Stopa niszczy wszystko!

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
edneysis
Stopa niszczy wszystko!

Post autor: edneysis » niedziela 08 sie 2010, 20:17

Witam!

Pisze poniewaz nie moge sobie poradzic ze stopa w miksie.Chce zeby schodzila bardzo nisko, cos w stylu sub-kicka, ale gdy zapinam psp mixbass i stopa schodzi nizej wszystkie instrumenty ida do tylu i cala przestrzen ucieka.Na masterze mam kompresor i limiter i nie wiem co zrobic zeby rownoczesnie stopa byla bardzo niska ale zeby nie wplywalo to na pozostale elementy.

Tu podaje linka zebyscie wiedzieli mniej wiecej o co mi chodzi, jednakze w moim utworze jest o wiele wiecej dzwiekow ktore taka stopa przytlacza:P

http://www.youtube.com/watch?v=4fUbBE26NaI

Awatar użytkownika
irok84

Re: Stopa niszczy wszystko!

Post autor: irok84 » poniedziałek 09 sie 2010, 08:53

Moim zdaniem:

Być może ścieżka stopy jest zbyt głośno, a kompresor lub/i limiter na sumie ma zbyt niski próg, co powoduje, że uderzenie stopy zbyt mocno kompresuje całość. Jeśli dodać do tego jeszcze długi czas release to całe nagranie nie będzie miało czasu na "oddech".

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 09 sie 2010, 09:43

...
Witam!

Pisze poniewaz nie moge sobie poradzic ze stopa w miksie.Chce zeby schodzila bardzo nisko, cos w stylu sub-kicka, ale gdy zapinam psp mixbass i stopa schodzi nizej wszystkie instrumenty ida do tylu i cala przestrzen ucieka.Na masterze mam kompresor i limiter i nie wiem co zrobic zeby rownoczesnie stopa byla bardzo niska ale zeby nie wplywalo to na pozostale elementy.

Tu podaje linka zebyscie wiedzieli mniej wiecej o co mi chodzi, jednakze w moim utworze jest o wiele wiecej dzwiekow ktore taka stopa przytlacza:P

http://www.youtube.com/watch?v=4fUbBE26NaI

...

Wiesz co, nie polecam ci wyciągania dołu z próbki stopy takimi sposobami jak dodawanie harmonicznych. Z doświadczenia wiem że lepiej jest połączyć odpowiednio dwie różne próbki stopy niż żyłowac jedną. Czsami lepiej bedzie jak dodasz subbas z dodatkowej probki (Rolady TR mają takie brzmienia).

Druga rzecz to zbieg warunków o których pisał kolega wyżej.  Trzecia rzecz - czym aranż mniej gęsty tym lepiej dla energi seksji rytmicznej. Łatwiej zapanować nad całością.

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 09 sie 2010, 11:17

...

Moim zdaniem:

Być może ścieżka stopy jest zbyt głośno, a kompresor lub/i limiter na sumie ma zbyt niski próg, co powoduje, że uderzenie stopy zbyt mocno kompresuje całość. Jeśli dodać do tego jeszcze długi czas release to całe nagranie nie będzie miało czasu na "oddech".

...

Wiesz co, nie polecam ci wyciągania dołu z próbki stopy takimi sposobami jak dodawanie harmonicznych. Z doświadczenia wiem że lepiej jest połączyć odpowiednio dwie różne próbki stopy niż żyłowac jedną. Czsami lepiej bedzie jak dodasz subbas z dodatkowej probki (Rolady TR mają takie brzmienia).

Druga rzecz to zbieg warunków o których pisał kolega wyżej.  Trzecia rzecz - czym aranż mniej gęsty tym lepiej dla energi seksji rytmicznej. Łatwiej zapanować nad całością.

...

Ogolnie sytoacja jest dziwna bo po nalozeniu harmonicznych redukcja na kompresorze zwieksza sie o 1db , a nawet zmniejszenie treshold'u wcale nie pomaga, jezeli chodzi o release to jest dosc krotki.

Podstawienie stopy ktora schodzi podobnie sisko daje podobny efekt ale nie az tak tragiczny jak we wczesniejszym przypadku.

Mozna cos jeszcze zrobic w tym przypadku??

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 09 sie 2010, 11:44

Może użyłeś kiepskich próbek.  Być może też miks ma za niski poziom średni lub proporcje stopy do reszty są niedobre. Postaw krótki fragment miksu (bez limitera i kompresji).

Pamietaj że miks musi grać prawie tak samo dobrze co konkurencyjny master (przyciszony oczywiscie).

Potem dopiero baw sie limitery i zabawki na sumie. Inaczej nic z tego nie wyciagniesz. NIe miksuj z zapietym "masteringiem" na sumie. Zostaw to na sam koniec kiedy juz bedziesz tylko poprawiał drobne detaliki w miksie.

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » poniedziałek 09 sie 2010, 12:16

Tak jeszcze pozgaduje trochę:

Może masz problem z odsłuchem częstotliwości na jakich chcesz umieścić stopę, przez co masz ustawioną ścieżkę stopy zbyt głośno, choć wydaje ci się, że głośność jest ustawiona dobrze. 

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 09 sie 2010, 12:51

...
Tak jeszcze pozgaduje trochę:

Może masz problem z odsłuchem częstotliwości na jakich chcesz umieścić stopę, przez co masz ustawioną ścieżkę stopy zbyt głośno, choć wydaje ci się, że głośność jest ustawiona dobrze. ...

:P nie wiem ale nie wydaje mi sie , wczesniej nie mialem takich problemow (Odpukac):P.

DJOZD

na sumie mam zapiety komresor i po nim limiter , musze powiedziec ze miksowanie w kompresor pozwala uniknac niespodzianek typu "ok to musi grac glosniej" i trzeba dobierac wartosci jeszcze raz.Do masteru oczywiscie zdejmuje te rzeczy , ale jestem mniej wiecej w stanie postawic sie w sytuacje czlowieka od masteru i zobaczyc mniej wiecej jak to wszytsko bedzie wygladac.

Jezeli robisz miks bez niczego na sumie i nakladasz kompresje na koncu , to stopa taka jak w moim przypadku tez bedzie niszczyc wszystko, i frustracja jest wtedy starszna  bo bez kompresora wszystko chodzilo spoko a tu nagle niespodzianka na koniec:P

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 09 sie 2010, 12:54

Może by tak side-chain zrobic na stopie ?

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 09 sie 2010, 13:25

Jezeli robisz miks bez niczego na sumie i nakladasz kompresje na koncu , to stopa taka jak w moim przypadku tez bedzie niszczyc wszystko, i frustracja jest wtedy starszna  bo bez kompresora wszystko chodzilo spoko a tu nagle niespodzianka na koniec:P... 

Też tak kiedys myślałem. Naszczęście to bylo dość dawno temu.  Moja sugestia dotyczyła nie tylko stopy ale miksowania jako całość. Jestem bliski stwerdzenia że to nie stopa niszczy twój miks  a fakt że źle zrobiony miks objawia się "niszczącą stopą". 

Zeby nie bylo - Czasem równierz robie pewne poprawki juz na limiterze. Ale miks dobrze zrobiony na surowo powinien po lekkiej obróbce na masterze zabrzmieć głosno i pełnym pasmem.  Do tego stopnia, że wszelkie korekty to tylko kosmetyka. 

Udostępnisz fragment to bedzie wiecej wiadomo.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 09 sie 2010, 13:27

...

...

Jeszcze jedno. Jak czasem z miksujesz coś w kompresor czy limiter na swoich ustawioniach - masteringowiec moze odesłać ci taki miks do ponownego z misowania. Często takie misy przy wyłączonym mastere secie brzmią karykaturalnie.

ODPOWIEDZ