Plik MIDI - jak poprawić dynamikę utworu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Mariusz1333
Re: Plik MIDI - jak poprawić dynamikę utworu?

Post autor: Mariusz1333 » piątek 16 lip 2010, 18:02

...A ja w odpowiedzi o kwantyzację i velocity :)

jeśli chodzi o kwantyzację, to nie miałem na myśli niczego związanego z konwersja, kodowaniem plików itd, chodziło mi o kwantyzację w znaczeniu wyrównywania nutek w czasie (do kreski, żeby grało równo z metronomem wszystko). To bardzo usztywnia całość, zawsze lepiej jest trochę rozjechać, choć oczywiście bez przesady :) Jak już się wie, co, w którą stronę i o ile rozjechać, wtedy już jest szansa na pojawienie się groovu, feelingu, życia w utworze (jak zwał tak zwał, chyba każdy wie co mam na myśli :) ). Oczywiście, że (jak napisał Kubańczyk) nic nie zastąpi dobrego zespołu (bo ktoś może sie przyczepić że z klawisza nigdy nie uzyska się feelingu), ale można znacznie przybliżyć się do tego efektu :) Nie dam Ci tutaj recepty - taka nutka o 9ms w lewo a ta 3 w prawo - to trzeba po prostu wyczuć, może nagrać ścieżki jeszcze raz i zobaczyć, co się da z tym zrobić.
Jeśli chodzi o velocity, to tak jak piszesz, chodzi o to, że wszystkie nutki mają taką samą dynamikę. Trzeba jednak pamiętać, że problemu nie rozwiąże tutaj losowa zmiana tych wartości, tu również trzeba zrobić to z głową. Posłuchać nagrań żywych zespołów, wsłuchać się, jak grają perkusiści, co akcentują, co traktują jako ghost (cicha, wypełniająca nutka), jak oddycha saksofon itd, itp. To może tyle, bo i tak sie rozpisałem ;)
Niektórzy forumowicze pewnie poczują się urażeni sposobem, w jakim pisałem tu o pewnych sprawach, jednak starałem się wytłumaczyć to na "chłopski rozum", możliwie jak najprościej :) pozdrawiam...

W związku z powyższym powiem tylko, że to co zrobi się w kilku akordach dźwiękach na żywo z gitara a nawet z klawiszem to w przypadku edycji midi trzeba b. długo (przynajmniej moje próby) robić poprzez edycje i tez niekoniecznie wyjdzie zgodne z zamierzeniem. pomijam tu np w przypadku strunowców grę przy mostku czy tłumioną nadgarstkiem grę na gitarze.

Trochę teraz OT ale nie za bardzo. Nie chcę rozpoczynac nowego tematu bo pytanie ma troche związek z powyższym.

Czy przy pomocy prostej klawiatury midi nad zakupem której myśle np. tej (AKAI LPK25) lub tej i można liczyć że podstawowa artykulacja typu głośno-cicho, przednutki, "nierówne" wejscia zgodne z zamierzeniem grającego wbiją sie dokładnie w zapis ścieżki midi? Jaki znacie model w którym mógłbym jeszcze w trakcie trwania np. sekcji smyczkowej sterował ręcznie głośnością koniecznie manipulatorem "wychylnym" - nie na przyciski.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 16 lip 2010, 22:26

wszystkie z owym wychylnym to umożliwiają, cc11 (expresion) bądź 7 (volume) przyporządkowanie dowolnego cc do dowolnego suwaka czy gałki to dziś standard

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » piątek 16 lip 2010, 23:02

...wszystkie z owym wychylnym to umożliwiają, cc11 (expresion) bądź 7 (volume) przyporządkowanie dowolnego cc do dowolnego suwaka czy gałki to dziś standard... 

Dzięki za rozjaśnienie wiem, że jestem lajkonikiem, ale jeszcze nie podłączałem zewnętrznego urządzenia midi, a chciałbym skrócić sobie moją zabawę w DAWie dlatego prosze o wyrozumiałość, Bardzo mi zależy na odpowiedzi na poniższe pytania:

1.reasumując rozumiem, że taka klawiaturka pozwoli na podpiecie pitch-bendu do sterowania głośnością w czasie odtwarzania utworu gdy w Cubase uaktywnię na danej ścieżce "w" ?

2.Czy reakcja na moje poczynania będzie natychmiastowa (w sensie muzycznym, nie matematycznym) czy zależy od interfejsu w klawiaturce?

3. Czy taka (tania usb) klawiatura na usb będzie szybsza niż jakiś budżetowy keyboard podłączony poprzez wyjście midi?

dzieki za ew odpowiedź , o więcej już nie zapytam

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 16 lip 2010, 23:19

moim zdaniem wystarczy ;) tylko nie pitch bendu, bo ten to przez swoją sprężystość (powrót do punktu zero) raczej nie sprawdzi sie w kontrolowaniu expresji, głośnosci, szybciej to kółeczko obok nazwane ,,modulation''

rafalkobi

Post autor: rafalkobi » sobota 17 lip 2010, 11:22

czy ktoś z szanownych osób zna jeszcze jakieś inne sposoby na uczłowieczenie pliku midi ?

Rafał

rafalkobi

Post autor: rafalkobi » sobota 17 lip 2010, 13:22

dziękuje za porady ale szczerze powiedziawszy zbyt wiele mi one nie pomogły właściwie to praktycznie wcale, nie ruszyłem ani 1 cm. do przodu :/

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 17 lip 2010, 13:53

to może jeszcze raz ja;)
jeśli dostałeś plik midi beznadziejnie utworzony to żadna obróbka w stylu panoramy czy podmiany instrumentów mu nie pomoże, nie poprawi jego dynamiki
Trzeba jeszcze raz wgrać z feelingiem (rękoma), ślad po śladzie a nie ze wbijesz jedno uderzenie dajmy na to hihat'u a potem kopiujesz przez x razy do końca kawałka
Poza tym w czym masz problem, piszesz ze chodzi o granie u cioci na imieninach a tam to co masz - wystarczy

rafalkobi

Post autor: rafalkobi » sobota 17 lip 2010, 14:36

u ciotki na urodzinach może i wystarczy :) hehe ale mi się to też musi podobać a ten utworek podoba mi się średnio :/ raczej nie dogram wszystkich ścieżek na nowo bo nie mam takiej sprawy, wątpię żebym to zagrał lepiej niż jest :/ a pewnie jakbym to nagrał na żywo to i tak było by trzeba to poprawić a nie wiem włąśnie jak to zrobić :/ i tak się koło zamyka :/

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 17 lip 2010, 22:13

...
u ciotki na urodzinach może i wystarczy :) hehe ale mi się to też musi podobać a ten utworek podoba mi się średnio :/ raczej nie dogram wszystkich ścieżek na nowo bo nie mam takiej sprawy, wątpię żebym to zagrał lepiej niż jest :/ a pewnie jakbym to nagrał na żywo to i tak było by trzeba to poprawić a nie wiem włąśnie jak to zrobić :/ i tak się koło zamyka :/
...

Cóż. Więc albo się nauczysz tak zagrac zeby to zabrzmiało naturanie, albo nie ruszysz do przodu i nie osiągniesz efektu o ktory ci chodzi.   Miks niczego tu nie zmieni.  Najpiew grasz i aranzujesz porządnie, potem miksujesz. Mam nadzieje ze robisz to wszytsko na porządnym sekwencerze w komputerze. 

Poczytales porady do ktorych dalem ci link o nagrywaniu bebenow midi?

Nie ma - powtarzam - nie ma automatycznych urządzeń grających ponownie to co nagrałeś - tyle że z lepszym efektem. Każdy tak bym chciał.

Dostales tutaj mnustwo dobrych wskazówek. Jeżeli nie potrafisz  z nich skorzystać to znaczy że progi dla ciebie za wyskokie. NIestety. 

Ćwicz, pracuj, sluchaj innych lepszych.  

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » sobota 17 lip 2010, 23:14

...

czy ktoś z szanownych osób zna jeszcze jakieś inne sposoby na uczłowieczenie pliku midi ?

Rafał...

W wielu sekwencerach midi są takie możliwości jak randomizacja/synkpowanie rytmów

a nawet funkcja humanize.

Poza tym zawsze można nagrywać bez kwantyzacji....

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

ODPOWIEDZ