Limiter - problem z przesterami

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Kompost
Re: Limiter - problem z przesterami

Post autor: Kompost » wtorek 25 maja 2010, 09:17

Jeszcze jedna sprawa o której warto pamiętać, w pewnych ustawieniach limiter potrafi dawać efekt podobny do przesteru sam z siebie. Wystarczy dać bardzo krótki czas ataku. Po skręceniu go na minimum niektóre limitery zmieniają się overdrive :)

Co do tych przesterów w Cool Edit, prawdopodobnie tam ostrzeżenie pojawia się jeżeli minimum 3 kolejne próbki są na poziomie 0dB (co by znaczyło, że środkowa wypadłaby powyżej i została obcięta). Jeżeli tak jest, duża część gotowych komercyjnych nagrań też będzie określana jako przesterowana (w sumie słusznie zresztą :))

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 25 maja 2010, 11:12

jeśli wszystkie wskaźniki palą się na czerwono i pokazują mega-przester, to tak naprawdę nic złego się nie dzieje, tam nie zachodzi żadne przesterowanie, tylko przekroczenie umownego poziomu 0dB, które od biedy można skorygować mocno tłumiąc sumę i uzyskując zupełnie czysty sygnał.... 

Zgadza sie. Prawie zawsze mając tłumik sumy na zero przy moich sesjach jest przekroczony poziom 0db o wiele decybeli. Wtedy sciągam sume nawet o 11db w dół tak by całość nie przekraczała zera. I po kłopocie. 

A koledze od limiterów. Jezeli ci w cool edicie peak meter pokazuje pick'i to sprawdz gdzie masz ten swój limiter na sumie ustawiony - czy jest jako ostatni element w sekcji POST. Pozatym zawsze ustaw próg wyjscia sgnału nie na 0db ale na -0.1. 

hollywoodeejay

Post autor: hollywoodeejay » wtorek 25 maja 2010, 16:56

A koledze od limiterów. Jezeli ci w cool edicie peak meter pokazuje pick'i to sprawdz gdzie masz ten swój limiter na sumie ustawiony - czy jest jako ostatni element w sekcji POST. Pozatym zawsze ustaw próg wyjscia sgnału nie na 0db ale na -0.1. .

Napisalem w jakiej kolejnosci to robię, zawsze na sumie ostawiam sobie -0.30  :) ale i tak juz wiem że cool edit moze troszke przekłamywać , dzieki wszystkim za rady :) teraz juz przynajmniej wiem w czym rzecz , gdyz zawsze mnie to zastanawiało ,a sam fakt przesterowania mnie irytował :) 

ODPOWIEDZ