Piano - wybór instrumentu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
kocuros
Re: Piano - wybór instrumentu

Post autor: kocuros » poniedziałek 07 cze 2010, 19:30

"...Na początek Yamaha P-155. Bardzo ładne brzmienie fortepianu, wbudowane głośniki, kilkanascie podstawowych brzmień, fajne odczucia podczas grania..."

Mam ten instrument pół roku i choć nie jest mistrzostwo świata-jestem z niego zadowolony...

"...Następnie Kurzweil SP3X - stage piano, o którym myślałem od dawna. Niestety, jakość wykonania, oraz nieintuicyjna obsługa raczej mnie zniechęciły..."

Eee-chyba nie jest tak źle..;) - przecież to stage piano, a nie K2600..:)

Co do Kurzweila...piano w sekcji (w mixie) brzmi bardzo selektywnie... Miałem PC3X ale sie z nim rozstałem, bo potrzebowałem piana do gry solo, a wg mnie piano w kurzweilu nie brzmi jak piano "klasyczne"...

"... Kolejny instrument to stage piano Rolanda RD-300 GX - podobno flagowy instrument Rolanda - może w prezencie, za namową - bym go przyjął. Totalna pomyłka w realu..."

Nie jest tak źle...:) ...ale coś jest na rzeczy... Wybierając piano miałem możliwość ogrania koło siebie P-155 i Rd700GX... Jechałem na testy i myślałem sobie ,że Roland "wciagnie" Yamahę jedną dziurką.. ;) (zawsze grałem na Rolandach i był to dla mnie wyznacznik brzmienia...). Jakież było moje zdziwienie, gdy Yamaha zabrzmiała w moich uszach pełniej i jakoś bardziej dynamicznie... zaznaczam, że testowałem pod kątem grania w konfiguracji piano+wokal...pewnie w sekcji Roland sprawdziłby się lepiej...

Jestem nauczycielem muzyki

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 08 cze 2010, 01:20

...
Witam po raz pierwszy na forum.

Wczoraj, również po raz pierwszy, dotknąłem instrumentów, które mnie od dawna interesowały. Na początek Yamaha P-155. Bardzo ładne brzmienie
fortepianu, wbudowane głośniki, kilkanascie podstawowych brzmień, fajne odczucia podczas grania. Następnie Kurzweil SP3X - stage piano, o którym myślałem od dawna. Niestety, jakość wykonania, oraz nieintuicyjna obsługa raczej mnie zniechęciły. Mnogość brzmień (512 szt. ), odsłuchiwane tylko słuchawkami - do przyjęcia, jednak 
Yamaha ciągle górą, jeśli chodzi o fortepian. Kolejny instrument to stage piano Rolanda RD-300 GX - podobno flagowy instrument Rolanda

to nie jest flagowy instrument Rolanda Przeczytaj test rozszerzenia Piano Kit do Roland RD700GX i posłuchaj przykładów.

I wierz mi - Yamaha ma wiele do nadrobienia

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 08 cze 2010, 08:39

...Co raz szybciej zbliża się termin wprowadzenia do własnego,typowego M.. fortepianu i myśl o nawet najmniejszym kawai'u powoduje u mnie stan przedzawałowy.

... mógłbyś jaśniej, bo nie rozumiem czy coś w produktach K...i przyprawia Cię o wyżej zacytowany stan?
Pozdrawiam ...

he..he.. a wydawało mi się że jest wystarczająco jasno.
Nie nie mam nic do skośnookich prawdziwych fortepianów , za wyjątkiem produkowanej przez nie ilości decybeli i gabarytów. Kombinuje, może bez sensu ,jak zastąpić taki domowy instrument który na pewnym etapie klasycznego szkolenia jest wymagany.

ODPOWIEDZ