Witam, mam pewien kłopot z yamaszką md4: otóż po pierwsze nie może załadować MD Data, TOC Reading trwa bez końca (może ze 2 razy mi sie to udało), ładuje tylko bezproblemowo zwykłe MD 74 lub 80 . Po drugie : Po dokonanym nagraniu zapisuje prawidłowo dane (TOC edit) ale nie da się nagrania odtworzyć, kiedy naciskam play, symbol mruga jakieś 20 sekund, potem odlicza około 60 setnych i znów zatrzymuje się na ok 20 sekund i tak w kółko aż do końca nagrania. Gdy wyciągam kasetke i wkładam spowrotem płyta jest już pusta, nie ma śladu po nagraniu - blank disc. Czy to wina lasera czy sprzęt jest do poważniejszej naprawy? Będę wdzięczny za pomoc.
Yamaha MD4 - problem
- mr-hammond
Re: Yamaha MD4 - problem
...
Witam, mam pewien kłopot z yamaszką md4: otóż po pierwsze nie może załadować MD Data, TOC Reading trwa bez końca (może ze 2 razy mi sie to udało), ładuje tylko bezproblemowo zwykłe MD 74 lub 80 . Po drugie : Po dokonanym nagraniu zapisuje prawidłowo dane (TOC edit) ale nie da się nagrania odtworzyć, kiedy naciskam play, symbol mruga jakieś 20 sekund, potem odlicza około 60 setnych i znów zatrzymuje się na ok 20 sekund i tak w kółko aż do końca nagrania. Gdy wyciągam kasetke i wkładam spowrotem płyta jest już pusta, nie ma śladu po nagraniu - blank disc. Czy to wina lasera czy sprzęt jest do poważniejszej naprawy? Będę wdzięczny za pomoc....
Kolego to samo mnie spotkało mój md4 odtwarza, ale nie nagrywa, każde Toc edit powoduje wymazanie dysku, padł laser prawdopodobnie, to skłoniło mnie do zainwestowanie w laptop. W moim przypadku był to macbook pro i był to zakup życia. Nigdy wcześniej tak łatwo mi się nie pracowało na próbach, podczas nagrań i koncertów.
Czasem warto otworzyć się na nowe.
...
Witam, mam pewien kłopot z yamaszką md4: otóż po pierwsze nie może załadować MD Data, TOC Reading trwa bez końca (może ze 2 razy mi sie to udało), ładuje tylko bezproblemowo zwykłe MD 74 lub 80 . Po drugie : Po dokonanym nagraniu zapisuje prawidłowo dane (TOC edit) ale nie da się nagrania odtworzyć, kiedy naciskam play, symbol mruga jakieś 20 sekund, potem odlicza około 60 setnych i znów zatrzymuje się na ok 20 sekund i tak w kółko aż do końca nagrania. Gdy wyciągam kasetke i wkładam spowrotem płyta jest już pusta, nie ma śladu po nagraniu - blank disc. Czy to wina lasera czy sprzęt jest do poważniejszej naprawy? Będę wdzięczny za pomoc....
Hej!
Problemem nie jest laser tylko małty biały "lizak"(cewka indukcyjna) nad laserem a pomiędzi nimi jest dysk MD jeśli ten "lizak" sie "przemieści" lub urwią sie polączenia elektryczne (są 2 elastyczne blaski) badz nie będzie w odpowiedniej pozycji wlasnie sie tak dzieje jak opisujesz, wprawne ręce, lutownica i problem naprawiony, UWAGA CZĘŚĆ BARDZO MAŁA I DELIKATNA.
Życzę udanej naprawy!
Hej!
Hej!
Problemem nie jest laser tylko małty biały "lizak"(cewka indukcyjna) nad laserem a pomiędzi nimi jest dysk MD jeśli ten "lizak" sie "przemieści" lub urwią sie polączenia elektryczne (są 2 elastyczne blaski) badz nie będzie w odpowiedniej pozycji wlasnie sie tak dzieje jak opisujesz, wprawne ręce, lutownica i problem naprawiony, UWAGA CZĘŚĆ BARDZO MAŁA I DELIKATNA.
Życzę udanej naprawy!
Hej!
Zapomniałem dodać że ten "lizak" ma się prawie "ślizgac" po dysku MD.
- mr-hammond
Miałem kiedyś podobny problem który znikał po postawieniu MD "na głowie"
...
Hej!
Życzę udanej naprawy!
Hej!
Zapomniałem dodać że ten "lizak" ma się prawie "ślizgac" po dysku MD.
...
Szofer: zajrzałem do środka, jest lizaczek i teraz tak: czy możesz dokładnie opisac w jakiej pozycji powinien się znajdować? Ja opiszę co widzę: biały element jest luźniutki i jest przylutowany do "wysięgnika". Oba elementy opierały się na "podstawce", takim metalowym dzyndzlu+, więc były dość wysoko, zauważyłem, że "wysięgnik" ma jakby wcięcie na ten dzyndzel więc biały lizaczek dałem pod dzyndzel a wysięgnik "wpiąłem" w podstawkę, tak, że teraz lizak jest pod a wysięgnik nad. Wydaje się, że to właściwa pozycja ale nie poprawiło to sytuacji, i tak jest kilka milimetrów nad dyskiem więc nie ma szans na "ślizganie" po nim. Poza tym przód wysięgnika jest jakby delikatnie pogięty, tak jakby ktoś już przy tym majstrował... Kupiłem Yamaszkę na ebayu, sprzedający zarzeka się że była sprawna, ma 100% pozytywów, napisał maila do firmy kurierskiej o zwrócenie wartości zakupu z powodu uszkodzenia w transporcie. Ale najważniejsze jest to, że muzę wiedzieć w jakiej pozycji ma być lizaczek.
Wiec prześledz te dwa procesy i zobacz co sie dzieje.
Ewentualnie zanim wpadniesz w process szukania dużego problemu mozna by sie pokusić o wyczyszczenie lasera tak na poczatek. ;)
...Przedewszystkim lizaczek nie ma dotykać dysku podczas odtwarzania tylko gdy jest cos zapisywane na dysku.
Wiec prześledz te dwa procesy i zobacz co sie dzieje.
Ewentualnie zanim wpadniesz w process szukania dużego problemu mozna by sie pokusić o wyczyszczenie lasera tak na poczatek. ;)...
Hej
Pomysl dobry z czyszczeniem jesli masz "error 40" to laserek do czyszczenia ;)
No i zle uczyniles wkladajac lizak pod ten "dzyndzelek" poniewaz jesli jest funkcja odtwarzana
lub nagrywania to ten "dzyndzelek" opada (tak przynajmniej jest w pelnym automacie podajnika
dyskow w MD4s cala srebrna yamaha)
Co do lizaczka to powinien byc nie wiecej jak 1mm nad dyskiem dlatego pisalem
doslownie ze powinien sie "slizgac" to tak jak z glowicami w dysku HDD sa na poduszce
powietrznej wytworzonej przez talerze i tu podobna zasada jest choc dysk MD nie kreci sie tak szybko,
byle bys go nie urwal bo pozniej to nie lada gradka dac odpowiednia dlugosc "drucikow" do trzymania cewki
wiem bo sam tak mialem, a samo ustawienie pozycji (nie wysokosci/odleglosci lizaka od MD) metoda prob i
bledow sam sie niezle nagimnastykowalem przytym.
Ta biala podstawka (caly lizak z mocowaniem sprezynowym) jest automatycznie przesowana razem z laserem takze ta pozycje nie musisz ustawiac.
Sprawdz jeszcze miernikiem obwod czy cewka nie jest spalona choc nigdy o czyms takim nie slyszalem, no
sprawdzic zawsze mozna dla pewnosci czy nie ma "zimnego lutu" albo uszkodzonych przewodow.
Hej
Hej
Pomysl dobry z czyszczeniem jesli masz "error 40" to laserek do czyszczenia ;)
No i zle uczyniles wkladajac lizak pod ten "dzyndzelek" poniewaz jesli jest funkcja odtwarzana
lub nagrywania to ten "dzyndzelek" opada (tak przynajmniej jest w pelnym automacie podajnika
dyskow w MD4s cala srebrna yamaha)
Co do lizaczka to powinien byc nie wiecej jak 1mm nad dyskiem dlatego pisalem
doslownie ze powinien sie "slizgac" to tak jak z glowicami w dysku HDD sa na poduszce
powietrznej wytworzonej przez talerze i tu podobna zasada jest choc dysk MD nie kreci sie tak szybko,
byle bys go nie urwal bo pozniej to nie lada gradka dac odpowiednia dlugosc "drucikow" do trzymania cewki
wiem bo sam tak mialem, a samo ustawienie pozycji (nie wysokosci/odleglosci lizaka od MD) metoda prob i
bledow sam sie niezle nagimnastykowalem przytym.
Ta biala podstawka (caly lizak z mocowaniem sprezynowym) jest automatycznie przesowana razem z laserem takze ta pozycje nie musisz ustawiac.
Sprawdz jeszcze miernikiem obwod czy cewka nie jest spalona choc nigdy o czyms takim nie slyszalem, no
sprawdzic zawsze mozna dla pewnosci czy nie ma "zimnego lutu" albo uszkodzonych przewodow.
Hej
...
Cały mechanizm lizaczka chodzi sprawnie - podczas pracy przesuwa sie, podnosi i opada. Rozebrałem całą szufladę i patrząc od góry szyna na której leżą ściezki lizaczka była skrzywiona na prawo, prawy boczek był pogięty - ktoś chyba przy tym majstrował... Wyprostowałem jak najlepiej mogłem i dałem go pod dzyndzelek, bo nad nim byl na pewno za wysoko a teraz równiez jest, bo skoro piszesz, że lizaczek ma być ok 1mm nad płyta to na pewno jest wyżej. Na razie nic się nie zmieniło, wydaje mi się, że lizaczek jest za wysoko i nie dokładnie w linii lasera, sprzęt nadal nie nagrywa... Chyba trzeba bedzie zanieść do serwisu... Może masz/macie jeszcze jakieś pomysły?