Witam Serdecznie. Chce się zająć nagłośnieniem małych imprez, przemówień itp.
W związku z tym jakie są potżebne uprawnienia ?
Kiedyś coś wyczytałem, że do 1kW tak?
Jest to dla mnie ważne. Za wszystkie odp. z góry dzięki
Jest to dla mnie ważne. Za wszystkie odp. z góry dzięki
...
Jest to dla mnie ważne. Za wszystkie odp. z góry dzięki...
Pierwsze słyszę..
Nie do 1 kW tylko 1 kV
Są to uprawnienia elektryczne. Żeby zrobić cokolwiek związanego z prądem powinieneś mieć takie uprawnienia.
Ale to nie dotyczy się samego nagłaśniania imprez. Bo żeby podłączyć się na przykład do instalacji urzędu miasta czy kogoś tam, musi przyjechać uprawniony elektryk.
A jeśli chodzi o samą realizację to nie potrzebujesz żadnych kwitów. No chyba, że będziesz chodził po konstrukcjach wyższych niż 1m ( a może 1,2 m nie pamiętam ), musisz mieć badania wysokościowe wykonane przez odpowiedniego lekarza. I to tyle jeśli chodzi o kwity.
Czyli nie jest nic potrzebne?
Czy lepiej mieć 1kV?
...
Czyli nie jest nic potrzebne?
Wypada miec zarejestrowaną działalność gospodarczą, jakoś trzeba wystawiać rachunki przeca.
No chyba że ...wolontariat.
Lepiej mieć, bo jak trzeba będzie coś zrobić z prądem to będziesz mógł to wykonać sam.
Jeśli chodzi o rejestrację działalności, to oczywiście to jest podstawa, ale nie o to tu pytają więc nawet nie uwzględniałem tego w wypowiedziach.
Pozdrawiam
...
Jest to dla mnie ważne. Za wszystkie odp. z góry dzięki...
1. Badania wysokościowe.
Praca na wysokosci pow. 1m (np. na scenie) jest uwazana za ''pracę na wysokosci''. Jeśli masz umowe o prace koszty badań pokrywa pracodawca. Jesli nie to popłyniesz koło 150....200pln. Wygląda to tak, że lek. specjalista kieruje Ciebie do okulisty i laryngologa, pózniej z wynikami badań od nich znow idziesz do lek. specjalisty. Jesli bedziesz miał fart załatwisz wszystko w jeden dzień.
2. Uprawnienia SEP do 1kV.
To pozostaje w Twojej kwestii finansowo. Egzamin kosztuje w cos koło 120...130pln. Zdajesz przed komisją, odpytują Cie poprostu... Jesli czujesz sie na siłach, idziesz, ustalasz termin, płacisz, zdajesz - proste. Jesli nie to kurs przygotowujący do egzaminu to koszt około 500....600pln. Ewentualnie ksiaka do SEP (niepamietam tytułu i autora) koszt koło 80...100pln ale jesli nie jestes wogle w temacie ''z pradem'' to raczej nie polecam jej lektury.
Teoretycznie powinienes to wszystko mieć (ja musiałem z racji pracy w instytucji panstwowej) ALE, ach ta nasza polska praktyka..... (co zreszta widac po niektóryh wypowiedziach powyżej....)
Pozdr,
Dzięki wszystkim za naświetlenie sprawy. Pozdrawiam :)