Limiter - problem z przesterami

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
hollywoodeejay
Limiter - problem z przesterami

Post autor: hollywoodeejay » niedziela 23 maja 2010, 10:37

Witam was , moze odrazu przejde do rzeczy.Otoz mam odwieczny problem ,a nigdzie nie moge sie tego doczytac.Zawsze staram sie zeby moje nagranie czy tez projekt nie mialo przesterów.Ciagle zastanawia mnie to dlaczego np. Jesli na kazdym kanale mam dany limiter , to na sumie mam przester.Staram sie nie korzystać z limiterow ,ale jesli juz go uzywam to chyba nie powinienem miec przesterów ... troszke mnie to zastanawia.Kolejny problem jest taki : dlaczego jesli jest ten niewielki przester i na sume ustawie limiter obojetnie czy na O db czy na -1 to w DAWie owszem nie pokazuje mi przesteru końcowego ,ale jesli wrzuce Wave w np cool edita czy sound forge pokazuje mi przester ... Potrafi mi to ktos bardziej kompetentny wytlumaczyc ? Chcialem dodac Jeszcze ,że jesli daje coś na fx to zawsze w  kolejnosci ( kompresja , eq , limiter ) .

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam

Sławek

Awatar użytkownika
maslak_s

Re: Limiter - problem z przesterami

Post autor: maslak_s » poniedziałek 24 maja 2010, 10:19

...
Witam was , moze odrazu przejde do rzeczy.Otoz mam odwieczny problem ,a nigdzie nie moge sie tego doczytac.Zawsze staram sie zeby moje nagranie czy tez projekt nie mialo przesterów.Ciagle zastanawia mnie to dlaczego np. Jesli na kazdym kanale mam dany limiter , to na sumie mam przester.Staram sie nie korzystać z limiterow ,ale jesli juz go uzywam to chyba nie powinienem miec przesterów ... troszke mnie to zastanawia.Kolejny problem jest taki : dlaczego jesli jest ten niewielki przester i na sume ustawie limiter obojetnie czy na O db czy na -1 to w DAWie owszem nie pokazuje mi przesteru końcowego ,ale jesli wrzuce Wave w np cool edita czy sound forge pokazuje mi przester ... Potrafi mi to ktos bardziej kompetentny wytlumaczyc ? Chcialem dodac Jeszcze ,że jesli daje coś na fx to zawsze w  kolejnosci ( kompresja , eq , limiter ) .

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam

Sławek...

Owszem kazdy poszczegolny kanal nie przesteruje, ale po zsumowaniu na sumie zawsze wychodzi glośniej.

www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 24 maja 2010, 11:05

Ciagle zastanawia mnie to dlaczego np. Jesli na kazdym kanale mam dany limiter , to na sumie mam przester.

To może włącz jeden limiter a nie kilka, ale za to jak należy, czyli na sumie, jako ostatni element i nic więcej już po nim.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 24 maja 2010, 11:43

U mnie jedyne narzędzie do dynamiki jest limiterem NA SUMIE.

Jeśli się ładuje na każdy kanał limiter z dużym thresholdem i podobnie się robi z sumą to ja osobiście niczemu nie dziwię.
Stay Psychedelic People!

hollywoodeejay

Post autor: hollywoodeejay » poniedziałek 24 maja 2010, 14:52

...U mnie jedyne narzędzie do dynamiki jest limiterem NA SUMIE.

Jeśli się ładuje na każdy kanał limiter z dużym thresholdem i podobnie się robi z sumą to ja osobiście niczemu nie dziwię....

nie czesto uzywam limitera ... jedynie na sumę ... niby ladnie wszystko a tu pozniej sie okazuje że mam przester . Prosze sprawdz u siebie czy jak wrzucisz np w cool edita czy Ci wskazuje jakies przestery... 

perfektsound

Post autor: perfektsound » poniedziałek 24 maja 2010, 15:17

Chcialem dodac Jeszcze ,że jesli daje coś na fx to zawsze w  kolejnosci ( kompresja , eq , limiter ) .

To nie lepiej wrzucic na sume tylko wielopasmowy limiter? Najpierw kompresujesz zeby zaraz wrzucic limiter...

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 24 maja 2010, 15:32

Rzecz w tym ze problem nie leży ,,w sumie''
prośba by autor wątku posciszal należycie wszystkie ślady, powyłączał limitery na nich i zmiksował tak projekt by nie przesterować nie tylko wyjścia na sumie ale i wejścia szyny sumującej. Tak powinien wyglądać poprawny miks. przecież to właśnie w masteringu uzyskuje sie m.in. docelowa głośność

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 24 maja 2010, 15:42

...Rzecz w tym ze problem nie leży ,,w sumie''
prośba by autor wątku posciszal należycie wszystkie ślady, powyłączał limitery na nich i zmiksował tak projekt by nie przesterować nie tylko wyjścia na sumie ale i wejścia szyny sumującej.
Szyny sumującej we współczesnym programie DAW nie da się przesterować, ponieważ pracuje zmiennoprzecinkowo. Ona ma zapas dynamiki ponad półtora tysiąca dB.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 24 maja 2010, 15:45

ale czy mimo to warto pompować głośność już na poszczególnych trakach?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 24 maja 2010, 15:59

...ale czy mimo to warto pompować głośność już na poszczególnych trakach?...
Stosowanie kompresji czy limitera na śladach jest osobną sprawą, co do której moim zdaniem nie ma reguł, wszystko zależy od charakteru materiału, filozofii pracy i efektu, jaki się chce osiągnąć. Ale nie mnie się w tej kwestii wypowiadać, ja jestem tylko inżynierem a nie artystą/realizatorem.

Inną sprawą jest ustawienie poziomów na śladach i tutaj faktycznie nie ma sensu przekraczać poziomu normalnej pracy wskaźników, bo traci się z oczu kontrolę nad relacjami tych poziomów. Niemniej nawet jeśli wszystkie wskaźniki palą się na czerwono i pokazują mega-przester, to tak naprawdę nic złego się nie dzieje, tam nie zachodzi żadne przesterowanie, tylko przekroczenie umownego poziomu 0dB, które od biedy można skorygować mocno tłumiąc sumę i uzyskując zupełnie czysty sygnał.

ODPOWIEDZ