Pytanie o Pro Tools 8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
TeeR
Re: Pytanie o Pro Tools 8

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 12:03

Dlaczego koniecznie chcesz mi wcisnąć program na którym pracowałem 9 lat? :) Myślisz, że go nie znam? Mam go serdecznie dosyć i chcę to zmienić a Ty ciągle wmawiasz mi, że źle czynie :)  A może jesteś wróżbitą? :)
...

Niczego Ci nie wciskam. Byłem tam, wracam i mijając Cię mówię: "nie warto"...

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » środa 18 sie 2010, 12:06

Pytasz co lepsze M-Audio + M-Powered czy M-Box mini.

jest chyba jedna zasadnicza różnica, kartę M-Audio montujesz na stałe w kompie, a M-Boxa mozesz sobie wozić ze sobą (mozesz sobie przecież zainstalować ProTools na kilku komputerach)
M-Box mini ma też przedwzmacniacz mikrofonowy z fantomem, ale nie ma wejścia ani wyjścia midi

Ja miałem m audio firewire 1814 z M Powered
Teraz mam Digi 003 factory z Pro Tools 8

Wszystko na Win XP i działa:)

TeeR

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 12:11

Coś musiałeś robić źle. Od wielu lat (może niezbyt intensywnie) użytkuje PT.
Prawie żadnych problemów
Na początku DIGI 001, teraz DIGI003 a szykuje się na HD
i dopiero niedawno, jak wywaliło korki podczas nagrywania coś nie banglało
Przeinstalowałem system i na razie OK
Coś musiałeś "zwalić". ...

Ja 3 razy przeinstalowywałem system a jednak soft mi się wieszał przy klientach. A tego się nie wybacza. PT działa świetnie do obciążenia procka do 60%. Potem zaczynają się wałki. A osiągnąć 60% zwłaszcza na PT nie jest trudno. To czasem raptem 8 dobrze opiętych sladów.

Powiem tak, projekt, który robiłem podczas przesiadki z PT na Cubase zabierał w PT 90%CPU i nie mogłem dokończyć ostatnich 8 tracków, nie mówiąc o sumie. W Cubase ten sam projekt, z zapiętymi dodatkowymi trackami i opiętą sumą zajął 60%. ... A tracków było więcej bo niektóre porozbijałem na kilka, żeby się nie bawić automatyką. :)

Na PT subgrupy są fikcją bo się wszystko rozjeżdża. Cięższej wtyczki nie zapniesz na kanał bo się wszystko rozjeżdża.

Poza tym prawie całkowity brak darmowych RTAS. To naprawdę dołuje jak sobie czytasz nowe posty z http://0db.pl/ i nic nie możesz wypróbować... :/

I narazie tyle :) Jak ktoś sobie życzy kontynuowania litanii to służę :)

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » środa 18 sie 2010, 13:00

Ja 3 razy przeinstalowywałem system a jednak soft mi się wieszał przy klientach. A tego się nie wybacza. PT działa świetnie do obciążenia procka do 60%. Potem zaczynają się wałki. A osiągnąć 60% zwłaszcza na PT nie jest trudno. To czasem raptem 8 dobrze opiętych sladów.

Powiem tak, projekt, który robiłem podczas przesiadki z PT na Cubase zabierał w PT 90%CPU i nie mogłem dokończyć ostatnich 8 tracków, nie mówiąc o sumie. W Cubase ten sam projekt, z zapiętymi dodatkowymi trackami i opiętą sumą zajął 60%. ... A tracków było więcej bo niektóre porozbijałem na kilka, żeby się nie bawić automatyką. :)

Na PT subgrupy są fikcją bo się wszystko rozjeżdża. Cięższej wtyczki nie zapniesz na kanał bo się wszystko rozjeżdża.

Poza tym prawie całkowity brak darmowych RTAS. To naprawdę dołuje jak sobie czytasz nowe posty z http://0db.pl/ i nic nie możesz wypróbować... :/

No cóż, 24 ślady audio, 11 aux, 7 instrumentów wirtualnych, 1 master, 82 pluginy, pokazuje obciążenie 91% i odtwarza bez problemu (specjalnie odpaliłem przykładową sesję żeby to spisać:) A mój komputer jest przeciętny.

jeśli chodzi o VST to jest wrapper firmy FX Pansion VST to RTAS.

Brak ADC w protoolsie LE jest prawdziwą bolączką, więc albo ręcznie, albo ADC firmy mellowmuse.

I ważna sprawa, należy komputer i Winows skonfigurować zgodnie z opisem na stronie Digidesign (opis jest też w papierowej instrukcji), a jeszcze dokładniejszy jest opis na forum duc.digidesign.com - to forum użytkowników ProTools - źródło prawdziwej pomocy technicznej. Może znalazłbyś na nim rozwiązanie swojego problemu z ProTools.

TeeR

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 13:09

No cóż, 24 ślady audio, 11 aux, 7 instrumentów wirtualnych, 1 master, 82 pluginy, pokazuje obciążenie 91% i odtwarza bez problemu (specjalnie odpaliłem przykładową sesję żeby to spisać:) A mój komputer jest przeciętny.

jeśli chodzi o VST to jest wrapper firmy FX Pansion VST to RTAS.

Brak ADC w protoolsie LE jest prawdziwą bolączką, więc albo ręcznie, albo ADC firmy mellowmuse.

I ważna sprawa, należy komputer i Winows skonfigurować zgodnie z opisem na stronie Digidesign (opis jest też w papierowej instrukcji), a jeszcze dokładniejszy jest opis na forum duc.digidesign.com - to forum użytkowników ProTools - źródło prawdziwej pomocy technicznej. Może znalazłbyś na nim rozwiązanie swojego problemu z ProTools.

...

"No cóż, 24 ślady audio, 11 aux, 7 instrumentów wirtualnych, 1 master, 82 pluginy, pokazuje obciążenie 91%" Nie wierzę w to. Najlżejszy plugin ProToolsowy to 1,5% CPU. Najcięższy (np. PSP) to 5%. Mam kompa 4GB RAM, procek dual 2,1GHz. System XP i VISTA. Oczywiście skonfigurowany jak DIGIDESIGN przykazał (wtedy działa jeszcze gorzej).

FX Pansion VST to RTAS korztuje 300zeta...

Moim rozwiązaniem problemu z PRO TOOLS jest CUBASE 4 :)

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » środa 18 sie 2010, 13:37

"No cóż, 24 ślady audio, 11 aux, 7 instrumentów wirtualnych, 1 master, 82 pluginy, pokazuje obciążenie 91%" Nie wierzę w to.

Mam filmik nakręcić? Przecież gdyby ProTools działał tak jak piszesz to nikt by z niego nie korzystał.

Dobra jeszcze jeden przykład: 13 śladów audio, 10 instrumentalnych, 8 aux, master, 76 pluginów, obciążenie 54%

Czy inni użytkownicy ProTools mają podobnie jak ja? Może u mnie jest jakieś szczególne pole magnetyczne? Muszę zaprosic faceta z różdżką żeby obadał tren.

Mój komputer Intel Core Duo E4500, 2.20 Ghz, RAM 1,99

I nie o to chodzi że bronię ProToolsa. Uważam tylko, że to ty miałeś jakiś problem.

A co do Cubase to jest to program, którego nie rozumiem. Nie rozumiem filozofii jego obsługi. Cakewalk (Sonar), Ableton Live, Samplitude i ProTools tak. Cubase nie.

TeeR

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 13:52

Soryy ale dla mnie to brzmi jak abstrakcja :/ U mnie 20 tracków po 3 lekkie pluginy to jest granica wytrzymałości. Procek T5870. Używasz pluginów natywnych bez DSP?

TeeR

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 13:55

Co do obsługi to PT jest wygodny ale Cubase megawygodny bo obsługuje się go w większości czasu bez myszki! Pracujemy uszami a nie oczami.

Może mój zachwyt jest dziwny ale ja najpierw poznałem PRO TOOLSa a potem miałem pierwszy kontakt z CUBASE. To chyba nietypowe...

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » środa 18 sie 2010, 14:04

...
Soryy ale dla mnie to brzmi jak abstrakcja :/ U mnie 20 tracków po 3 lekkie pluginy to jest granica wytrzymałości. Procek T5870. Używasz pluginów natywnych bez DSP?...

Tak

ODPOWIEDZ