Na początku przepraszam, jeśli to nie ten dział, ale bardzo proszę Was o pomoc.....
Właśnie skonfigurowałem setup pod Traktora - jako kontroler - Maschine, jako mikser - 2-kanałówka Korg KM-2 (rok produkcji 2001, Japonia)
I tu właśńie o nim:
Zamontowany jest mikserek 2-kanałowy - z przełącznikami wejść Phono-Line. Niestety z Phono nie da się zrobić drugiej pary Line, a czasem mogę mieć konieczność wpięcia czegoś innego.
Aby uniknąć przepinania kabelków, g00fy zrobił mi filtr Anty-RIAA, pozwalający wpinać źródła liniowe do wejść Phono. Filtr działa, jednak....
Jednak na wejściach Phono - obojętnie czy z podłączonym źródłem dźwięku przez ten filtr czy bez podłączonego czegokolwiek, buczy jak jasna cholercia. A na źródłach liniowych - cichutko.
Prawdopodobnie to kwestia uziemienia, ale co i jak uziemiać - nie mam kompletnie pomysłu.
Mikser jest zasilany przez przetwornicę 110-230V (nie ma uziemienia), potem wtyczka amerykańska (niby ma 3 bolce, ale po kablach widzę, że też idzie bez uziemienia), potem zasilacz - i z zasilacza do mikserka.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co z tym fantem zrobić, żeby pozbyć się buczenia - byłbym wdzięczny.
Aha - ostatecznym rozwiązaniem byłoby zrobić przełączniki zewnętrzne - z cyklu 2 źródła liniowe - przełącznik/selektor - wejście w kanał liniowy miksera. Ale tego rozwiązania wolałbym uniknąć, podobnie jak chamskiego przepinania kabli.
ANYONE?
[addsig]