Wydajność - ograniczenia protokołu ASIO/DSP, optymalizacja projektów w DAW, multi CPU

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
VCO
Re: Wydajność - ograniczenia protokołu ASIO/DSP, optymalizacja projektów w DAW, multi CPU

Post autor: VCO » niedziela 20 cze 2010, 19:19

Użyłeś określenia "wysycenia ASIO", no właśnie, tej odpowiedzi oczekuje. Czym jest owo "wysycenie"? Da sie to przecież powiedzieć bez uzywania algorytmów.  Jeżeli wiesz to powiedz.  

Wiem że to proces złożony, ale jest musi byc jakiś czynnik ograniczający niejako "na sumie" górną granice wydajności tego systemu. Być może jestem tępy i niedouczony, ale nadal nikt mi na to nie odpowiedział na to jakże banalne pytanie.  

Zapytaj tworcow aplikacji audio :). Tak samo jak nie jestes w stanie okreslic ile w danej sytuacji dana wtyczka potrzebuje zasobow (bo moze ich roznie uzywac w zaleznosci od rodzaju zadania, ktore wykonuje, jak tez i innych warunkow) tak tez trudno okreslic bezwzglednie gorna granice wydajnosci podsystemu asio, bo ona zmienia sie wraz z danym projektem. Ja jasniej nie potrafie tego wytlumaczyc.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Wydajność - ograniczenia protokołu ASIO/DSP, optymalizacja projektów w DAW, multi CPU

Post autor: DJOZD » poniedziałek 21 cze 2010, 10:47

Zapytaj tworcow aplikacji audio :). Tak samo jak nie jestes w stanie okreslic ile w danej sytuacji dana wtyczka potrzebuje zasobow (bo moze ich roznie uzywac w zaleznosci od rodzaju zadania, ktore wykonuje, jak tez i innych warunkow) tak tez trudno okreslic bezwzglednie gorna granice wydajnosci podsystemu asio, bo ona zmienia sie wraz z danym projektem. Ja jasniej nie potrafie tego wytlumaczyc.... 

Wyjasniasz jasno Laughing. Ale nadal nie mam satysfakcjonującej mnie informacji dlaczego ona się zmienia?  

Ja to rozumiem mniej więcej tak:

Wiem że zależy to od mocożerności danej wtyczki jak i opóźnienia jakie wprowadza poprzez wykonywania zadania. Szybkość wykonywania zadania jest zależna m.in. od szybkości CPU i oczywiscie architektury wtyczki. Więc jak CPU jest szybsze opóźnienie sie zmniejsza - czyli reszta wątków w sesji czeka krócej na ten wykonywany najdłużej (ale i tajk część mocy sie marnuje bo są one wstanie bezczynności). Czyli możnaby założyć że element w sesji który najbardziej spowalnia cały proces "sychronizacji" całości elemenów jest tym który pociąga ograniczenie wydajnośc całości systemu. Ok. Ale wględem czego? 

Bo ja sobie to wyobrażam moim laickim umysłem że jeżeli mamy bufor dla sesji w której wykonywane są operacje można by zwiększyć do tego poziomu żeby mimo duzych opóźnień program mógł sobie obliczac wszytskie elementy sesji aż do wyczerpania zasobów CPU. Wtedy mamy duze opóźnienie na wyjściu, ale mamy wszytsko obliczone. Więc gdzie jest ta granica? Nadal nie wiem.  Cool

ODPOWIEDZ