Yamaha MD4 - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Sroka
Re: Yamaha MD4 - problem

Post autor: Sroka » niedziela 06 cze 2010, 03:38

Cały mechanizm lizaczka chodzi sprawnie - podczas pracy przesuwa sie, podnosi i opada. Rozebrałem całą szufladę i patrząc od góry szyna na której leżą ściezki lizaczka była skrzywiona na prawo, prawy boczek był pogięty - ktoś chyba przy tym majstrował... Wyprostowałem jak najlepiej mogłem i dałem go pod dzyndzelek, bo nad nim byl na pewno za wysoko a teraz równiez jest, bo skoro piszesz, że lizaczek ma być ok 1mm nad płyta to na pewno jest wyżej. Na razie nic się nie zmieniło, wydaje mi się, że lizaczek jest za wysoko i nie dokładnie w linii lasera, sprzęt nadal nie nagrywa... Chyba trzeba bedzie zanieść do serwisu... Może masz/macie jeszcze jakieś pomysły?... 

Gdyby kolega czytał uważnie to by sie doczytał ze głowica magnetyczna "lizaczek" nie bierze żadnego czynnego udzialu podczas odtwarzania tylko przy procesie zapisu.

W zwiazku z tym ta głowica nie opadnie na dysk i to jest normalna sprawa. Dopiero jak właczysz recording ta głowica powinna prawie dotknąc dysk. Prześledz czy mechanizm wykonuje funkcję opuszczenia głowicy gdy włączysz record.

Zapis danych na dysku MD to wspólpraca jednoczesnie lasera i głowicy magnetycznej. Podczas odtwarzania tylko laser pracuje.

Cytat: "A magnetic head on the other side of the disc alters the polarity of the heated area, recording the digital data onto the disk. Playback is accomplished with the laser alone: taking advantage of the Faraday effect, the player senses the polarisation of the reflected light and thus interprets a 1 or a 0. "

Powodzenia:)

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

mjuzik

Post autor: mjuzik » niedziela 06 cze 2010, 12:38

Gdyby kolega czytał uważnie to by sie doczytał ze głowica magnetyczna "lizaczek" nie bierze żadnego czynnego udzialu podczas odtwarzania tylko przy procesie zapisu.

W zwiazku z tym ta głowica nie opadnie na dysk i to jest normalna sprawa. Dopiero jak właczysz recording ta głowica powinna prawie dotknąc dysk. Prześledz czy mechanizm wykonuje funkcję opuszczenia głowicy gdy włączysz record.

Zapis danych na dysku MD to wspólpraca jednoczesnie lasera i głowicy magnetycznej. Podczas odtwarzania tylko laser pracuje.

Cytat: "A magnetic head on the other side of the disc alters the polarity of the heated area, recording the digital data onto the disk. Playback is accomplished with the laser alone: taking advantage of the Faraday effect, the player senses the polarisation of the reflected light and thus interprets a 1 or a 0. "

Powodzenia:)

...

Doskonale o tym wiem kolego :) Może źle sprecyzowałem zdanie: "PODCZAS RECORDINGU mechanizm lizaczka działa sprawnie, czyli opada kiedy wciskam record i podnosi się po zakończeniu recordingu" teraz lepiej? :) jednak mam wrażenie, że nadal jest zbyt wysoko i mam wątpliwości co do dokładności ustawienia głowicy w związku z pokiereszowaniem szynki prowadzącej bo to nic nie pomogło, nadal zachowuje się tak samo.

Kompozytor, aranżer, pianista.

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 06 cze 2010, 13:02

Doskonale o tym wiem kolego :) Może źle sprecyzowałem zdanie: "PODCZAS RECORDINGU mechanizm lizaczka działa sprawnie, czyli opada kiedy wciskam record i podnosi się po zakończeniu recordingu" teraz lepiej? :) jednak mam wrażenie, że nadal jest zbyt wysoko i mam wątpliwości co do dokładności ustawienia głowicy w związku z pokiereszowaniem szynki prowadzącej bo to nic nie pomogło, nadal zachowuje się tak samo.
...

Hej

Probuj ustawiac do skutku mialem to samo i tylko tak to naprawilem a sama cewka nie ma
byc nad laserem tylko za nim patrzac od strony mocowania "lizaczka" przynajmniej ja tak
ustawilem u siebie

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

ODPOWIEDZ