System 64-bitowy, aplikacje 32-bitowe a RAM

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
tiges
Re: System 64-bitowy, aplikacje 32-bitowe a RAM

Post autor: tiges » środa 18 sie 2010, 18:33

...
...

I tu wracamy do twierdzenie ze systemy 32 bitowe obłsługuja maksymalnie 4 GB, a Windows XP 3.25 GB, co i jedno i drugie okazuje się nieprawdą :P...

Zatem co jest w takim razie prawdą?
...

to ze system XP raportuje w zaleznosci od zastosowanego sprzetu od 2.75 do 3.75 GB RAM, a systemy 32 bitowe nie maja limitu 4 GB.

FIRE

Post autor: FIRE » środa 18 sie 2010, 23:04

...

On 64-bit editions of Windows, 32-bit applications marked with the IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE flag have 4-GB of address space available.

to wlasciwie zamyka sprawe ;)

...

Zrobiłem mały test: Windows 7 Pro x64 i Sonar 8 x32. Odpaliłem ile sie da bibliotek sampli które nie sa czytane z dysku tylko ładowane są w ram i zużycie pamięci wskazywało na ponad 6 giga. Czyli co? System sie pomylił?

tiges

Post autor: tiges » czwartek 19 sie 2010, 03:32

... 

Zrobiłem mały test: Windows 7 Pro x64 i Sonar 8 x32. Odpaliłem ile sie da bibliotek sampli które nie sa czytane z dysku tylko ładowane są w ram i zużycie pamięci wskazywało na ponad 6 giga. Czyli co? System sie pomylił?...

System pewnie nie, ale ty tak. Podal ci przeciez całkowitą liczbę zajętej pamieci gdzie są i bibliteki 32 i 64 bit. Oczywiście możesz napisać do MSDN ze pisza glupoty, ale ono raczej wiedza co napisali i jak dziala. I maly hint:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa384219%28v=VS.85%29.aspx

a to oznacza tez ze WOW64 jest pamieciozerny

Reklamacje do m$

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 19 sie 2010, 09:05

...
... 

Zrobiłem mały test: Windows 7 Pro x64 i Sonar 8 x32. Odpaliłem ile sie da bibliotek sampli które nie sa czytane z dysku tylko ładowane są w ram i zużycie pamięci wskazywało na ponad 6 giga. Czyli co? System sie pomylił?...

System pewnie nie, ale ty tak. Podal ci przeciez całkowitą liczbę zajętej pamieci gdzie są i bibliteki 32 i 64 bit. Oczywiście możesz napisać do MSDN ze pisza glupoty, ale ono raczej wiedza co napisali i jak dziala. I maly hint:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa384219%28v=VS.85%29.aspx

a to oznacza tez ze WOW64 jest pamieciozerny

Reklamacje do m$...

No zaraz..., to w końcu przy takiej opcji jest dostepne więcej niż 4 giga czy nie, bo raz piszecie ze tylko do 4 giga, a teraz wychodzi na to, ze jednak moze wiecej. Nie wiem czy dobrze kumam, ale skoro tylko do 4 giga, to skad calkowita liczba zjetej pamieci ponad 6 giga, skoro moze byc tylko 4?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 19 sie 2010, 09:08

...

A ile zajmuje proces samego Sonara? I rozumiem że ładowałeś wtyczki bez użycia mostka?

PS. Co do problemów GUI to napewno rozwiążesz ją za pomocą wewnetrznych opcji. OPisz wogole rodzaj problemu. Tez miałem podobne jaja ale okazało sie ze to wina DAW. Potem to zostało poprawione.

Kolega Tiges ma widze życio-poglądowy konfikt z MS windows. Ale spoko. Da sie to zrozumieć.

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 19 sie 2010, 09:14

Jeśli w kompie by siedziało 4 giga fizycznie, to bym zrozumiał, bo w takim przypadku system nie pokazał by 6 giga zajętej pamięci bo nie było by to możliwe fizycznie – to chyba logiczne, choć teraz to już dla mnie wszystkiego mogę się spodziewać (heh). Inna sprawa, to normalnie w "stanie spoczynku" bez odpalonego DAW system pokazuje 1,03GB zajętej pamięci, zatem skąd się wzięła ta informacja o zajęciu pamięci ponad 6 giga? Przecież gdzieś te sample muszą być ulokowane, czy może system ładuje sample do pliku stronicowania?

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 19 sie 2010, 09:32

...

A ile zajmuje proces samego Sonara? I rozumiem że ładowałeś wtyczki bez użycia mostka?

....

Tak, mówie o ładowaniu wtyczek bez mostka. Proces Sonara zajmuje 80 584K.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 19 sie 2010, 12:07

a gdzie sprawdzałeś?jak w menadżerze zadań to tam mqasz pamięć łączna czyli ram plus plik wymiany - i tak może zając więcej pamięci niz masz ramu :)

dlatego nie warto wyłączać pliku wymiany bo jak zaznaczysz kilkaset plików(z jednym duzym nie ma problemu)przekraczających pamięć ram i dasz kopiuj to często wywali błąd....

mnie ograniczeni MS nie przeszkadzają - i tak mało kto ma w domu 8 giga ramu, xp to starocie ze swoimi problemami a systemy typu starter sa dla krajów rozwijajacych się - nikt na takim nie będzie pracował podobnie jak nikt nie będzie kupował do muzyki windowsa server żeby obsłużyc kupe giga ramu itp....

co do PAE to sztuczka - 32 bitowy jest w stanie bez sztuczek zaadresowac tylko 4 giga ramu i tyle...

a sztuczki to stosowano i w arati 65 gdzie mozna było wsadzić mega ramu zamiast 64kB....ale to sztuczki i pewnych rzeczy nie przeskoczymy - czyli mimo PAE aplikacja i tak więcej nie wykorzysta niż pozwala na to 32 bitowe adresowanie

zamiast sie rozwodzic to mając nowy komputer(a nie sądzę by ktos tu tworzył na 5 letnim trupie) idzie sie i kupuje najnowszy system w 64 bitach

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 19 sie 2010, 13:05

...

zamiast sie rozwodzic to mając nowy komputer(a nie sądzę by ktos tu tworzył na 5 letnim trupie) idzie sie i kupuje najnowszy system w 64 bitach...

No ja właśnie taki system kupiłem, lecz co z tego jeśli i tak producenci wtyczek nie idą z duchem czasu. Beznadzieja i nic więcej.

A tak w ogóle, to czy istnieje jakikolwiek system Windows 64-bitowy, który pozwoli na obsługę więcej jak 4giga ram, przy pracy na aplikacjach 32-bitowych?

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 19 sie 2010, 13:32

Z softem muzycznym to jest tak, że albo masz 32bit albo 64bit. Większość 32bitowych jest LAA (Large Address Aware) i może sięgnąć do 3GB, czy to na systemie 32 czy 64bit.

Pod 64bitowym sekwencerem możesz załadować wprost wtyczki tylko 64bit, a 32bitowe poprzez most. Sonar i Cubase posiadają swoje wbudowane mosty, pierwszy do złudzenia przypomina FX Teleport, drugi się prawie do niczego nie nadaje ;). Dlatego też większość użytkowników korzysta z jBridge, który radzi sobie z większością popularnych wtyczek 32bit.

Zarówno w przypadku jBridge, jak i mostów firmowych Sonara i Cubase-a wtyczki uruchamiane są jako osobne procesy i nie wykorzystują pamięci sekwencera. 

Dzięki temu można też zrobić to w drugą stronę. Pod 64bitowym systemem używać 32bitowego sekwencera i mostować dowolne typy wtyczek - czy to 64 czy 32bit.

Np. mamy Cubase 32bit, bo z jakiegoś powodu bardziej nam pasuje. Wykorzystujemy jBridge do zmostowania wszystkich wtyczek i używamy ich przez most - obciążając proces główny (Cubase) jedynie do załadowania danych potrzebnych do uruchomienia wtyczek zewnętrznie. Dalej wtyczki ładowane są jako osobne procesy - i tak każda wtyczka 32bit ma swój proces 32bit i można załadować do niej 3GB, a każda wtyczka 64bit ma swój proces 64bit i można do niej załadować sampli itp bez większych ograniczeń.

Dzięki temu mamy Cubase, owszem 32bit, ale wtyczki mamy uruchomione jako osobne procesy, więc nas te 32 bity nie ograniczają.

Można się wkurzać, że programy nie wykorzystują tego czy tamtego, czy PAE czy innych wynalazków, które nie są wykorzystywane przez jakiś bardziej popularny program, bo jest to technologia kombinowana, albo sobie radzić z mostowaniem. W drugim przypadku, nadal jest to technika bardziej wprost. Mamy programy 32bit, uruchamiamy jako 32bit, mamy 64bit, uruchamiamy jako 64bit.

Do tego warto dodać, że wszystko powoli przechodzi na 64bit. I super, bo nie dość, że dostęp do pamięci łatwiejszy, to takie programy i wtyczki są zauważalnie wydajniejsze (u mnie 20-30% - sprawdziłem). 

- Piotr 

ODPOWIEDZ