E-mu PowerFX a export
z tego co zauwazylem to we frutku nie ma opcji "realtime export".
Re: E-mu PowerFX a export
OK. Przyjrzałem się temu teraz dokładnie.
Opcja Render Mode musi być odhaczona w ustawieniach PowerFX aby efekty wyeksportowane zostały w sposób "programowy" w Cubase.
ALE jest pewien warunek poprawnego działania:
Główną kartą wybraną w Cubase musi być E-MU, w przypadku pracy na innej karcie niż E-MU eksport efektów z PowerFX nie działa - sprawdzone !
To działa tylko w wypadku gdy pracujemy tylko na wybranej karcie E-MU.
Lukka: a da sie tego dokonac we FL Studio?
Obawiam, się że w FL Studio to nie działa, mimo wszelkich starań choć może za krótkich, efekty np. insertowe w FL nie eksportują się tak jak jest to w przypadku Cubase. Może ktoś inny ma pomysł. Oczywiście różne opcje włączone.
Opcja Render Mode musi być odhaczona w ustawieniach PowerFX aby efekty wyeksportowane zostały w sposób "programowy" w Cubase.
Główną kartą wybraną w Cubase musi być E-MU, w przypadku pracy na innej karcie niż E-MU eksport efektów z PowerFX nie działa - sprawdzone !
Lukka: a da sie tego dokonac we FL Studio?
Obawiam, się że w FL Studio to nie działa, mimo wszelkich starań choć może za krótkich, efekty np. insertowe w FL nie eksportują się tak jak jest to w przypadku Cubase. Może ktoś inny ma pomysł. Oczywiście różne opcje włączone.
Znow bede polemizowal - bo ja mam 404 tylko jako "klucz sprzetowy" do proteusa, a pracuje na digi001 i bez problemu wlasnie tak wyeksportowalem...
Znow bede polemizowal - bo ja mam 404 tylko jako "klucz sprzetowy" do proteusa, a pracuje na digi001 i bez problemu wlasnie tak wyeksportowalem...
ehhh to kanał, chyba bede musial pozucic starego frutka (kilka lat mi na nim zeszlo). CO lepsze cubase czy ableton? W albetonie duza zaleto jest mozliwosc odgrywanie liveactow z kolei cubase to calkiem niezly kombajn...
No to ja też będę polemizował
bo mi się nie udało
Mam 404 również tylko jako "klucz sprzętowy" do proteusa

Mam 404 również tylko jako "klucz sprzętowy" do proteusa

Matiz: masz rację - oczywiście działa.
Sorry.
Z tym, że w FL Studio to nie wiem a raczej poddaję się.
Sorry.
Z tym, że w FL Studio to nie wiem a raczej poddaję się.
jesli masz oryginalny flstudio to przeciez masz tez dozgonne updaty.....
w ten sposob sciagasz nowa wersje flstudio6 i w niej spokojnie mozesz zgrac kazdy slad osobno realtime(dyskietka w mikserze)...
w ten sposob sciagasz nowa wersje flstudio6 i w niej spokojnie mozesz zgrac kazdy slad osobno realtime(dyskietka w mikserze)...
tak jest! dzieki, taka opcja dodaje troche roboty ale wynik jest zadowalajacy:)
trochę siedziałem nad tym tematem i powiem,. że udaje się zapisać te efekty i eksportować, efekty słychać real time i nagrywają się choć przy większym obciążeniu procka EDSP troszkę trzaska. No to zaczynamy:
1. W FL Studio nastawiamy latencje sterownika ASIO na 5ms.
2. Dodajemy w PatchM kanały Asio, na nich sendery (przykładowo dla kanału ASIO 3/4 sender IN ASIO 3/4)
3. W FL odpalamy EMU E-WIRE VST i wyznaczamy odpowiednio kanał
4. Wejście (ASIO 3/4) - wyjście ASIO 3/4 HOST
5. Kanał odsłuchowy wysyłamy do WAVE => na ASIO 31/32 dajemy sender (TO WAVE L/R HOST) oraz sender (IN ASIO 1/2).
6. Zegar synchronizacji nastawiamy na Internal i tak samo w FL. Teraz w FL wchodzimy w ustawienia VST E-WIRE i ustawiamy FIXED BUFFERS.
7. W Patchmix włączamy funkcję MUTE na kanale na który wysłaliśmy sygnał, ponieważ nie potrzebny nam odsłuch z PM skoro już do DAW wysyła na kanał Asio 31/32 lub Asio 1/2 przez pętlę na EWIRE.
8. Teraz sampel lub generator na kanał z EWIRED. i sprawdzamy co się dzieje.
9. Jeśli samodzielne kombinacje nie dadzą efektu pisać, podeślę preset do patchmixa ;)
UWAGA: jeśli już mamy załączone w projekcie Ewire nie można zmieniać położenia kanałów, dodawać nowych kanałów i usuwać z PM, nie przestawiać latencji sterownika ASIO .. traci spójność/synchro i zaczyna wszystko trzeszczeć. Jeszcze opracowuję jak przesłać efekty na pętlę SPDIFF by uzyskać stabilną synchronizację i uniknąć używania trzeszczącego EWIRE. Niestety jak wysyłam dźwięk na ASIO z FL to jest przy renderze cisza. Może to właśnie kwestia podłączenia po drodze odpowiedniego kanału rejestrującego. Jak się komuś uda, odzywać się :) do dzieła.
Mail: floward@poczta.fm
GG: 10100060
Tel: 796 797 728
1. W FL Studio nastawiamy latencje sterownika ASIO na 5ms.
2. Dodajemy w PatchM kanały Asio, na nich sendery (przykładowo dla kanału ASIO 3/4 sender IN ASIO 3/4)
3. W FL odpalamy EMU E-WIRE VST i wyznaczamy odpowiednio kanał
4. Wejście (ASIO 3/4) - wyjście ASIO 3/4 HOST
5. Kanał odsłuchowy wysyłamy do WAVE => na ASIO 31/32 dajemy sender (TO WAVE L/R HOST) oraz sender (IN ASIO 1/2).
6. Zegar synchronizacji nastawiamy na Internal i tak samo w FL. Teraz w FL wchodzimy w ustawienia VST E-WIRE i ustawiamy FIXED BUFFERS.
7. W Patchmix włączamy funkcję MUTE na kanale na który wysłaliśmy sygnał, ponieważ nie potrzebny nam odsłuch z PM skoro już do DAW wysyła na kanał Asio 31/32 lub Asio 1/2 przez pętlę na EWIRE.
8. Teraz sampel lub generator na kanał z EWIRED. i sprawdzamy co się dzieje.
9. Jeśli samodzielne kombinacje nie dadzą efektu pisać, podeślę preset do patchmixa ;)
UWAGA: jeśli już mamy załączone w projekcie Ewire nie można zmieniać położenia kanałów, dodawać nowych kanałów i usuwać z PM, nie przestawiać latencji sterownika ASIO .. traci spójność/synchro i zaczyna wszystko trzeszczeć. Jeszcze opracowuję jak przesłać efekty na pętlę SPDIFF by uzyskać stabilną synchronizację i uniknąć używania trzeszczącego EWIRE. Niestety jak wysyłam dźwięk na ASIO z FL to jest przy renderze cisza. Może to właśnie kwestia podłączenia po drodze odpowiedniego kanału rejestrującego. Jak się komuś uda, odzywać się :) do dzieła.
Mail: floward@poczta.fm
GG: 10100060
Tel: 796 797 728
W pkt 1 Latencję na 7 .. stabilniej i ciężej o trzaski.