E-mu 0202 - lepsza z podstawowym sterownikiem?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
RN
E-mu 0202 - lepsza z podstawowym sterownikiem?

Post autor: RN » poniedziałek 03 maja 2010, 15:12

Witam,

Ciekawa sprawa, kupiłem nowiutki interfejst USB E-mu 0202 przekonany o tym, ze tu bede mógł sobie popracować komfortowo z wtyczkami VST, a tu niemałe zdziwienie. Otóz musiałem wrócić z ABLETONA do FL, bo na tym pierwszym nie specjlanie dało sie pracować. Ten drugi z koleji sprawiał początkowe wrazenie lepszego komfortu pracy, a teraz najwyczajniej w swiecie rozkłąda mi sie ;-(

Zrobiłem mły test, zeby się zorietnować czy to tylko moje precepcyjne wrazenie, czy moze i liczby cos wykazą i owszem. PRzy przełaczeniu sterownika z ASIO E-mu 0202, na Podstawowy sterownik dzwięku nasepuje spadek zuzycia mocy (wg Fruity Loopsa) o 6-8 %!!! Zaraz, zaraz cos mi tutuaj nie gra. Nie dość, ze mam wydajnijeszego laptopa, więcej ramu lepszy interfejs to subiektywnie pracauje się gorzej niż na moim zestawie komputerowym sprzed 5 lat!! (athlon Barton 2500+, 1 GB ramu_ Audigy2)

Powiedzcie mi jedno jak weryfikować, który kompotenent elemenet mojego muzycznego zestawu tutuaj nawala, zeby porawić wydolność komfortu pracy.

Moja konfiguracja:

FL 9 + VST

USB E-mu 02020

Firmware 8.04

Drivers version 6.00.01.0001

Win XP SP2

4 GB Ram

DualCore 2,2 Ghz

Dysk 250 5400 obr

Sterowniki ASIO 4ALL V 2.10 beta 1

Pozdrawiam

Sfrustrowany RN

Awatar użytkownika
RN

Re: E-mu 0202 - lepsza z podstawowym sterownikiem?

Post autor: RN » poniedziałek 03 maja 2010, 15:27

przepraszam, zrobiłem nierzetelne testy...

różnica miedzy obciązeniem cpu sterownika ASIO E-mu 02020, a obciązeniem sterownika zaisntalowanym w laptopie jest 10 -12%!!! ;-(

A ulegne emocjom...

Kur...a, niech to szlag!!!

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 03 maja 2010, 20:26

A poczytał kolega o specyficznych ustawieniach USB do audio np. ustawieniach zasilania na porty USB itd. ?

Awatar użytkownika
RN

Post autor: RN » wtorek 04 maja 2010, 23:45

Nie poczytał, ale dzięki koledze KAFEL, który go ośięci zaraz bedzie wszystko o tym wiedział. Dziękuję za podpowiedz i odezwe się co mi sie udało wyczarowac w tych ostawieniach.

Pzdr

RN

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 05 maja 2010, 09:14

na zdrowie :

USB optimization for audio interfaces

Disable USB energy saving mode

If you have problems with your USB device performing badly on a windows computer, you should disable power management to the USB hubs. Windows XP turns it on by default. Go to device manager (Control Panel/system/hardware) and right click a USB hub to bring up properties. On the power management page, uncheck all boxes. Repeat for each hub and reboot.

Try another USB cable

A bad USB cable can be responsible for audio dropouts and other connectivity problems. It is highly recommended that you try using a different cable if you are experiencing problems; make sure to use a cable bearing the official USB logo.

Using a powered USB 2.0 hub

It is best to connect the USB device directly to a USB 2.0 port on your computer. However, in certain situations a powered USB hub can also be a solution if you are having problems connecting your USB device to an onboard USB port. In this case you should avoid connecting other devices to the hub if you can as they will take diminish the total amount of power available.

Awatar użytkownika
RN

Post autor: RN » środa 05 maja 2010, 10:52

Dzięki KAFEL za podrzutkę rozwiązań, jakkolwiek...

Kabel zmieniałem, bez zmian.

Z tego co mi wiadomo, u mnie wszsytkie port sa USB 2.0.

Wszystko pięknie i ładnie, tylko u mnie brakuje takich opcji. Grzebałem w BIOSIE (Bios Phoenixa), ale brak tam opcji związanych z zasilaniem.

Nizej link, jak to wygląda u mnie:

http://yfrog.com/jp54022931j

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 05 maja 2010, 12:38

Otwierasz niewłaściwe urządzenie-sterownik. Sprawdź właściwości wszystkich sterowników w gałęzi USB a zapewniam Cię że znajdziesz opcje zasilania.

Awatar użytkownika
RN

Post autor: RN » środa 05 maja 2010, 20:42

Dziękuje za cierpliwość. Wpadłem na to i sprawdzałem kazdą z gałęzi tj "Kontrolery uniwersalnej magistrali systemowej", niestety nigdziej nie znalazłem opcji, którą umieściłes w odpowiedzi ma mój problem. Moze to kwestia nie zainstalowanych jakis specjalnych sterowników USB?

...
Otwierasz niewłaściwe urządzenie-sterownik. Sprawdź właściwości wszystkich sterowników w gałęzi USB a zapewniam Cię że znajdziesz opcje zasilania.
...

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 05 maja 2010, 21:55

Najwyraźniej masz całkowicie wyłączone zarządzanie energią w systemie.

Awatar użytkownika
RN

Post autor: RN » środa 05 maja 2010, 23:11

A co to oznacza w praktyce? Mam się pozegnać z rozwiązaniem problemu?

...
Najwyraźniej masz całkowicie wyłączone zarządzanie energią w systemie.
...

ODPOWIEDZ