Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Re: Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Post autor: Groover » wtorek 20 kwie 2010, 11:37

Aż zrobiło mi się żal ludzi z musictoolz i audiostacji jeżdzacych do roboty fiatami 125p.

Zazdrość? Poza tym przykład MusicToolz jest kompletnie nie trafiony - to firma o szczególnym profilu. A prowadzenie działalności na polskim - uboższym - rynku wiąże się niestety niejednokrotnie z wyższymi kosztami. Nawet jak w niemieckim sklepie coż jest za 1000 zł, to niemiecki sklep ma niższą cenę zakupu i zarabia więcej. A ma tą niższą cenę, bo więcej sprzedaje i ma lepsza pozycję przetargową  w rozmowach z producentami i dystrybutorami. Więc kupuj w Niemczech. I wzmacniaj niemiecki rynek, żeby był jeszcze silniejszy. 

Nie, to Polak jest mądrzejszy. No bo kto wymyślił że gospodarka rynkowa jest super dopóki u konkurencji nie jest taniej. Wtedy mozna owinać się w narodową flagę, zacząć bić w bęben patriotyzmu i wkręcać poczucie winy u tych co nie kupują u NAS.

Nie zauważyłeś, że w Polsce można kupić sprzęt w podobnych cenach? I nawet jeśli coś kosztuje w Polsce ciut drożej, to bęben patriotyzmu jest w tym miejscu wskazany. Poznaj mentalność naszych sąsiadów. 

Groover, do tej pory w Twoich postach znajdowalem rzeczy które mogłyby być wzorcowym przykładem wyważonych, popartych dobrymi argumentami opinii, ale ten post taki nie jest.

A ja myślę, że mój post jest bardzo wyważony.

Życzę wszystkim pogodnego, pracowitego dnia nie wykorzystanego w całości na przepychanki na forum :),

więc mój post postrzegasz jako przepychankę na forum? Ależ spłyciłes problem. Po prostu go nie dostrzegasz. Problemu.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » wtorek 20 kwie 2010, 11:38

Czasami - nie zawsze. Skoro czasami musisz mieć sprzęt "na wczoraj", to nie uważasz że warto kupować – mimo Twoich negatywnych doświadczeń - w Polsce?  To po pierwsze. Po drugie - wszystko sie zmienia. W polskich sklepach też. I to na plus. Ja jeżdżę po Polsce, zawsze wchodzę do lokalnych sklepów muzycznych. I zapewniam Cię, że zmieniła się i mentalność, i sposób podejścia do klienta, i zatowarowanie. Nie wszędzie naturalnie. Ale przy odrobinie wysiłku można znaleźć odpowiadający nam sklep a Polsce. Ale czy Polak tak postąpi? Przecież w Niemczech taniej... I szybciej.

Wiem o tym, dlatego tak jak pisalem wyzej, kupuje w kraju jak tylko moge. Ciesze sie tez, ze sie zmienia, bo widac, ze sie zmienia.

A co do dostępności sprzętu w Polsce - niemiecki rynek pośród europejskich jest zaopatrywany w pierwszej kolejności.

Trudno, co robic :)

Taka jest polityka koncernów. 

Polityka koncernow jest zazwyczaj taka, ze dostaje wiecej ten, kto wiecej sprzedaje. Dlaczego niektorym dobrym polskim sprzedawcom udaje sie zdobywac inne rynki i byc na liscie pierwszenstwa koncernow ? Bo maja swiadomosc i wyciagaja wnioski.

Powtórzę - Niemiec kupowałby w Niemczech. Bo tak należy. Bo tak się buduje siłę.

Niemiec nie kupowalby u siebie, gdyby cos bylo do kitu.

Polacy pracujacy w Irlandii zarabiaja tam pieniadze i tam je wydaja. Czyli- wzmacniaja tamta gospodarke. Dlaczego ich nie nawolujesz do pracy w kraju, gdzie nie ma dla nich pracy (pomijam te przypadki, kiedy ktos po prostu jest leniuchem i mu sie nie chce i woli z kumplami wyjechac bo bedzie razniej) ?

Imho postawiles sprawe jednostronnie- jest problem, bo klienci nie kupuja. Powolujesz sie na patriotyzm, ze wydajemy pieniadze za granica. A ja zapytam co zrobil polski sprzedawca zeby zachecic do kupowania w kraju ? Tylko od klientow wolno wymagac ?

Powolujesz sie na komunistyczne pranie mozgow, kiedy to glownie klientom prano mozgi- byli nikim, to sprzedawca byl panem. Teraz sytuacja sie troche zmienila, klient wiecej moze i nareszcie moze wymagac. Imho to raczej sprzedawcy zostali w poprzedniej epoce.

Oczywiscie caly temat to dosc zlozone zagadnienie, bo klienci beda trzymac strone klientow a sprzedawcy sprzedawcow. Cala sprawa skojarzyla mi sie z zakupem chinskich produktow. Zdarza nam sie wszystkim je kupowac. I teraz tak, z jednej strony zapewniamy tym glodnym dzieciom przyslowiowa miske ryzu, za ktora pracuja. Z drugiej strony pracuja w uwlaczajacych ludziom warunkach, bo za miske ryzu. Dobre to czy zle ?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 20 kwie 2010, 11:47

Imho postawiles sprawe jednostronnie- jest problem, bo klienci nie kupuja. Powolujesz sie na patriotyzm, ze wydajemy pieniadze za granica. A ja zapytam co zrobil polski sprzedawca zeby zachecic do kupowania w kraju ? Tylko od klientow wolno wymagac ?

powtórzę - jest kilka porządnych polskich sklepów. Wystarczy się rozejrzeć. Wcale nie trzeba kupować w Niemczech. Ale podstawową sprawą jest kwestia świadomości i mentalności. Niemiec kupowałby w Niemczech.

A co do osób pracujących poza granicami Polski - i tak wydają pieniądze w Polsce. Po części dzięki temu i dotacjom z UE w Polsce nie było takiego kryzysu, jak w Europie.

Powolujesz sie na komunistyczne pranie mozgow, kiedy to glownie klientom prano mozgi- byli nikim, to sprzedawca byl panem. Teraz sytuacja sie troche zmienila, klient wiecej moze i nareszcie moze wymagac. Imho to raczej sprzedawcy zostali w poprzedniej epoce.

Nie wszyscy i nie wszędzie. A generalizując usprawiedliwiasz inwestowanie w niemiecki rynek. IMO

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 20 kwie 2010, 12:00

"Klient ma zawsze rację" i niestety na razie jeszcze zbyt wielu sprzedawców polskich nie zdaje sobie z tego sprawy. W tym cały problem. Klient kupi zawsze tam gdzie jest taniej, sprawniej, szybciej czyli PROFESJONALNIE. Mieszanie do tego patriotyzmu to nieporozumienie. Mieszasz niemieckie samochody, polskie kolumny i dobre zakupy w jednym kotle i wyciągasz z tego jakieś emocjonalne wnioski. Ja zawsze wybieram polskie jedzenie i inne produkty jeśli mam możliwość wyboru ale podstawowym kryterium mojego wyboru pozostaje JAKOŚĆ, usługi lub produktu. Jakość większości naszych sprzedawców najwyraźniej nie odpowiada jeszcze wymogom stawianym przez patriotycznych klientów do których sam się zaliczam.

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » wtorek 20 kwie 2010, 12:00

Nikt przeciez nie zakazuje , szczegolnie teraz, laczenia sie firm czy zorganizowania grupowych zakupów aby rabaty byly wieksze - to moga byc sprzedawcy nie tylko z kraju. Przeciez takie inicjatywy znamy ze strony zwyklych uztytkownikow np. z Gearslutz (group-buy). Moga kupowac u zródeł wtedy, obnizac koszty transportu i ubezpieczen (rowniez biznesowych a nie tylko majatkowych, np. od zlych decyzji)

Dokladnie. Wszystko zalezy od pomyslowosci sprzedajacego. Dzisiaj nie wystarczy siedziec na tylku w domu i ogladac licznik odwiedzin w swoim sklepie interenetowym liczac na patriotyzm kupujacych.

Ostatnio sciagalem sprzet z Japonii. Dlaczego az z Japonii ? Towar praktycznie niedostepny w Polsce, w UK bywa, ale trzeba trafic. Ciezka sprawa. Ale sprzedawca japonski wykazuje sie wyjatkowa pomyslowoscia. Raz w miesiacu wysyla do Europy kontener ze wszystkimi zamowieniami z UE i tam rozparcelowuje je na kupujacych. Tam jakas jednostka placi wszystkie podatki i clo, ktore sa dzielone pomiedzy wszystkich kupujacych i klient europejski nie musi zalatwiac zadnych formalnosci poza odbiorem przesylki w domu. Efekt taki, ze ceny sa bardzo porownywalne z eurpejskimi (oczywiscie ostateczna cena jak i termin dostawy widoczne sa na stronie www). Dalo sie znalezc klientow tysiace kilometrow dalej ? Dalo sie. Dalo sie sciagnac do Japonii pieniadze az z UE ? Dalo sie.

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » wtorek 20 kwie 2010, 12:05

Ja zawsze wybieram polskie jedzenie i inne produkty jeśli mam możliwość wyboru ale podstawowym kryterium mojego wyboru pozostaje JAKOŚĆ, usługi lub produktu. Jakość większości naszych sprzedawców najwyraźniej nie odpowiada jeszcze wymogom stawianym przez patriotycznych klientów do których sam się zaliczam.... 

Amen.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 20 kwie 2010, 12:19

...
"Klient ma zawsze rację" i niestety na razie jeszcze zbyt wielu sprzedawców polskich nie zdaje sobie z tego sprawy. W tym cały problem. Klient kupi zawsze tam gdzie jest taniej, sprawniej, szybciej czyli PROFESJONALNIE. Mieszanie do tego patriotyzmu to nieporozumienie. Mieszasz niemieckie samochody, polskie kolumny i dobre zakupy w jednym kotle i wyciągasz z tego jakieś emocjonalne wnioski. Ja zawsze wybieram polskie jedzenie i inne produkty jeśli mam możliwość wyboru ale podstawowym kryterium mojego wyboru pozostaje JAKOŚĆ, usługi lub produktu. Jakość większości naszych sprzedawców najwyraźniej nie odpowiada jeszcze wymogom stawianym przez patriotycznych klientów do których sam się zaliczam....

Ależ... zapominasz o podstawowej rzeczy. tzw. wolny rynek w Polsce buduje się powiedzmy od 20 lat. Z całym nawisem obciążenia z czasów komuny - od mentalności, przez dług narodowy, po brak infrastruktury, którą nagle trzeba było budować. W czasach, gdy my zaczęliśmy budować pierwsze kilometry autostrad, w Niemczech było 9000 km autostrad. I co? łatwiej narzekać, że w Polsce ich nie ma, prawda? Koszt budowy autostrady w Niemczech w tamtym czasie był niższy niż teraz w Polsce choćby dlatego, że nas obowiązują o wiele większe obostrzenia ekologiczne. Ale to tylko czubek góry lodowej. Jak wiadomo, większość jest pod powierzchnią wody.

Pochodzę z Poznania. Z Wielkopolski. I mamy lokalnie zaszczepione - być może specyficzne - zachowania. Nie było u nas zrywów z motyką na Słońce. A właściwie z szabelką na armaty. Był praca u podstaw. I świadomość, że siłę buduje się latami. Niemcy to doskonale wiedzą. Dlatego sa tak silni. Źródłem Amazonki jest wąski strumyczek. Ale wiele takich strumyczków składa się na wielkość. 

Żeby wyjaśnić, skąd się wzięła moja wypowiedź. Byłem na targach Musikmesse. Niewielu udało się nagrać i opublikować tak szybko przykłady syntezatorów i innych klawiszy. Nikt nie wpadł na pomysł nagrania monitorów ADAM. Publikuję informacje na polskim forum. A pod moimi wypowiedziami co się pojawia? Linki do niemieckiego sklepu. Nie odpowiada mi to. Jak ktoś ma ochotę linkować do niemieckiego sklepu, to niech sobie czyta niemieckie forum i korzysta z wartości intelektualnych stworzonych w Niemczech.

A wiem, że Niemiec kupowałby w Niemczech. Nieraz ceny na brytyjskim rynku są niższe, niż na niemieckim. I co? Brytyjskie sklepy zrobiły niemieskojęzyczne wersje sklepów? Nie. Dlaczego? Bo Niemcy kupują w Niemczech. Świadomie lub podświadomie. A Polak?

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 20 kwie 2010, 12:20

Bo Niemcy kupują w Niemczech. Świadomie lub podświadomie. A Polak?

...

A ja z całą świadomością i premedytacją kupuje w Niemczech

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

hanuman

Post autor: hanuman » wtorek 20 kwie 2010, 12:21

...

Aż zrobiło mi się żal ludzi z musictoolz i audiostacji jeżdzacych do roboty fiatami 125p.

Zazdrość? Poza tym przykład MusicToolz jest kompletnie nie trafiony - to firma o szczególnym profilu. A prowadzenie działalności na polskim - uboższym - rynku wiąże się niestety niejednokrotnie z wyższymi kosztami. Nawet jak w niemieckim sklepie coż jest za 1000 zł, to niemiecki sklep ma niższą cenę zakupu i zarabia więcej. A ma tą niższą cenę, bo więcej sprzedaje i ma lepsza pozycję przetargową  w rozmowach z producentami i dystrybutorami. Więc kupuj w Niemczech. I wzmacniaj niemiecki rynek, żeby był jeszcze silniejszy. 

Wybacz, ale to ty jesteś tutaj, zresztą ze swojej własnej inicjatywy, przedstawicielem zazdrosnej mentalności która nie pozwala dostrzec że bogactwo i dobrobyt jest w znacznie większym stopniu pochodną ciężkiej pracy niż stadnej solidarności.

ps. Oczywiście musictoolz to nietrafiony przykład. Na przyszły raz obiecuję wybierać takie przykłady ktory odpowiadałby twojej tezie.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 20 kwie 2010, 12:29

Żeby wyjaśnić, skąd się wzięła moja wypowiedź. Byłem na targach Musikmesse. Niewielu udało się nagrać i opublikować tak szybko przykłady syntezatorów i innych klawiszy. Nikt nie wpadł na pomysł nagrania monitorów ADAM. Publikuję informacje na polskim forum. A pod moimi wypowiedziami co się pojawia? Linki do niemieckiego sklepu. Nie odpowiada mi to. Jak ktoś ma ochotę linkować do niemieckiego sklepu, to niech sobie czyta niemieckie forum i korzysta z wartości intelektualnych stworzonych w Niemczech.

Pozdro

Groover
...

To ja linkowałem do Thomanna bo kiedy w polskich "googlach"  szukałem sklepu gdzie kupić ADAM A7X to wyrzuciło mi ... Thomanna :] Co Ja na to poradzę ? Gloover ... zaczynasz widzę przesadzać. Jeśli Ci to poprawi humor to znalazłem te monitory tanio w Polsce bo za 3419 PLN para i gdybym je kupował to tam (tj. w polskim sklepie ... który swoją drogą jest chyba nawet w Poznaniu).

ODPOWIEDZ