Klawiatura MIDI 88 klawiszy - co polecacie?
W produktach tych firm spotkamy głownie klawiatury Fatar. Ale czemu akurat 88 klawiszy a nie np. 76?
[addsig]
Re: Klawiatura MIDI 88 klawiszy - co polecacie?
......Cena to do 3000zl , na oku mam Akai MPK, CME, Studiologic ...
W produktach tych firm spotkamy głownie klawiatury Fatar. Ale czemu akurat 88 klawiszy a nie np. 76? ...
No właśnie. Mam Rolanda A-33 (76 klawiszy) i polecam każdemu, tym bardziej, że na dzień dzisiejszy jest to relatywnie bardzo niedroga klawiatura.
......Cena to do 3000zl , na oku mam Akai MPK, CME, Studiologic ...
W produktach tych firm spotkamy głownie klawiatury Fatar. Ale czemu akurat 88 klawiszy a nie np. 76? ...
No walsnie niby spotykami klawisze fatara ale czy gra sie na nich tez tak samo jezeli chodzi o komfort ?
Wpierw musisz nam napisać jaką klawiaturę rozumiesz pod pojęciem "ważona". Tak naprawdę takie pojęcie jest mocno nieprawidłowe, zważyć możemy np. ziemniaki

[addsig]
Wpierw musisz nam napisać jaką klawiaturę rozumiesz pod pojęciem "ważona". Tak naprawdę takie pojęcie jest mocno nieprawidłowe, zważyć możemy np. ziemniaki . Generalnie klawiatury o akcji zbliżonej do fortepianowej możemy podzielić na te, które mają system młoteczkowy (Hammer Action) i te, które go nie mają. Przy tym klawiatury bez młotków mogą być doważone (nie ważone). Polega to na tym, iż pod klawiszem doklejana jest metalowa sztabka przez co klawisz ma zwiększoną inercję. Taki klawisz trzeba mocniej zaatakować, a sam też odreagowuje z większą zwłoką. Czyli podobnie, jak zauważamy w klawiaturach młoteczkowych. ...
zdecydowanie wazona, przez gre na fortepianie zdarzylem sie przyzwyczaic do takich klawiszy , teraz chce poprostu wykorzystac brzmienia komputerowe , dlatego wlansie midi...
Oj, chyba nie przeczytałeś uważnie tego, co napisałem wcześniej

[addsig]
Pragnę przypomnieć, że Fatar Fatarowi nie równy. Tylko najwyższy model 88 zasługuje na uwagę, ewentualnie ta sama klawiatura, ale w wersji bez drewna w białych klawiszach też może być. Poniżej tego bym nie schodził.
A tak wogóle to już lepiej mieć fajną klawiaturę bez gałek lub fajne gałki bez klawiatury niż wszystko na raz ale nijakie i słabej jakości. 3 tyś to mało na full wypas. Doepfer ma wbudowaną klawiaturę fatara - tę lżejszą (nie taka rewelacja) - ale dzięki pomysłowej konstrukcji (obudowa = case) + prostocie obsługi, ta klawiatura LMK4+ jakoś się jeszcze broni. Niemniej nie kupił bym jej. Choć plus za case, minus za cenę.
Świetne klawiatury (i drgie) wbudowane są w droższe pianina i fortepiany yamaha (od ok. 15 tyś w górę, i nie chodzi mi o GH3, ale drewniane klawiatury), ewentualnie Roland RD-700SX lub Roland z klawiaturą PHA III (chodzi lżej, ale ma szybszą repertycję - coś na kształt fortepianów akustycznych, z lżejsza akcją - na takich się gra najlepiej).
Warto zainwewstowac w dobrą klawiaturę, która zachęca do grania latami. Nie rozklekocze się szybko, zawsze ma "dystyngowaną" akcję klawisza, jest niezawodna i dość ciężka itd. CME, M-Audio i inne tanie multi kombajny radości nie dadzą (zabierają tylko cenne miejsce ).
Warto wsztrzymać się z inwestycją jeśli ma to być gniot, bubel lub niedoróbka.
Oczywiście czas leci i coś trzeba mieć, by grać i ćwiczyć. Dlatego priorytety niech decydują, ale od siebie jeszcze dodam że lepszy wróbel w garści niż gołębie na dachu: czytaj: lepsza klawiatura z mniejszą ilością funkcji ale z lepszą akcją klawisza niż dużo funkcji w jednym wielkim gniocie (po czasie większość nie działa (albo sa z nimi kłopoty)).
Wiem wiem , mowa była o 3 tyś zł a nie 6 lub 9
W tej cenie to tylko CASIO ma coś do zaoferowania jeśli chodzi o jako taką klawiaturę na przetrwanie. Docelowo trzeba zbierać dużo więcej kasy. Jaka klawiatura taka przyjemność z grania, a bez funu tworzyć muzykę to katorga.
I jeszcze parę słów o wbudowanych gałkach , suwakach itd.
Jeśli to ma mieć sens to niech to będzie zrobione naprawdę dobrze (CME bałbym się kupić, juz dość się naużerałem z jakością MCU PRO albo Behringer, Novation SL 0 Remote). Niech przyciski mają fajny klik, są dość duże i w odpowiedniej odległości itd... Ale od chwytania za myszkę (sory za skojarzenia) nie uchronią więc po licho je pakować do klawiatury? Wogóle jeśli mowa o gałkach to najważniejsza jest funkcja automatycznego mapowania - zależna od DAW i producenta sprzętu. Co więcej sterownik powinien zawierać kilka niezależnych sekcji na raz - w pełni zautomatyzowanych, tak by dało się miksowac bez patrzenia na ekran.
Dlatego 3 tysiące euro by się przydało. Jak już pisałem jeśli tanio to CASIO, jeśli dobrze to są inne firmy, ale od badziewia lepiej trzymać się z dala (bo dlaczego Ty masz płacić za rozwój badań nad porządnym sprzętem, skoro możesz tę kasę od razu wydac na dobry sprzęt :
raz a dobrze = lata spędzone na przyjemnym graniu). Powodzenia z zakupem.

Wracając do produktów firmy Fatar warto wiedzieć, iż produkuje ona obecnie 5 typów klawiatur wyposażonych w młotki, w różnych wariantach. Przed zakupem dowolnego instrumentu warto wcześniej przestudiować jego manual gdyż czasem producent podaje z jakiego typu klawiatury korzysta, a wtedy (w przypadku Fatara) zaglądając na stronę z opisami klawiatur tej firmy łatwo sprawdzić czy owa choć teoretycznie będzie nam odpowiadała.
[addsig]
Doczytałem się żę mój Doepfer LMK2+ ma klawiaturę TP/10MDR. Jak wysoko stoi ona w hierarchii Fatarów?
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
Różnie, podobnie jak i w innych instrumentach, w zależności od oczekiwań usera.
A to wszystko przez to, iż pisanie o wyższości jednej klawiatury nad drugą ma taki sam sens, jak i o tym, który czerwony pomidor będzie smaczniejszy. Po prostu, ten temat należy samemu skonsumować!
[addsig]