Interfejs audio - jaki kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
tokat
Interfejs audio - jaki kupić?

Post autor: tokat » sobota 29 maja 2010, 13:27

Witam
Poruszę kolejny raz temat zakupu najlepszego interfejsu.
Od kilkunastu lat gram na instrumentach klawiszowych tylko na żywca. Pewnego razu u znajomego widziałem jakie cuda można wyprawiać używając kompa to muzyki (ilość wirtualnych instrumentów obsługa po porostu bajka). No i rozpocząłem zakupy - dzisiaj chyba nie przemyślane, no ale cóż muszę teraz ratować się choćby przed żoną. Miesiąc temu kupiłem laptopa (no bo mobilny, i szybko wszędzie go zabiorę) procesor Intel I7 ,4 G ramu i kilka tam bajerów kosztowało mnie to prawie 6000zł, Potem kupiłem kartę usb i ............. wielki krach. Pierwsze, latencja zwala mnie z nóg, te opóźnienia, a potem trzaski i nieustanne zawieszanie systemu. Od kilku dni śledzę forum i nikt nie dał żadnej konkretnej odpowiedzi o najlepszy interfejs zewnętrzny. Błagam o pomoc .Jaką kupić kartę cena nie gra roli, no bo gdy widzę, jak żona podśmiechuje się pod nosem z mojego pomysłu, to szlag mnie trafia.

Pietro

Re: Interfejs audio - jaki kupić?

Post autor: Pietro » sobota 29 maja 2010, 13:37

A konkretnie z jakich instrumentów chcesz korzystać? Bo po raz kolejny chciałbym uczulić, że do dużej większości wirtualnych instrumentów, interfejsc to nie pierwsza rzecz, którą poterzebujesz mieć wypasioną.

- Piotr 

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » sobota 29 maja 2010, 17:04

...Witam
Poruszę kolejny raz temat zakupu najlepszego interfejsu.
Od kilkunastu lat gram na instrumentach klawiszowych tylko na żywca. Pewnego razu u znajomego widziałem jakie cuda można wyprawiać używając kompa to muzyki (ilość wirtualnych instrumentów obsługa po porostu bajka). No i rozpocząłem zakupy - dzisiaj chyba nie przemyślane, no ale cóż muszę teraz ratować się choćby przed żoną. Miesiąc temu kupiłem laptopa (no bo mobilny, i szybko wszędzie go zabiorę) procesor Intel I7 ,4 G ramu i kilka tam bajerów kosztowało mnie to prawie 6000zł, Potem kupiłem kartę usb i ............. wielki krach. Pierwsze, latencja zwala mnie z nóg, te opóźnienia, a potem trzaski i nieustanne zawieszanie systemu. Od kilku dni śledzę forum i nikt nie dał żadnej konkretnej odpowiedzi o najlepszy interfejs zewnętrzny. Błagam o pomoc .Jaką kupić kartę cena nie gra roli, no bo gdy widzę, jak żona podśmiechuje się pod nosem z mojego pomysłu, to szlag mnie trafia.
...

Może zanim cokolwiek kupisz, napisz jaki interfejs kupiłeś, jakie sterowniki zastosowałeś, jakie dałeś ustawienia interfejsu w DAW, jakiego systemu operacyjnego używasz i w ogóle wszystko co zrobiłeś celem konfiguracji sprzętu?

Pozdrawiam.

tokat

Post autor: tokat » sobota 29 maja 2010, 18:58

Do gry na żywo używam klawiatury MIDI M Audio Keystation 88 pro podłączona jest ona przez usb z komputerem oraz przez midi z aranżerem YAMAHA QY 700, a on przez interfejs (ECHO AUDIOFIRE 4 ) z komputerem. System to Win 7 i nie mogę go zmienić na XP (informatyk powiedział że nie mam sterowników). Najważniejszym programem jest CUBASE a instrumenty wirtualne to NI COMPLETE 5(wszystko kupiłem oryginalne). Często gram tak, że klawiaturą steruję aranżerem (coś jak na typowym keyboardzie)natomiast wszystkie barwy podkładane są w komputerze i tam tworzony cały mix. Niekiedy w akompaniamencie jest użytych na raz 16 instrumentów i cały system się sypie. Natomiast gdy gram z całym zespołem wówczas daje znać o sobie latencja zawsze jest za duża ( 10ms niby mała ale wierzcie strasznie przeszkadza), no i nie gram wtedy w rytmie.

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » poniedziałek 31 maja 2010, 13:37

No mam audiofire 4 i nie mam aż takich zgrzytów - też z niego gram na scenie i latencja jest do przełknięcia, jeżeli szukałeś czegoś mobilnego i niezawodnego to bym stawiał na zestaw mac + apogee duet. Może masz jakieś kosmiczne ilości efektów na ścieżkach?

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » poniedziałek 31 maja 2010, 17:15

...No mam audiofire 4 i nie mam aż takich zgrzytów - też z niego gram na scenie i latencja jest do przełknięcia, jeżeli szukałeś czegoś mobilnego i niezawodnego to bym stawiał na zestaw mac + apogee duet. Może masz jakieś kosmiczne ilości efektów na ścieżkach?
 ...
Jaki sens jest stawianie na idealność Mac. Myślisz, że to jest rozwiązanie – wydawanie dużych pieniędzy na niby coś niezwykłego. Widziałam jak wielu moich znajomych, którzy grają na koncertach z bardzo słabych notebooków… - a robią taką muzykę, że czasami się zastanawiam jak taki komputer może to wszystko pociągnąć. Osobiście pracuje na komputerze stacjonarnym o raz na laptopie z systemem XP z kartą ECHO INDIGO DJ – nigdy nie miałam problemu z uruchomieniem dowolnego VSTi i z podpiętymi wtyczkami VST. Więc…

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » poniedziałek 31 maja 2010, 21:29

...Do gry na żywo używam klawiatury MIDI M Audio Keystation 88 pro podłączona jest ona przez usb z komputerem oraz przez midi z aranżerem YAMAHA QY 700, a on przez interfejs (ECHO AUDIOFIRE 4 ) z komputerem. System to Win 7 i nie mogę go zmienić na XP (informatyk powiedział że nie mam sterowników).

Sterowników do czego? Bo chyba nie do Audiofire, który działą zarówno na XP, jak i Win7.

Ja raczej obstawiałbym chipset Firewire (sprawdź, jaki masz w laptopie - najlepsze rozwiązanie to Texas Instruments). Niestety, Audiofire jest wrażliwy na rodzaj chipsetu - w stacjonarnym kompie działa u mnie ok (win7 7 64bit, płyta Asus P7P55D), do laptopa go nie podłączam (chipset Ricoh potrafi rozłączać interfejs losowo, czasem są problemy z rozpoznaniem interfejsu).

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » wtorek 01 cze 2010, 16:35

......No mam audiofire 4 i nie mam aż takich zgrzytów - też z niego gram na scenie i latencja jest do przełknięcia, jeżeli szukałeś czegoś mobilnego i niezawodnego to bym stawiał na zestaw mac + apogee duet. Może masz jakieś kosmiczne ilości efektów na ścieżkach?
 ...
Jaki sens jest stawianie na idealność Mac. Myślisz, że to jest rozwiązanie – wydawanie dużych pieniędzy na niby coś niezwykłego. Widziałam jak wielu moich znajomych, którzy grają na koncertach z bardzo słabych notebooków… - a robią taką muzykę, że czasami się zastanawiam jak taki komputer może to wszystko pociągnąć. Osobiście pracuje na komputerze stacjonarnym o raz na laptopie z systemem XP z kartą ECHO INDIGO DJ – nigdy nie miałam problemu z uruchomieniem dowolnego VSTi i z podpiętymi wtyczkami VST. Więc…...

hmmm, ten kto założył wątek właśnie chyba ma komputer PC i na dodatek nie tani :) i ma z nim problemy, pracowałem na wielu laptopach i na wielu interfejsach, jeżeli dobrze działa Tobie netbook  z ECHO INDIGO DJ to się bardzo z tego powodu cieszę i serdecznie pozdrawiam :) 

:*

tokat

Post autor: tokat » wtorek 01 cze 2010, 18:42

Mam laptopa i chcę żeby tylko to dobrze grało. Bez trzasków, na możliwie małej latencji i możliwości użycia dużej ilości instrumentów wirtualnych. Moje AUDIOFIRE 4 trzaska i się zawiesza. Po tych wszystkich postach jestem teraz normalnie głupi. Będę kupował RME RPM + RME HDSPe Express Card .

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 01 cze 2010, 21:31

...Mam laptopa i chcę żeby tylko to dobrze grało. Bez trzasków, na możliwie małej latencji i możliwości użycia dużej ilości instrumentów wirtualnych. Moje AUDIOFIRE 4 trzaska i się zawiesza. Po tych wszystkich postach jestem teraz normalnie głupi. Będę kupował RME RPM + RME HDSPe Express Card .... 

Drożyzna pewnie ;)

A nie łatwiej spróbować byłoby gdzieś, jak ci laptop zagada z jakimś prostym interfejsem USB? Emu lub Novation na przykład.

ODPOWIEDZ