Dobór sprzętu do domowego studia...

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
czukson
Dobór sprzętu do domowego studia...

Post autor: czukson » piątek 23 kwie 2010, 21:52

Witam.

Chciałbym utworzyć w domu mini studio na nagrywania wokalu (rap)
Poczytałem trochę fora i mam już kilka typów co do sprzętu. Prosiłbym o jakieś rady...
A więc myślałem nad:

mikrofon - AKG 120, 200, 220, c3000b - co prawda parametry są podobne, a jedynie model 120 znacznie odstaje ceną od pozostałych więc opłaca się go brać czy coś lepszego?

karta muzyczna - tutaj mam tylko jeden typ, jest to emu 0404. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z negatywną opinią odnośnie tej karty.

mixer - i tu właśnie mam największy problem. Myślałem nad soundcraftem compact 4, jednak zastanawiam się jeszcze nad zakupem interfejsu audio - M-Audio Profire 610. Wtedy na konto karty dźwiękowej i mixera kupie tegoż właśnie profire'a 610. Nie wiem jednak czy to dobre rozwiązanie bo jestem zielony jeżeli chodzi o sprawy sprzętu.

Miałem także chęć zakupu przedwzmacniacza art tube MP studio, jednak ludzie mówili że nie będzie mi raczej potrzebny jeżeli będę miał soundcrafta i emu 0404.

Ponadto kupie kable i oczywiście popkilera, ale może o tym później...
Dodam jeszcze że na wszystko mam jakieś 2 tys, jeżeli będzie trzeba to mogę trochę naciągnać ten budżet do 2,5 tys. ;)

Awatar użytkownika
kapucha

Re: Dobór sprzętu do domowego studia...

Post autor: kapucha » piątek 23 kwie 2010, 23:51

mikrofon - AKG 120, 200, 220, c3000b - co prawda parametry są podobne, a jedynie model 120 znacznie odstaje ceną od pozostałych więc opłaca się go brać czy coś lepszego?

karta muzyczna - tutaj mam tylko jeden typ, jest to emu 0404. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z negatywną opinią odnośnie tej karty.

mixer - i tu właśnie mam największy problem. Myślałem nad soundcraftem compact 4, jednak zastanawiam się jeszcze nad zakupem interfejsu audio - M-Audio Profire 610. Wtedy na konto karty dźwiękowej i mixera kupie tegoż właśnie profire'a 610. Nie wiem jednak czy to dobre rozwiązanie bo jestem zielony jeżeli chodzi o sprawy sprzętu.

Miałem także chęć zakupu przedwzmacniacza art tube MP studio, jednak ludzie mówili że nie będzie mi raczej potrzebny jeżeli będę miał soundcrafta i emu 0404.

Ponadto kupie kable i oczywiście popkilera, ale może o tym później...
Dodam jeszcze że na wszystko mam jakieś 2 tys, jeżeli będzie trzeba to mogę trochę naciągnać ten budżet do 2,5 tys. ;)
...

To poczytaj troszke jeszcze o tych mikrofonach. Bo one się różnią i to bardzo!

Choćby P120, który ma miejszą kapsułe niż reszta....

Żeby nie kombinować z kartami i mixerami to moim skromnym zdaniem weź pod uwagę taki zakup:

Emu 0404 USB (gdzie masz przedwzmaczniacz mikrofonowy)

Oktava MK-319 i powinno Ci nawet starczyć na kabelki i popfiltr.

I nagrasz sobie wokal

Pozdrawiam!

Presonus Inspire 1394, Sennheiser HD 280 pro, Kurzweil SP2X, RH Sound HSMC001, Oktava Mk-012, Alesis Mk1 active mkII

czukson

Post autor: czukson » sobota 24 kwie 2010, 00:42

To poczytaj troszke jeszcze o tych mikrofonach. Bo one się różnią i to bardzo!
Choćby P120, który ma miejszą kapsułe niż reszta....
Żeby nie kombinować z kartami i mixerami to moim skromnym zdaniem weź pod uwagę taki zakup:
Emu 0404 USB (gdzie masz przedwzmaczniacz mikrofonowy)
Oktava MK-319 i powinno Ci nawet starczyć na kabelki i popfiltr.
I nagrasz sobie wokal
Pozdrawiam!...

Jeżeli miałbym kupować emu 0404 to tylko PCI. Czytałem że te karty w usb mają poprostu więsze opóźnienia...
A jeżeli chodzi o octave to co nie co o niej czytałem. Jednak większość osób poleca jednak serie AKG perception

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 24 kwie 2010, 09:48

Jeśli juz chcesz tą 0404 to polecam wziąść pod PCIe jeśli masz złącze na płycie głównej. Osobiście mam X-Fi elite PRO(przetworniki od E-MU 1820m) która jest na PCI i tak się złożyło że od czasu przejścia na win7-64bit na tym samym adresie mam jeszcze pare innych urządzeń- tak windows przypisał i powoduje to niestabilnośc, cały czas z tym walcze.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » sobota 24 kwie 2010, 10:39

...
Jeśli juz chcesz tą 0404 to polecam wziąść pod PCIe jeśli masz złącze na płycie głównej. Osobiście mam X-Fi elite PRO(przetworniki od E-MU 1820m) która jest na PCI i tak się złożyło że od czasu przejścia na win7-64bit na tym samym adresie mam jeszcze pare innych urządzeń- tak windows przypisał i powoduje to niestabilnośc, cały czas z tym walcze....

Ja podobnie. Jeśli Emu to PCI. Dostajesz do tego takie narzędzie jak Patch Mix i inne np Proteus. na USB go nie ma. Jeśli chcesz nagrywać z mikrofonów i instrumentów to zainteresuj się line-6 ux2 studio z Pod Farmem. Ja mam obydwie te karty. Ale pracuje na win XP Prof. Z emu mogą być problemy na Win7. Nie ma jeszcze sterowników. Co do preampu to się nie wypowiadam. U mnie tę sprawę załatwia UX2 i nawet nie rozważałem tego tematu. Bo to co mam mi wystarcza.

czukson

Post autor: czukson » sobota 24 kwie 2010, 11:55

A więc sprawę karty mam już załatwioną. Napewno kupuje sobie emi 0404 pod PCI. Teraz zostaje jeszcze kwestia mikrofonu. Wybieram pomiędzy AKG 200 a Octavą 319. Do tego wszystkiego dojdzie jeszcze mixer SC 4, bo innego lepszego nie znam w tej kategorii cenowej...

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » sobota 24 kwie 2010, 12:53

Tylko pamiętaj że z Emu na PCI musisz mieć premp mikrofonowy. Chyba że jest w mikserku. Sprawdź. Co do mikrofonów to jest kilka artykułów na ten temat w archiwach EIS na tej stronie (chodzi o budżetówki, ale wcale nie takie złe), oraz jest sporo dyskusji z których wyczytasz co jest w miarę niezłe przy rozsądnej cenie. I jeszcze raz mówię że Emu nie ma sterowników pod Win7. Producent twierdzi iż te które są w większości przypadków działają na Win7, ale jest sporo głosów w sieci że to nie działa. Ja czekam ze zmianą kompa i systemu do czasu aż będą nowe sterowniki (jeśli będą). Jeśli dalej będziesz się wachał przy wyborze karty to mam jeszcze jedno. Patrz co producent daje w cenie z oprogramowania by mieć w miarę kompletny system na start. (jeśli chcesz być legalny).

Zablokowany