Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
stereoman
Stylus RMX i FL Studio
autor: stereoman » piątek 28 sie 2009, 22:15
Witajcie!
Mam tymczasową mozliwosc pracy na Stylus RMX. Odpalam go w Fruity Loops 7
Na 1-wszy z ośmiu tracków w Stylusie ładuję jakis groove i włączam 'host sync'. W Piano Roll ustawiam nute C5 o dlugosci 1-go taktu i zapętla mi sie ten groove.
Chcialbym uzyc 3 tracków Stylusa (na kazdym track'u osobny groove) i zrobic tak zeby w utworze raz gral sam 1-wszy track, raz gral sam 2-gi track, a w innym fragmencie utworu zeby graly wszystkie 3 tracki Stylusa - co i jak poustawiac w patternach FL'a?
Pozdrawiam!!
-
kaziorkaski - Posty:106
autor: kaziorkaski » niedziela 30 sie 2009, 13:02
Tutaj trzeba dodać tyle modułów MIDI Out ile masz użytych ścieżek w Stylusie (ja przerabiam to na codzien w Omnisphere). Należy ustawić taki sam port midi w Stylusie(górny prawy róg okna), oraz w MIDI Out, a kanał midi w tymże module, odpowiada trackom Stylusa. Conieco popisaliśmy o tym już
nullTU Powodzenia;)
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com
-
autor: kaziorkaski » czwartek 22 kwie 2010, 09:47
Właśnie dokupiłem Stylusa i Triliana. Ale mam pytanie jak dodać Automation Clip, czyli jak przypisać kontrolery od Stylusa RMX do automatyzacji zwłaszcza w tym panelu (Chaos):
http://www.tweakheadz.com/images/rmx-chaos.gif
-
estbeatz
autor: estbeatz » czwartek 22 kwie 2010, 11:39
...
Właśnie dokupiłem Stylusa i Triliana. Ale mam pytanie jak dodać Automation Clip, czyli jak przypisać kontrolery od Stylusa RMX do automatyzacji zwłaszcza w tym panelu (Chaos):
http://www.tweakheadz.com/images/rmx-chaos.gif...
W FL przejdź do folderu (po prawej stronie) Current Project = > Generator => Fruity Wrapper (Stylus RMX). Pokaże Ci się lista wszystkich możliwych funkcji do kontrolowania. Jednak większość jest nienazwana (unnamed) więc po prostu rusz danym suwakiem w Stylusie i wtedy na tej liście odpowiednia funkcja podświetli Ci się na biało. Wtedy Prawy przycisk myszy na niej i Create Automation Clip.
-
autor: kaziorkaski » czwartek 22 kwie 2010, 22:26
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście już wcześniej starałem się "wyczuć" które to nie nazwane "pokrętełko", niestety w Stylusie RMX nie zadziałało to tak jak w większości innych wtyczek. Obszedłem problem więc, jeszcze inaczej ;) W Stylusie za przed zlinkowaniem każdego kontrolera, należy zaznaczyc opcję Learn, po czym ryszyc interesującym nas kontrolerem, a następnie w FL Studio w menu Tools skorzystałem z opcji Last Tweaked, gdzie bez problemu tworzymy klip automatyzacji dla zaznaczonego wcześniej kontrolera ;) Jak mi sie uda(czas!), to zamieszczę stosowny "wizualtutek" ;)
Może doczekamy się aktualizacji interfejsu Stylusa RMX, by dało się tak bezproblemowo działać z automatyzacją, jak w Omnisphere, czy Trilianie ;)