NEVE 1073 i jego klony

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Miłaszewski
Re: NEVE 1073 i jego klony

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 26 kwie 2010, 15:18

...
Mam Avalona 737 + U87AI moim zdaniem jest to combo wybitnie krystaliczne w brzmieniu, coś pieknego dla kobiet i popu. Zastanawiam się czy tranzystorowy Neve 1073 DPA + Neumann U87AI może dać dźwięk potężniejszy i brudniejszy? Zawsze mi mówiono, że ma być lampa+tranzystor. Neve z jakiegoś powodu nie robi lamp, a brzmi ... ponoć wspaniale, i gdy czytam o tym, to wykazuje cechy brzmienowe bliższe konstrukcją lampowym?
...

brudne brzmienie oparte na urzadzeniach lampowych to jest troszke polski mit

najpopularniejszy brudny preamp w muzyce popularnej to 1073

najpopularniejsze miksery w muzyce popularnej to neve i ssl

najpopularniejszy brudny kompresor w muzyce popularnej to 1176

mozna jeszcze wymienic dziesiatki innych klasycznych urzadzen, ktore nie sa oparte na lampach

urzadzenia lampowe sa powszechnie stosowane w klasyce, w jazzie i innych delikatnych gatunkach

[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 kwie 2010, 21:57

urzadzenia lampowe sa powszechnie stosowane w klasyce, w jazzie i innych delikatnych gatunkach ...

Tutaj akurat zaprzeczę Tongue out osobiście w klasyce unikam z zasady sprzętu lampowego, jako że z zasady zniekształca, zmiękcza {#nie}. Wole zimny krystalicznie czysty tranzystor czy scalak {#śmiech}

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 26 kwie 2010, 23:42

...

urzadzenia lampowe sa powszechnie stosowane w klasyce, w jazzie i innych delikatnych gatunkach ...

Tutaj akurat zaprzeczę Tongue out osobiście w klasyce unikam z zasady sprzętu lampowego, jako że z zasady zniekształca, zmiękcza {#nie}. Wole zimny krystalicznie czysty tranzystor czy scalak {#śmiech}...

widzialem nagrywaczy klasycznych uzywajacych preampow Avalon, stad moje przeswiadczenie ze tam sa powszechnie uzywane...

[addsig]

beneficjenci

Post autor: beneficjenci » poniedziałek 24 maja 2010, 20:04

Czołem wszystkim - to mój pierwszy post, ale  nie do końca bo zaglądałem tu wcześniej pod innym nickiem, tyle że było to dość dawno i raczej nie uda mi się go odzyskać

Ale do rzeczy  - posiadam Great Rivera monofonicznego  - nie wiem jak brzmi oryginał, nie wiem jakbrzmią inne preampy. Wiem tylko że cokolwiek puszczę przez Grear Rivera brzmi doskonale. A mam trochę innych hiendowych klocków więc łatwo się nie podniecam. Lubię go do tego stopnia że właśnie kupiłem wersję stereo, co z kolei prowadzi nas do kolejnego wątku tego przydługiego posta - jeśli ktoś z Was by szukał Great Rivera mono to służę  - mam jednego na zbyciu - za tydzień będę go wystawiał na allegro pod nickiem vibraluxxx w bardzo przystępnej cenie.

Pozdrawiam wszystkich

M

ODPOWIEDZ