System 64-bitowy, aplikacje 32-bitowe a RAM

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: System 64-bitowy, aplikacje 32-bitowe a RAM

Post autor: Zbynia » wtorek 17 sie 2010, 10:49

Tiges

po pierwsze: tak da się wiem ale co z tego?wiem dokładnie jaki ma wpływ mała ilośc pamięci karty graficznej na choćby odświeżanie zawartości ekranu...a jak ktos tworzy muzyke pod video?zwróciłes uwage na wspomaganie odtwarzania video przez kartę graficzną?

Mozna wyłączać wodotryski jak ktos chce tylko po co?Niewiele zyskasz i tak...karta na PCI?prosze cię nie cofaj się do historii tym bardziej że one nie posiadaja ani dvi ani hdmi....

po drugie:czemu xp tego nie obsługuje?a czemu xp ma ponad 10 lat?czy 5 lat temu miałes komputery z 4 giga ramu?

obsługuje w wersji 64 bitowej i wystarczy - 32 bity ma swoje ograniczenia i PAE niewiele tu pomoże skoro soft nie potrafi adresowac aż tyle - zobacz że aplikacje w 32 bitach wykorzystuja tylko 2 giga ramu bez PAE

i nie mieszajmy w to serwerów bo to nie ta działka

po trzecie:to fajnie ciesz się ale czy na serwerze tworzysz muzykę?uzywasz do tego win server datacenter? no to zastanów się jakie bzdury wypisujesz - i ani słowem nie oceniłem bo nie mam takich zajawek - spójrz na forum spójrz na temat i zapomnij o rozwiązaniach korporacyjnych bo to nie ten swiat

po czwarte - zintegrowana ma sens jeśli wystarcza i akurat skorzysta z pamięci która lezy odłogiem

FIRE

Post autor: FIRE » wtorek 17 sie 2010, 11:02

...
Tiges

po pierwsze: tak da się wiem ale co z tego?wiem dokładnie jaki ma wpływ mała ilośc pamięci karty graficznej na choćby odświeżanie zawartości ekranu...a jak ktos tworzy muzyke pod video?zwróciłes uwage na wspomaganie odtwarzania video przez kartę graficzną?

Mozna wyłączać wodotryski jak ktos chce tylko po co?Niewiele zyskasz i tak...karta na PCI?prosze cię nie cofaj się do historii tym bardziej że one nie posiadaja ani dvi ani hdmi....

po drugie:czemu xp tego nie obsługuje?a czemu xp ma ponad 10 lat?czy 5 lat temu miałes komputery z 4 giga ramu?

obsługuje w wersji 64 bitowej i wystarczy - 32 bity ma swoje ograniczenia i PAE niewiele tu pomoże skoro soft nie potrafi adresowac aż tyle - zobacz że aplikacje w 32 bitach wykorzystuja tylko 2 giga ramu bez PAE

i nie mieszajmy w to serwerów bo to nie ta działka

po trzecie:to fajnie ciesz się ale czy na serwerze tworzysz muzykę?uzywasz do tego win server datacenter? no to zastanów się jakie bzdury wypisujesz - i ani słowem nie oceniłem bo nie mam takich zajawek - spójrz na forum spójrz na temat i zapomnij o rozwiązaniach korporacyjnych bo to nie ten swiat

po czwarte - zintegrowana ma sens jeśli wystarcza i akurat skorzysta z pamięci która lezy odłogiem

...

Ale zaraz zaraz, czy nie pomyliłeś czasami wątków, bo albo tak to napisałeś że nie da się wyłapać o co chodzi, albo pomyliłeś wątki. Sprecyzuj.

tiges

Post autor: tiges » wtorek 17 sie 2010, 15:38

...  

Ale zaraz zaraz, czy nie pomyliłeś czasami wątków, bo albo tak to napisałeś że nie da się wyłapać o co chodzi, albo pomyliłeś wątki. Sprecyzuj.
...

Też nie wiem :)

Starałem się grzecznie wytłumaczyć dlaczego raz jest 3.25, raz 3.50, a raz 3.75, a jak ma sie pecha to 2.75, ale widocznie nie trafia ;) Chciałem też pokazać co można zrobić, żeby było więcej ;). Karty PCI to drastyczny przykłąd, ale jest sporo kart ze 128 czy 256 MB pamieci ram. Ale jak ma sie 512 czy 1024 to nie ma co płakać, że jest tylko 3.25. Ot, troche mniej lub bardziej przydatnej wiedzy, ale jak ktos zawsze musi miec racje, to wymysla :>

System Windows 2003 jest oparty na XP i jest do rozważenia, jak duża ilośc pamięci jest priorytetem, a na 64 bitach sprzęt czy wtyczki nie działają z różnyh przyczyn. Inaczej pozostaje na pogodzenie sięz głupawymi ograniczeniami zastosowanymi przez m$. Linux ma PAE standardowo nawet w 32 bitach. Zresdzta winXP ma wiecej głupich sztucznych ograniczeń jak brak directx 10, ale tu m nie kryje sie z tym ze chodzi tylko o polityke.

tiges

Post autor: tiges » wtorek 17 sie 2010, 15:56

Inna sprawa, to dokładnie to ja sie nie znam, ale mój kolo (inżynier-programista-informatyk), na pytanie które zadałem w pierwszym poście, a dokładniej na temat wykorzystania ramu w systemach 64-bitowych, przez aplikacje 32-bitowe, odpowiedział mi mniej więcej tak: „zainstalowane programy 32-bitowe w systemie 64-bitowym,  wykorzystują tyle pamięci ile jest dostępne sprzętowo w komputerze, bo to system zarządza pamięcią, a nie aplikacja. Różnica jaka jest między programami 64-bitowymi, a 32-bitowymi w systemach 64-bitowych, to tylko to, że program 32-bitowy będzie wysyłał 32-bitowe rozkazy (tu nie wiem o co chodziło, ale to szczegół), ale pamięci będzie miał do dyspozycji tyle, ile system obsługuje i ma fizycznie w danym momencie. Jeśli w kompie siedzi 8GB ramu, to i program 32-bitowy będzie pracował na pełnych 8GB”.

Oczywiście, tłumaczył mi to tak "po chłopsku". Powiedzcie, co o tym sądzicie? Nie to że nie wierze koledze, bo mam do niego zaufanie, ale chcę sie upewnić na 100% jak to dokładnie jest.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa384209%28VS.85%29.aspx

http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/aa366521%28v=VS.85%29.aspx

to jest odpowiedz na twoje pytanie. pokaz tez panu informatykowi, zeby glupot na drugi raz nie mowil ;)

On 64-bit editions of Windows, 32-bit applications marked with the IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE flag have 4-GB of address space available.

to wlasciwie zamyka sprawe ;)

FIRE

Post autor: FIRE » wtorek 17 sie 2010, 15:56

Teraz zajarzyłem o czym mówił Zbynia.

FIRE

Post autor: FIRE » wtorek 17 sie 2010, 16:05

Tiges, zgoda, ale czy to dotyczy wszystkich wersji MS (XP, Vista, Seven...)?

tiges

Post autor: tiges » wtorek 17 sie 2010, 16:58

...
Tiges, zgoda, ale czy to dotyczy wszystkich wersji MS (XP, Vista, Seven...)?

... 

Ale co? ;)

Jeżeli chodzi o limity, to to bywa różnie zależy od widzimisie ;)

http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/aa366778%28v=VS.85%29.aspx

Vista 32bit Starer - 1GB

Windows 7 64bit Starter - 2 GB :>

A jeżeli chodzi o emulowanie 32 bitów przez WoW64, to to dotyczy wszystkich wersji Windows 64 bit.

I tu wracamy do twierdzenie ze systemy 32 bitowe obłsługuja maksymalnie 4 GB, a Windows XP 3.25 GB, co i jedno i drugie okazuje się nieprawdą :P

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 17 sie 2010, 18:20

...
Jednak mam problemy z jbridge. Niby wszystko hula, ale jednak kiedy w miksie podczas odtwarzania ścieżek próbowałem ustawić (kręcić) wtyczki, pojawiły sie problemy. Zanikała grafika wtyczki, powstały trzaski i przerwy w dźwięku.
.  

...

Fire,  uzywales opcji z menu którymi możesz rozwiązać niektóre problemy z pracą Jbridge?  Jest tam kilka trików po których zastosowaniu znika wiele problemów z kompatybinością. NA odświerzanie użyj opcji wymuszonego odświerzania GUI (Force reflesh GUI - czy jakoś tak, pisze zgłowy).

I  z jaką wtyczką/ami masz problem? 

FIRE

Post autor: FIRE » wtorek 17 sie 2010, 20:11

...

I tu wracamy do twierdzenie ze systemy 32 bitowe obłsługuja maksymalnie 4 GB, a Windows XP 3.25 GB, co i jedno i drugie okazuje się nieprawdą :P...

Zatem co jest w takim razie prawdą?

FIRE

Post autor: FIRE » wtorek 17 sie 2010, 20:14

... 

Fire,  uzywales opcji z menu którymi możesz rozwiązać niektóre problemy z pracą Jbridge?  Jest tam kilka trików po których zastosowaniu znika wiele problemów z kompatybinością. NA odświerzanie użyj opcji wymuszonego odświerzania GUI (Force reflesh GUI - czy jakoś tak, pisze zgłowy).

I  z jaką wtyczką/ami masz problem? 

...

Probowałem wielu opcji, ale na nic, a wtyczki to jest ich kilka - nawet nie kilka tylko sporo - np 7Aliens Catanya.

ODPOWIEDZ