Jaki sterownik MIDI, Axiom czy Nocturn?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
auton
Jaki sterownik MIDI, Axiom czy Nocturn?

Post autor: auton » środa 30 cze 2010, 23:28

Witam, czy ktos mi doradzi jaka klawiature lepiej kupic dla początkującego: Novation Nocturn49 czy  M-Audio Axiom 49 ? Minus że axiom nie ma automapy. Wiem że dla kogos kto nigdy nie grał na niczym to może za duzo, ale chce sie uczyc na jakims lepszym sterowniku. Jesli to pomoże to chce jej uzywac do Abletona live.

[addsig]

Awatar użytkownika
Bartos

Re: Jaki sterownik MIDI, Axiom czy Nocturn?

Post autor: Bartos » czwartek 01 lip 2010, 12:43

...Ogólnie łatwiejszy będzie w obsludze Nocturn przez program automap. (nie wiem czy jest wersja pro w tym sterowniku ale jak nie ma to warto update zrobić), ale... lepiej dla Ciebie żebyś kupić Axiom. Dlaczego? Ponieważ będziesz musiał poznać podstawy MIDI co wprzyszłości zaowocuje. Ja mam akuran Zero SL MKII i powiem Ci że jesli nagrywam używam go bez Automap ponieważ szybciej wszytko można pokonfigurować. Ale... do Live Actów to tylko automapa ponieważ można kontrolować maaaaaase instrumentów, ale... tylko vst. Autmap nie łapie intrumentów abletona. Wsumie dla mnie to nie problem bo uzywam tylko wersji Live, nie Suite :)... 

Jako użytkownik Live 8 Suite i SL MkII muszę sprostować - ta klawiatura absolutnie obsługuje i Abletona (od wersji 8.1.3 w górę) jak i wtyczki vst. DAW kontrolowany jest poprzez specjalny template wczytywany wraz z updatem oprogramowania klawiatury. Fadery automatycznie przypisywane są do kanałów, encodery kontrolują zaznaczony instrument/efekt abletona. Komunikacja nie odbywa się za pomocą automapy tylko protokołu midi, oczywiście kanały na wyświetlaczu są podpisane i wszystko działa 'tak jak powinno". Doskonale sprawdza się przełączanie pomiędzy trybem automapy i "trybem abletona" - w ten sposób mamy pełną kontorlę i nad daw`em i nad vst`kami w projekcie!

Wymaga to oczywiście trochę wprawy by się nie pogubić, ale klawiatura ma ogromne możliwości. Używam zestawu 25SL MkII oraz launchpada... To jest killer-combo jak dla mnie. Wcześniej miałem 3 klawiatury edirola. Były dobre, ale to co jest teraz to zupełnie inny poziom...

Warto jeszcze sprawdzić ten wątek: http://forum.ableton.com/viewtopic.php?f=1&t=141619&hilit=novation+remote+sl+mkII - tutaj ktoś doczepił się do integracji, z niektórymi punktami muszę się niezgodzić, choć oczywiście część krytycznych uwag jest słuszna.

ODPOWIEDZ