Roland D20 - jak zapisać zmianę barwy na tracku?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Mamoń
Kontakt:
Re: Roland D20 - jak zapisać zmianę barwy na tracku?

Post autor: Mamoń » środa 18 sie 2010, 15:58

...Jak podejrzeć na traku PC w D20...

Musisz użyć programu DAW. Cubase LE np. (dostępny z każdym kablem do gitary), albo jakimś feewarowym.
Następnie wczytać twoją dyskietkę jako midi (import midi files) i na traku który cię interesuje zmienić barwę.
Zapisać w PC i z powrotem wrzucić do Rolanda. Powinno śmigać.
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » czwartek 19 sie 2010, 09:07

Niestety nie mam ani kabla ani interfejsu który podobno jest potrzebny. Nie wierzę aby nie dało sie tego zrobić z klawisza. Problem polega na tym że jak dotąd nie spotkałom kogoś kto na tym klawiszu i programowaniu by się znał.

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » czwartek 19 sie 2010, 17:12

Akurat do zmian w midi interfejs jest Ci potrzebny jak świni siodło... Po prostu nie bój się i spróbuj.

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » czwartek 19 sie 2010, 18:00

...Akurat do zmian w midi interfejs jest Ci potrzebny jak świni siodło... Po prostu nie bój się i spróbuj....

Myślę że jest ponieważ format pliku na dyskietce z Rolanda nie jest kompatybilny z dzisiejszymi komputerami PC z reszta stacja stara stacja też tego nie odvzyta. różnica jest w gęstości zapisu. Jak widzisz sporo wiem. Niezbędny jest interfejs i kabel Midi aby można było zgrać ten format do PC o ile wiem tylko program Cubase i to pewnie stara wersja radziła sobie z tymi plikami.

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » czwartek 19 sie 2010, 19:07

W takim razie możesz jeszcze spróbować zdobyć emulator, który obsłuży twój format. Kiedyś były takie rzeczy, ale czy dzisiaj znajdziesz nie wiem...

Pozdro

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » piątek 20 sie 2010, 08:39

Chyba że po prostu ktoś mi powie gdzie zrobiłem błąd że nie zapamiętuje mi barwy.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 20 sie 2010, 09:24

...Chyba że po prostu ktoś mi powie gdzie zrobiłem błąd że nie zapamiętuje mi barwy....
------------------------------------
Tyle czasu minęło, a Ty dalej w miejscu stoisz. Sprawdź jeszcze tryby nagrywania. "Podejrzyj" co jest na trakach, na których nagrywa się bez problemu. Jak podejrzeć? Chyba jest funkcja EDIT lub coś podobnego. Może numery kanałów nie są zgodne z nr ścieżek. Sprawdź, masz instrukcję, implementację MIDI, za Ciebie nikt nie będzie czytał. Sorry, ale nie wiem na co liczysz. Wątpię czy ktoś na forum używa jeszcze D-20 (nie używając jednocześnie DAW), a Ty chcesz żeby po 20 latach nieużywania tego instr. poprowadzić Cię za rączkę w obsłudze.
PS.
A z jakiego banku bierzesz tą dogrywaną barwę, czasem nie z "Performance"?

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » piątek 20 sie 2010, 14:37

Z Multi Timbral nie z Performance. Wszystko sprawdzałem zanim napisałem na forum. Pamięta ścieżkę, pamieta nuty a barwy nie i już. Tak liczę na to że ktoś kto posługiwał się tym sprzęten naprawdę wie dla czego tak się dzieje bo sam z pewnościa miał taki przypadek lub wie jak kazać mu pamiętać daną barwę. Nie piszę po to żeby jakiś 15 latek czy inny mądrala wyflaczał się co mi wolno a czego nie. Jak nie masz pojęcia nie pisz wcale bo nie obchodza mnie rady które ja mogę dać tobie.

krzysztof1969

Post autor: krzysztof1969 » sobota 21 sie 2010, 10:18

A ty swoje... Umiesz czytać? To przeczytaj jeszcze raz- przejrzałem instrukcję cała i nie znalazłem rozwiazania. Rozumiesz czy mam Ci to napisać grubymi literami. I wogle jak mówisz to milcz. Idz swoje oratorkie poisy z kwaśnym dowcipem wypisywać na innym forum lub podłącz się do innego tematu.
...

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 24 sie 2010, 09:44

Sekwencer w D20 dysponuje 9-ma ścieżkami: 8-ma standardowymi + Rhytm Track. Przy tym Track 8 może być przełączony na Rythm Part, który normalnie obsługiwany jest przez wspomniany Rhytm Track. Generalnie każdy z Tracków sekwencera obsługuje swoją strefę w dziale Parts.

O czym należy pamiętać?

- przede wszystkim należy ustawić w każdym z Partów inny kanał MIDI! (Part Display -> MIDI Part Channel) inaczej bardzo łatwo będzie o przeróżne zmyłki. Najlepiej wedle zasady: Part 1 -> 1 MIDI Part Channel, Part 2 -> 2 MIDI Part Channel itd. Kanał 10 MIDI zarezerwować tylko dla Rhytm Part.

- przed nagrywaniem sekwencji zawsze wpierw należy sprawdzić na jakim Tracku akurat nagrywamy, czyli który aktualnie jest aktywny. Należy też wcześniej ustawić sobie na tym Tracku właściwą barwę. Inaczej zrobimy sobie wielkie kuku

- edytując barwę w dowolnym z taktów należy wpierw owy takt znaleźć (przycisk Value), zmienić na nim brzmienie po czym zapisać całą sekwencję

- sekwencer D20 nie ma podglądu zdarzeń MIDI

- żaden współczesny PC nie odczyta dyskietki z D20 (inny format i pojemność)

- zapis sekwencji na dyskietce z tego instrumentu nie jest w formacie SMF! Być może udałoby się go przekonwertować do SMF za pomocą sekwencera sprzętowego Roland MC 500 (z dyskiem konwertującym) lub nowszego MC 50, ale tu nie daję gwarancji, gdyż nie dysponuję już tym sprzętem.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ