Kodowanie sfz

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
mytnik
Kodowanie sfz

Post autor: mytnik » czwartek 22 kwie 2010, 12:01

Witam

Mam kilka pytań związanych z treścią kodu wewnątrz pliku sfz. Chcę zrobić wierną kopię presetu z modułu rolanda td-3. Większość sampli w nim jest jednowarstwowa, ale są też 2 i max 3 (werbel). Wszystkie wartości velocity dokładnie zapisałem i tak samo je przeniosłem do pliku sfz. Nagrałem każdy plik z max wartością velocity dla każdej warstwy. I nie gra tak samo, szczególnie werbel zachowuje sie zupełnie inaczej (i inne "wielo"warstwowe instrumenty, ale na werblu słychać najbardziej).

Podglądnąłem sfz od G&S CW Drums i są tam 2 wartości dla mnie mało jasne:

leveler, którego nie ma w specyfikacji DecXchcange 
amp_velcurve, który jest ustawiony na każdą warstwę z max wartością 1

Pytania:

Czy ten leveler jest właściwie wprowadzony?

Nie bardzo rozumiem działanie tego amp_velcurve, więc nie wiem też o co pytać:) ??

Pytanie otwarte - które parametry warto uzywać przy prohgramowaniu bebnów, bo na pewno wiele z nich jest niepotrzebne przy tym instrumencie

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

p.s. Wiem, że Samplelord interpretuje poprawnie polecenie robin, ale nie pamietam jak. Opcję z seq_length seq_position znam, chodzi mi właśnie o polecenie robin (więcej TUTAJ)

drummer

senjin
Kontakt:

Re: Kodowanie sfz

Post autor: senjin » czwartek 22 kwie 2010, 16:32

Nie bardzo rozumiem działanie tego amp_velcurve, więc nie wiem też o co pytać:) ?

Nie znam się na tym kompletnie... ale domyślam się, że ten parametr w jakiś sposób określa zależność między głośnością wejściową (czyli wartością głośności nuty MIDI) a głośnością odtwarzanej próbki.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 23 kwie 2010, 11:52

...Nie bardzo rozumiem działanie tego amp_velcurve, więc nie wiem też o co pytać:) ?

Nie znam się na tym kompletnie... ale domyślam się, że ten parametr w jakiś sposób określa zależność między głośnością wejściową (czyli wartością głośności nuty MIDI) a głośnością odtwarzanej próbki.
...

Czyli taki kompresorek? No dobra, specyfikacja wymaga stosowania amp_velcurve_1 amp_velcurve_127 co dla mnie w kodzie wyglądało trochę bez sensu przy podawaniu zawsze max wartości.

A co z komendą robin? Pamieta ktoś?

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 23 kwie 2010, 14:13

Na razie doszedłem do wniosku, że będę musiał zrobić chyba więcej warstw, żeby dokładniej odwzorować set. Czy tnąc sample początek ustalam w miejscu pojawienia się wykresu, czy jakiś ustalony ułamek sekundy na początku powinienem zostawić?

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 24 kwie 2010, 12:54

Pomoże mi ktoś?

drummer

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » sobota 24 kwie 2010, 13:17

...
Pomoże mi ktoś?
...

Nie znam się na tym, ale amp_velcurve wygląda mi na "amplitude velocity curve". Możliwe więc, że określa czy zależność między głośnością, a wartością velocity ma być liniowa czy logarytmiczna. Tyle zgadywania.

Bez zgadywania to chyba w odpowiedzi René - Wed Jun 29, 2005 7:57 am pod tym linkiem:

http://www.kvraudio.com/forum/printview.php?t=25440&page=15

Mnie nigdy takie rzeczy nie zajmowały.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ