzi jak ja, jest i było dużo... Mi jedno co przychodzi do głowy to stwierdzenie: "powąchajcie sobie biedaki tego M-Powered i LE..., my jesteśmy profesjonalni a jakieś tam barachło...". Nie mają szacunku dla mniej zamożnych :)

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » niedziela 22 sie 2010, 23:30

...
DAW bez WAD

Komputerki Apple są ładniutkie :) I tak zamierzałem go sobie kupić więc to nie taka dla mnie przeszkoda :)

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » niedziela 22 sie 2010, 23:39

Jeśli szukasz DAW bez WAD - obawiam się, ze nie znajdziesz. ... 

Zależy o jakich wadach mówimy... DAW ma być intuicyjny, sprawny i "ładny" :) Wydaje mi się że wszystko to posiada LOGIC i PRO TOOLS...

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 23 sie 2010, 08:39

Komputerki Apple są ładniutkie. I tak zamierzałem go sobie kupić więc to nie taka dla mnie przeszkoda.

Zależy o jakich wadach mówimy... DAW ma być intuicyjny, sprawny i "ładny" :) Wydaje mi się że wszystko to posiada LOGIC i PRO TOOLS...
...

Walimy tu offtopa az milo ale co tam...

Posiadam od dluzszego czasu zarowno PC Della jak i MacBook white C2D 2,4. W audio pracuje na PC bo tak mi poki co lepiej,  ale po paru latach uzytkowania Makow musze powiedziec, ze wole maka pod kazdym wzgledem. To sa bezproblemowe w zasadzie, ciche i wydajne komputery. W wersji przenosnej zgrabne i lekkie. System operacyjny to bajka - jade na Leopardzie poki co i nie wyobrazam sobie juz innego systemu do codziennych czynnosci. Że wspomne o pakiecie iLife, ktory oddaje nieocenione uslugi, QT Pro, ktory jest niezbednym zaprzeczeniem dla nieuzytecznego windowsowego Mediaplayera oraz calkiem sporej ilosci darmowego, bardzo uzytecznego oprogramowania na ten system.

Zgadzam sie co do pożądanych cech DAW. I powinien byc ladny, zeby budzil zaufanie i zachecal do pracy. Wbrew pozorom to ma spore znaczenie!

Co do Logica - ja nie moglem zrozumiec pokretnej filozofii tego programu nigdy. Nie przekonalem sie do niego w zadnej wersji jak do tej pory a swoje proby podejscia do niego zakonczylem na ktorejs wersji dla PC. Makowej nie ruszalem do tej pory.

Moje zainteresowanie PT wynika raczej z mozliwosci wartosci dodanych do DAW. Chocby samo istnienie melodyne essential w m-powered 8 jest dla mnie argumentem.

[addsig]

ODPOWIEDZ