Szanowni Forumowicze: nie upraszam się o lincz, jednakże nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytania. Zamierzam zająć się improwizacją elektroniczną (utwory w stylu Klausa Schulze'a - Andromeda part 1). Potrzebuje w miarę uniwersalnego urządzenia - grooveboxu lub sequencera, który pozwalałby na nagranie na żywo frazy i odtwarzanie jej jako tła muzycznego, dodawanie partii rytmicznych itd. Zaznaczam, że jestem raczej starej daty pianistą niż nowoczenym klawiszowcem elektronicznym i nie mam zbyt duzego pojecia o tych elektronicznych urządzeniach.
Do tej pory radziłem sobie używając po prostu kilku syntezatorów.
1. Czy YAMAHA QY 700 spełnia również funkcje takie, jak groovboxy ROLAND MC 303 lub MC 505?
2. Czy ROLAND MC 505 lub MC 303 pozwala na żywo nagrać z klawiatury midi daną frazę i następnie odtworzyć ją natychmiast po nagraniu? Czy jeśli rolę klawiatury midi spełnia syntezator, to czy zaraz po nagraniu można go będzie wykorzystać do dalszej gry na żywo?
3. Czy nagrana na Groovebox sekwencja będzie odtwarzana tylko z użyciem jego wewnętrznego modułu brzmieniowego? Czy ROLAND MC 505 lub MC 303 może zostać wykorzystany tylko jako sequencer dla zewnętrznego syntezatora?
4. Może istnieją jeszcze inne urządzenia, które spełnia moje oczekiwania np KORG z serii ELECTRIBE?
Zaznaczam wyraźnie, że nie interesują mnie rozwiązania softwearowe! To ma być dodatkowy sprzęt, który będzie stanowił wdzięczny komplet do improwizacji wraz z np syntezatoren z serii JUNO i jedną dodatkową klawiaturą MIDI !!!