Cubase 5 - ciche zgranie w porównaniu do sesji

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
kenzo
Cubase 5 - ciche zgranie w porównaniu do sesji

Post autor: kenzo » poniedziałek 19 lip 2010, 22:53

Witam was serdecznie rycerze muzycznej ewolucji !
Jesteście moją ostatnią deską ratunku. przez polowe dnia probowalem dojsc do tego co jest nie tak z tym mix down. Za kazdym razem, nie zaleznie od tego do jakeigo formatu pliku zgrywam mix, jest duzo ciszej od sesji !!. w sesji moj mix brzmi fantastycznie a po z graniu ciszej...
Pojecia nie mam dlaczego tak sie dzieje. prosze o pomoc, z gory dziekuje.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Cubase 5 - ciche zgranie w porównaniu do sesji

Post autor: Tadeo » wtorek 20 lip 2010, 00:32

czy zgrany plik odsłuchujesz na tej samej parze wyjść z karty co sesje? Czy może np wmp lub inny winamp masz przyporządkowany do innej pary co cubase,
zaimportuj zgranie do cubase i posłuchaj?
Na pewno coś poradzimy ;)

Awatar użytkownika
kenzo

Post autor: kenzo » wtorek 20 lip 2010, 02:47

...czy zgrany plik odsłuchujesz na tej samej parze wyjść z karty co sesje? Czy może np wmp lub inny winamp masz przyporządkowany do innej pary co cubase,
Na pewno coś poradzimy ;)...

Siemasz Tadeo, więc dysponuje aż zintegrowaną kartą muzyczną która ma aż jedno wyjście :) do którego podłączone sa sluchawki. w ustawieniach audio nic nie grzebalem w sumie.... zrobiłem tak jak zaproponowaleś, i ku mojemu zdziwieniu zgranie wrzucone do cubase jest glosniejsze niz odtwarzane w winampie...  chyba nie robie nic zle w mix down bo by brzmialo ciszej wszedzie ?
Ratunku ! ;p

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 20 lip 2010, 04:35

...
...czy zgrany plik odsłuchujesz na tej samej parze wyjść z karty co sesje? Czy może np wmp lub inny winamp masz przyporządkowany do innej pary co cubase,

Siemasz Tadeo, więc dysponuje aż zintegrowaną kartą muzyczną która ma aż jedno wyjście :) do którego podłączone sa sluchawki. w ustawieniach audio nic nie grzebalem w sumie.... zrobiłem tak jak zaproponowaleś, i ku mojemu zdziwieniu zgranie wrzucone do cubase jest glosniejsze niz odtwarzane w winampie...  chyba nie robie nic zle w mix down bo by brzmialo ciszej wszedzie ?
Ratunku ! ;p
...

Może to banalnie zabrzmi, ale czy sprawdzałeś ustawienia odtwarzacza  tj. głośność, EQ etc? I czy nie masz czasem osobnego sterownika dźwięku dla DAW i innych programów?

Pozdrawiam

Janusz.

Awatar użytkownika
kenzo

Post autor: kenzo » wtorek 20 lip 2010, 11:51

...
...

Ratunku ! ;p
...

Może to banalnie zabrzmi, ale czy sprawdzałeś ustawienia odtwarzacza  tj. głośność, EQ etc? I czy nie masz czasem osobnego sterownika dźwięku dla DAW i innych programów?

Pozdrawiam

Janusz.
...

Czesc, więc ustawienia zawsze mam na zero..wszelkich EQ itd, lubie sobie sluchac tak jak zostalo to stworzone bez podbarwiania. Poszedłem dalej i odtworzylem to samo w quicktime, w mediaplayerze.... wszedzie to samo. Musze coś jeszcze dodać: ta strata jest spora, jak na moje kośławe ucho to gdzieś między -6 a -8 db... jeśli chodzi  o sterowniki no to hmmm... no w cubase chodzą ASIO4ALL, moze sciagnac demo ableton live ?... slyszalem ze mozna przez 30 dni exportowac ? 

Awatar użytkownika
kenzo

Post autor: kenzo » wtorek 20 lip 2010, 12:05

...
...
...

Ratunku ! ;p
...

Pozdrawiam

Janusz.
...

Cześć... zmieniam odpowiedz bo przed chwilą wrzucilem do Cubase mp-trójke pewnego zespołu... i ściszyłem zupełnie, ten suwak który jest zupełnie z prawej strony w tym panelu odtwarzania co jest pod klawiszem F2 i wydaje mi sie że teraz jest ta sama głośność... tylko czy to jest prawidłowe ? ściszonu output lewel ?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 20 lip 2010, 12:46

otwórz mixer i poruszaj tym suwaczkiem...;)
to nic innego jak suma

piotr

Post autor: piotr » wtorek 20 lip 2010, 12:51

Cześć... zmieniam odpowiedz bo przed chwilą wrzucilem do Cubase mp-trójke pewnego zespołu... i ściszyłem zupełnie, ten suwak który jest zupełnie z prawej strony w tym panelu odtwarzania co jest pod klawiszem F2 i wydaje mi sie że teraz jest ta sama głośność... tylko czy to jest prawidłowe ? ściszonu output lewel ?
...

Jeżeli korzystasz z karty zintegrowanej to "normalne" odtwarzacze typu: media player, winamp wykorzystują zasoby karty. Wtedy głośność ustawiasz również w mikserze karty: "panel sterowania\\dźwięki i urządzenia audio" zakładka "głośność", klikasz "zaawansowane" i...

Pozdrawiam

Piotr

Awatar użytkownika
kenzo

Post autor: kenzo » wtorek 20 lip 2010, 12:59

Dziękuje wam bardzo, już wszystko jest jak powinno byc :)
wyszedłem na muminka z tym suwakiem no ale... kto pyta nie błądzi prawda :D
pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 20 lip 2010, 15:08

...
Dziękuje wam bardzo, już wszystko jest jak powinno byc :)
wyszedłem na muminka z tym suwakiem no ale... kto pyta nie błądzi prawda :D
pozdrawiam !

...

przyznal sie ;)

brawo

szacun

ODPOWIEDZ