Native Instruments Battery 2 i komunikaty MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
blanko
Native Instruments Battery 2 i komunikaty MIDI

Post autor: blanko » środa 28 kwie 2010, 16:13

Witam.

Mam pytanie dotyczące komunikatów MIDI w tym oto samplerze. Problem w tym, że po ustawieniu komunikatu MIDI (poprzez learn), np. dla gałki "A" w sekcji "VOLUME ENVELOPE" dla jednej komórki np. "A1" to ta sama gałka nie działa dla komórki drugiej czyli "A2" i następnych. Oczywiście to się tyczy każdej gałki zawartej w jednej danej komórce. Czy Battery byłby aż tak ograniczony czy moja w tym jakaś wina?

Dzięki

perfektsound

Re: Native Instruments Battery 2 i komunikaty MIDI

Post autor: perfektsound » środa 28 kwie 2010, 17:09

...Witam.

Mam pytanie dotyczące komunikatów MIDI w tym oto samplerze. Problem w tym, że po ustawieniu komunikatu MIDI (poprzez learn), np. dla gałki "A" w sekcji "VOLUME ENVELOPE" dla jednej komórki np. "A1" to ta sama gałka nie działa dla komórki drugiej czyli "A2" i następnych. Oczywiście to się tyczy każdej gałki zawartej w jednej danej komórce. Czy Battery byłby aż tak ograniczony czy moja w tym jakaś wina?

Dzięki ...

Czemu ograniczony? Wlasnie dobrze, ze kazda komorka i jej kontrolery ma osobne przyporzadkowanie midi. Chcialbys zeby caly patern (tj. sterowanie wszystkich komorek) Ci sie sypał na raz przez jedna galke midi? Przeciez to nie mialoby sensu.

Moze sprobuj przypisac recznie ten jeden enkoder po kolei do pozostalych komorek jesli masz taka potrzebe. 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 28 kwie 2010, 20:49

Czemu ograniczony? Wlasnie dobrze, ze kazda komorka i jej kontrolery ma osobne przyporzadkowanie midi. Chcialbys zeby caly patern (tj. sterowanie wszystkich komorek) Ci sie sypał na raz przez jedna galke midi? Przeciez to nie mialoby sensu.
Moze sprobuj przypisac recznie ten jeden enkoder po kolei do pozostalych komorek jesli masz taka potrzebe. ..

Nie chodziło mi o to. Tu jest tak, że np. przypisując wspomnianą gałkę A w komórce A1 do jakiegoś suwaka czy pokrętła na sterowniku - "zabiera" już w pełni pokrętło lub suwak (w zależności co przypisze) na stałe. Przełączając na komórkę A2, chcąc ruszać gałką A w tej komórce nie mam szans - przypisany jest do komórki A1. W ten sposób (mając 32 pokrętła i 9 suwaków na sterowniku, mogę przypisać to wszystko do dwóch może trzech komórek. A reszta co? myszką? To jest bez sensu!!! Piszesz żebym spróbował ręcznie. Czyli co? Midi learn działa jednorazowo? Spróbuję ale obawiam się że nic z tego... to jest chyba nielogiczne... ach...

perfektsound

Post autor: perfektsound » środa 28 kwie 2010, 22:55

Nie chodziło mi o to. Tu jest tak, że np. przypisując wspomnianą gałkę A w komórce A1 do jakiegoś suwaka czy pokrętła na sterowniku - "zabiera" już w pełni pokrętło lub suwak (w zależności co przypisze) na stałe. Przełączając na komórkę A2, chcąc ruszać gałką A w tej komórce nie mam szans - przypisany jest do komórki A1. W ten sposób (mając 32 pokrętła i 9 suwaków na sterowniku, mogę przypisać to wszystko do dwóch może trzech komórek. A reszta co? myszką? To jest bez sensu!!! Piszesz żebym spróbował ręcznie. Czyli co? Midi learn działa jednorazowo? Spróbuję ale obawiam się że nic z tego... to jest chyba nielogiczne... ach... ...

Mimo wszystko podtrzymuje co napisalem - naprawde tak jest lepiej niz nie moc kontrolowac parametrow osobno;) Jesli uzywasz Abletona Live to mozesz przypisac te sama galka pare razy do roznych enkoderów, omijasz opcje uczenia sie programu i robisz to bezposrednio w Abletonie (przy kazdym pluginie mozesz rozwinac okno parametrow przypisywalnych do midi). 

A co do za malej liczby pokretel na kontrolerze.... Masz co prawda "tylko" 32 pokretla i 9 suwakow, ale mozesz uzywac osobno 16 kanałów midi i ewentualnie  presetow ktore moze spamietac Twoj sterownik (jesli masz wewnterzna pamiec na presety)?

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » czwartek 29 kwie 2010, 13:11

...

A co do za malej liczby pokretel na kontrolerze.... Masz co prawda "tylko" 32 pokretla i 9 suwakow, ale mozesz uzywac osobno 16 kanałów midi i ewentualnie  presetow ktore moze spamietac Twoj sterownik (jesli masz wewnterzna pamiec na presety)?...

No właśnie pomyślałem sobie że to może przez kanały midi ale nic z tego. Battery 2 to jakaś krowa na rowie :) Jak taki koń - jedna gałka i koniec! To całe midi learn jest do d.... A może wiesz jak zrobić to ręcznie? Sprawdzać po kolei każdy z 127 komunikatów, na jaką gałkę zadziała? :) Wymiękam i nie mam pomysłów...

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 29 kwie 2010, 13:52

...
...

A co do za malej liczby pokretel na kontrolerze.... Masz co prawda "tylko" 32 pokretla i 9 suwakow, ale mozesz uzywac osobno 16 kanałów midi i ewentualnie  presetow ktore moze spamietac Twoj sterownik (jesli masz wewnterzna pamiec na presety)?...

No właśnie pomyślałem sobie że to może przez kanały midi ale nic z tego. Battery 2 to jakaś krowa na rowie :) Jak taki koń - jedna gałka i koniec! To całe midi learn jest do d.... A może wiesz jak zrobić to ręcznie? Sprawdzać po kolei każdy z 127 komunikatów, na jaką gałkę zadziała? :) Wymiękam i nie mam pomysłów...
...

Ja wszystko przypisuje przez Abletona, nie bawie sie w zadne midi learn softu. Mam Battery 3 (czesc Komplete) ale nie mialem nigdy potrzeby przypisywania akurat tych enkoderów.

Powtarzam - blogoslawiony Battery ze trzeba przypisac galki osobno a nie jedna do wszystkiego!

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » czwartek 29 kwie 2010, 16:36

Powtarzam - blogoslawiony Battery ze trzeba przypisac galki osobno a nie jedna do wszystkiego!...

Powtarzam również! Nie miałem na myśli przypisywania jednej gałki do wszystkiego. Miałem na myśli przypisanie jedej gałki do jednego pokrętła lub suwaka, które to pokrętło lub suwak występuje w każdej komórce. POWTARZAM np. suwak VOLUME jest w każdej komórce i chciałbym używać jednego suwaka (który jest na sterowniku) do tego suwaka co jest na ekranie w każdej komórce. KAŻDA KOMÓRKA MA SWÓJ VOLUME!!! NIE pisałem o tym, że chciałbym nastawiać wszystkie możliwe pokrętła i suwaki na ekranie i w każdej komórce jednym pokrętłem lub suwakiem na sterowniku!!! Przykład w Elektrik Piano. Tam jest możliwość przypisać pokrętło np. volume do jednej gałki na sterowniku. Niezależnie od tego jak zmieniam kanały 1,2,3,4 itd ta gałka co ją przypisałem steruje pokrętłem Volume na każdym kanale niezależnie od innych. Dlaczego w Battery jest to niemożliwe? To ta sama firma :)

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 29 kwie 2010, 21:11

...

Powtarzam - blogoslawiony Battery ze trzeba przypisac galki osobno a nie jedna do wszystkiego!...

Powtarzam również! Nie miałem na myśli przypisywania jednej gałki do wszystkiego. Miałem na myśli przypisanie jedej gałki do jednego pokrętła lub suwaka, które to pokrętło lub suwak występuje w każdej komórce. POWTARZAM np. suwak VOLUME jest w każdej komórce i chciałbym używać jednego suwaka (który jest na sterowniku) do tego suwaka co jest na ekranie w każdej komórce. KAŻDA KOMÓRKA MA SWÓJ VOLUME!!! NIE pisałem o tym, że chciałbym nastawiać wszystkie możliwe pokrętła i suwaki na ekranie i w każdej komórce jednym pokrętłem lub suwakiem na sterowniku!!! Przykład w Elektrik Piano. Tam jest możliwość przypisać pokrętło np. volume do jednej gałki na sterowniku. Niezależnie od tego jak zmieniam kanały 1,2,3,4 itd ta gałka co ją przypisałem steruje pokrętłem Volume na każdym kanale niezależnie od innych. Dlaczego w Battery jest to niemożliwe? To ta sama firma :)
...

Powtarzam zatem ze kompletnie nie rozumiesz dzialania komunikatow midi i ergonomii w uzytkowaniu programow a zwlaszcza Battery. Wiem o co ci chodzi i to jest bzdura.

Nie wiem, moze sprobuj na forum Native Instruments, ktos ci pomoze.  

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » piątek 30 kwie 2010, 10:47

Powtarzam zatem ze kompletnie nie rozumiesz dzialania komunikatow midi i ergonomii w uzytkowaniu programow a zwlaszcza Battery. Wiem o co ci chodzi i to jest bzdura.

Nie wiem, moze sprobuj na forum Native Instruments, ktos ci pomoze.  ...

Przede wszystkim to proszę mnie nie obrażać, że czegoś nie rozumiem! Może to Ty czegoś nie rozumiesz? W jednym działa w drugim nie? Tak, masz rację, tego nie można zrozumieć. Po drugie, to że Ty działasz na Abletonie to nie znaczy, że każdy działa na Abletonie i że każdy potrzebuje gałek do sterowania na żywo! A może jest mi to potrzebne w studio, nie pomyślałeś o tym? Może jeszcze zarzucisz mi, że nie potrafię tworzyć bo nie idę po myśli Native Instruments Battery??? To nie jest bzdura, jest mi to potrzebne i tyle! Pozdrawiam!

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 30 kwie 2010, 18:27

...

Nie wiem, moze sprobuj na forum Native Instruments, ktos ci pomoze.  ...

Przede wszystkim to proszę mnie nie obrażać, że czegoś nie rozumiem! Może to Ty czegoś nie rozumiesz? W jednym działa w drugim nie? Tak, masz rację, tego nie można zrozumieć. Po drugie, to że Ty działasz na Abletonie to nie znaczy, że każdy działa na Abletonie i że każdy potrzebuje gałek do sterowania na żywo! A może jest mi to potrzebne w studio, nie pomyślałeś o tym? Może jeszcze zarzucisz mi, że nie potrafię tworzyć bo nie idę po myśli Native Instruments Battery??? To nie jest bzdura, jest mi to potrzebne i tyle! Pozdrawiam!
...

Nie wykręcaj kota ogonem... po prostu chciałem Co delikatnie podsunąć że się kompromitujesz i  to tak żebyś sam się połapał i nie brnął publicznie w te swoje brednie. Nie wiem czemu wywnioskowałeś że ja mysle że Ty chcesz to na żywo?

A kompromitujesz się chociażby dlatego, że Battery (tak jak Motu BPM, Guru itp) z założenia to są programy gdzie może być (i zazwyczaj jest) tak sytuacja że grasz kilkoma komórkami na raz. Byłaby tragedia gdyby w tym momencie jedna gałka zmieniała parametr w paru komórkach jednocześnie.Bo poszczególne sample różnią się od siebie (bas, kick, snare, kresz ;) itd itp ) i nie ma jednego wspólnego ustawienia obwiedni dla każdego. W takiej sytuacji jak ty byś chciał (i co zarzucasz Battery) OK, jedną komórkę byś fajnie sobie ustawił, ale reszta przy suwaniu gałką prawdopodobnie brzmiałaby jak kupa. A jeśli nawet nie (tylko jak pół kupy) to byłbyś zdany na ślepy traf.W sumie program byłby nie do używania, np dla mnie.

Ad rem: jeśli w studio, to co się martwisz, połóż sobie w ścieżkach midi automatyzacje dla każdego pokrętła-parametru i cześć. Jeszcze lepiej nad tym zapanujesz. Pozdrawiam również!

ODPOWIEDZ