...co do pytania w wątku, wydaje mi się, że jeśli chodzi o dynamikę, to nie jest tutaj winny brak kompresora czy czegokolwiek, tylko artykulacja, z jaką "grane są" poszczególne partie. np. każde uderzenie hi-hatu czy ride'u ('a?) ma najprawdopodbniej to samo velocity (jak i chyba większość instrumentów), co powoduje spłaszczenie całości i 'nudny' odbiór. Drugi numer rzeczywiście jest bardzo 'skwantyzowany'. Myślę, że bardziej należałoby tutaj popracować nad edycją midi poszczególnych ścieżek (żeby je troszke "sczłowieczyć"), niż bawić się w procesory dynamiki. Ale to takie moje skromne zdanie :) pozdrawiam i życzę satysfakcji i zadowolenia z efektów swojej pracy :)...
kwantyzacja hm... po czym rozpoznać że w tym drugim utworze jest kiepska? nagrywałem wszystkie ścieżki jednocześnie z korga na mini dyska poprzez line-in, nastęnie dokonałem konwersji na komputerze do pliku wav, wydawało mi się że dobrze się nagrało :/. Jak w takim razie poprawić moje starania aby w przyszłości nie pojawiały się tego typu błędy? Czy kiepska kwantyzacja jest winą błędnie ustawionego seqwencera? czy przy nagrywaniu popełniłem błędy? Tak wogóle to w przyszłości raczej będę odtwarzał utwór bezpośrednio z klawisza a nie z pliku wav ...
velocity hm? czy chodzi tutaj o poziom głośności poszczegółnych nut np. na jednej ścieżce, pewnie ma to jeszcze większy wpływ w przypadku nutek, które się w utworze powtarzają ( nie wiem czy dobrze się wyraziłem - pewne schematy powstarzające się w kolejnych taktach utworu)
jak poprawić velocity? czy mam np. w cubase ustawić głośność nut tak aby na poszczególnych ścieżkach nie była za każdym razem idealna = taka sama? nie wiem czy dobrze to rozumiem ... czy musze nagrać od nowa poszczególne ścieżki? czy można to w jakiś sposób łatwo zmodyfikować aby uzyskać zadowalające rezultaty ...
jestem początkujący takiej wiedzy niestety nie znalazłem w żadnym podręczniku czy też innym źródle :/
każda porada jest dla mnie na cenę złota więc bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc :)
jeśli ktoś posiada jakiś dobry pdf link czy podręcznik chętnie bym poczytał i poszerzył swoją wiedzę, póki co czytam to co posiadam, czasami daleka jest droga do podręcznika do praktyki ale staram się jak mogę :))))))
pozdrawiam Rafał