Cubase 5 i Steinberg MR816CSX - zanikające audio?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Sroka
Re: Cubase 5 i Steinberg MR816CSX - zanikające audio?

Post autor: Sroka » poniedziałek 07 cze 2010, 21:06

...

Ja bym gruntownie przejrzal forum Cubase.
Czy problem wystepuje jak nie uzywasz C5 ? I czy we wszystkich projektach tak sie dzieje ? Ja mialem kilkukrotnie taki przypadek, kiedy jedna z wtyczek (za kazdym razem NI :)) z jakiegos powodu nagle wariowala i generowala ciagly przester na swojej szynie efektem czego byl calkowity brak jakiegokolwiek dzwieku na sumie choc wskazniki pokazywaly ze tam cos jednak powinno byc. Dlugo sie naszukalem bo tam bylo kilkadziesiat sciezek (z czego czesc schowana albo zminimalizowana), poczatkowo nie wpadlem na to zeby przejrzec wszystkie kanaly w mikserze.

Kiedys tez w Cubase byl taki blad, ze po dluzszym czasie, nawet po otworzeniu projektu i zostawieniu na kilka godzin bez odtwarzania, przy pierwszym odtworzeniu to co wydobywalo sie z glosnikow przypominalo jeden wielki warkot, podobnie bylo podczas wielogodzinnej pracy. Steinberg przyznal sie do tego bledu, ale nie pamietam czy cos poprawili w koncu czy nie- ostatnio nie uruchamiam programu na dluzej niz 2 godziny wiec nie moge potwierdzic (na pewno w jakichs release notes, issues itp. jakas informacja na ten temat jest). Moze to podobny problem, tylko sie inaczej u Ciebie objawia.

...

Jeszcze nawet nie zainstalowałem zadnych wtyczek poza tymi ktore były z Cubasem.

Według steinberga wina lezy po stronie interfacu firewire. Wymagaja aby ten ze interface bazował na chipsecie produkowanym przez Texas Instrument.

Zainstaluje karte i dam znac czy pomogło.

Swoją drogą to jest głupota aby robić takie urządzenie ktore bedzie pracowało tylko z wybranymi chipsetami. Na starym kompie smigało bez problemu na zinterowanym firewire.

Dzeki za odpowiedzi :)

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 08 cze 2010, 02:16

Znalazłem rozwiązanie problemu.

Zainstalowałem dedykowaną kartę Firewire na chipsecie Texas Instrument i problem sie rozwiązał.

:)

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » wtorek 08 cze 2010, 08:37

...

Zainstalowałem dedykowaną kartę Firewire na chipsecie Texas Instrument i problem sie rozwiązał.

...

Witam a gdzie kolega kupił taka kartę? czy jest możliwość nabycia takiej karty na komputer stacjonarny, np pod złącze PCI???

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » środa 09 cze 2010, 00:15

...
...

...

Witam a gdzie kolega kupił taka kartę? czy jest możliwość nabycia takiej karty na komputer stacjonarny, np pod złącze PCI???

...

No własnie ta karta którą dostałem jest na komputer stacjonarny i ma ona złącze PCI.

W kazdym sklepie komputerowym mozna kupic tylko trzeba zwrocic uwage na chipset. Musi być texas intrument.  Na stronie Steinberga sa podane modele.

ODPOWIEDZ